|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Обсъждали ли сте..
|
|
Автор |
zEllena (случайна) |
Публикувано | 27.01.08 11:26 |
|
Образа на Баба Марта и от къде идва? Защо точно мартениците са червено и бяло, а не жълто и синьо примерно?
Според Тери Пратчет червеното и бялото символизират кръв върху снега. И там някъде жертвоприношение, за да има пролет. Да знам, че Тери Пратчет е фантаст, и че цитираното се отнася за Дядо Праз (образът на Дядо Коледа в творчеството на Т. Пратчет), но ми се струва, че има смисъл? :-)
Е не оставяйте съзнанието ми да блуждае толкова и кажете какво мислите :-)
| |
|
Разбира се, че е следствие от жертвоприношение, което после е станало само символично и е останало като мартеница! Нали точно това е бил смисъла на жертвоприношенията - да създадат една закрила срещу болести, нещастия и т.н. Мартеницата играе подобна роля като амулет!
Good is a point of view.And the Jedi point of view is not the only valid one.
| |
|
Да, но каква е традиционната мартеница? Пижо и Пенда?
Зелена каза, че е символ на жертвоприношение, за да има пролет. Пролетта пък е символ на разцъфването, на новия живот. Може би Пижо и Пенда символизират мъжкото и женското, при сливането на които се появява новото начало.....не знам...просто един вариант на тълкуване.
| |
|
Пижо и Пенда са късен вариант. Първоначално е било само бял и червен конец!
Good is a point of view.And the Jedi point of view is not the only valid one.
| |
|
Червено - раждане
Бяло - божествен свят
Символика на цвета орфинос, от времето на траките.
(бяло червено и черно, разбира се черното е смъртта, подземния свят, така че няма място в мартеницата)
Иначе червен конец връзват от Индия до арабските страни против уроки и за покровителство на боговете.
Редактирано от tzadek37 на 27.01.08 18:28.
| |
|
Четох някъде - беше книга, но ще потърся и сайт - където се правеше връзка между мартеничките и Митра. Митра имал две деца - Марта и Мартиняк - и празниците им били в началото на пролетта и в началото на есента, като празникът на Марта бил свързан точно с бяла и червена вълна. Но това преполага, че българите са били митраисти.
Не намерих сайт. Книгата беше на Александър Алексиев - Хофарт - не помня заглавието, но беше от една поредицата Тангра. Редактирано от Kaлoмaин на 27.01.08 19:43.
| |
|
| |
|
здрасти Вейдър, привет от Плевен - категорична както винаги :-)
как е другия Вейдър? :-)
| |
|
Книжката е Древния код на Българите и е наистина много добра
| |
|
И на мен ми хареса, но аз съм пристрастна.
Когато някой казва нещо, което искам да чуя, винаги съм доста критична.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|