Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:54 03.11.25 
Религия и мистика
   >> Езичество
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема езотеричен магазин?!нови  
Автор roxy (може би аз...)
Публикувано17.12.04 17:41

на Коледния базар в НДК, докато се добера до Панаира на книгата(не е особено богат от известно време), попаднах на щанда на езотеричен магазин 'ИНТИ'(който се намира някъде в началото на 'Самуил', ама сега забравих листовката вкъщи и не мога да ви кажа точно къде).та на въпросния щанд имаше разни нефритови и други каменни фигурки от Централна и Южна Америка - изобаржения на шамани, владетел на инките и разни имитации на Кама Сутра(поне за мене - далеч от оня страхотно стилизиран вид на индианското изкуство - по-скоро комерс за друсани хипари и туристи-балъци, а и сходството с позите от индийски изваяния беше прекалено голямо).разни неща от Африка, също така амулети и други...пише, че продават и разнообразна литература за всякакви култове и практики от изтока и запада, руни, рейки и т.н.
засега съм със смесени чувства, но все пак...ходи ли ви се?бил ли е вече някой?

we live in a shadow
and we have the chance
to throw it away

Тема Re: езотеричен магазин?!нови [re: roxy]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано18.12.04 12:55

Да... Магазин "

". Той е свързан с издателство "Шамбала".

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема Re: езотеричен магазин?! [re: Black Wolf]  
Автор Loretta (notpron)
Публикувано20.12.04 14:27

Ми аз като рунолог, като видя някаква такава употреба на руните, и направо ме втриса...

Ама карай. Всеки има право да се кефи на каквито си там формички и пръчици го кефят.
То от толкова много народ, дето им се кефи на тия неща, знае ли човек, може наистина да придобиват някаква символна / магическа / дивинационна / каквато и да е там сила

Ох, ама специално като видя "Таро, руни, идзин, огами"... ох леле - манджа с грозде.

mom, he formated my second song

Тема Манджа с грозденови [re: Loretta]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано20.12.04 16:02

Има си име. New Age...

Тема Re: езотеричен магазин?!нови [re: Loretta]  
Автор Caбaзий (апостол)
Публикувано23.12.04 12:07

"Рунолог" ли каза?
Интересно ми е какво мислиш за българските руни? Запозната ли си си със тълкованията им от Петър Добрев?..
....Ходила ли си в Плиска и Мадара?

VITA BREVIS ARS LONGA

Тема Re: Манджа с грозденови [re: Black Wolf]  
Публикувано24.12.04 17:08

ако отвориш техните интерпретации на езически религии, ще видиш още по-голяма каша - в едно нещо, "В сянката/колибата на шамана" ли се казваше, се бяха опитали да направят от всичко едно, но резултатът беше от всичко-нищо...абе не ми харесаха особено сувенирчетата, но се надявам да има и по-автентични...

we live in a shadow
and we have the chance
to throw it away

Тема Re: езотеричен магазин-продължение...нови [re: roxy]  
Публикувано02.01.05 15:13

та значи, взех аз, че се мернах на въпросното място преди една среща в силен дъжд(с тайни намерения да потърся нещо ацтекско за един приятел)... симпатично е наглед, не може да се сбърка, подредено направо като галерия, само че картинката е същата както и на коледния базар - пак индиански сексфигурки и пак твърде реалистични(нейсе, ако някой си е наумил да сваля маце с интерес към тия култури, направо да й подари една), други глинени статуетки на царе от централна америка(реалистични...да не би аз да имам сбъркани представи за това изкуство?);интересни тъкани и светилници(е т'ва преди го нямаше, признавам); за книги не съм се интересувала, всъщност изобщо не влязох...ами това е, не искам да ги обиждам хората, но ми е доста под очакванията.стискам палци ако някой от вас има намерения да търси нещо там, да го намери:)))

we live in a shadow
and we have the chance
to throw it away

Тема Извинявай, но...нови [re: roxy]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано02.01.05 21:22

това все пак е магазин. Какво очакваш да представлява? Наистина, интересно е какви са били твоите очаквания? Да има оригинални статуетки от от някоя гробница? Е, в някой антикварен магазин в Ню Йорк или Лондон - може би... На съответната цена.

Очевидно е, че подобен магизин ще следва вкусовете на своите потенциални клиенти - окултно настроени люде, повечето от които освен това са доста неориентирани.

Тема Re: езотеричен магазин-продължение...нови [re: roxy]  
Автор Crazy Wolf (непознат )
Публикувано03.01.05 22:08

Не оставам с впечатление някой да има представа от културата Мочика и другите й подобни традиции в Южна Америка (Перу, Еквадор)! Паралелите с Индия са меко казано невежи. Между другото, в ИНТИ са представени южноамерикански, а не централноамерикански традиции, а това, което се среща на пазара и може да се приеме за ацтекско (по-скоро майа) е изработвано в бг. Лично познавам производителите!
Естествено, не може и да става дума за автентични произведения, цените им биха били в хиляди долари! Но и копията на култури като Валдивия, Чорера, Мантенйо, Инки, Мочика, са интересни за България, където южноамериканските традиции са почти напълно непознати.
А по отношение на руните и др. подобни, бих припомнил едно изречение на великия тибетски отшелник, йогин и поет Миларепа:
"Ако гледаш на мен като на стар човек, ще получиш като от един стар човек. Ако гледаш на мен като на Буда, ще получиш като от Буда".
Руните работят за този, който има намерение да работи с тях. Който ги възприема само като буквички, ще си остане една (макар и "образована") читанка.

Митакуйе оясин! Всички сме роднини!

Тема за рунитенови [re: Crazy Wolf]  
Автор Loretta (notpron)
Публикувано04.01.05 14:46

Руните са букви и това не зависи от начина, по който ги възприемам аз или ти.

Разбира се, ние можем да работим по различен начин с буквите. Аз може да пиша с тях. Някой може да медитира над дадена буква. Някой друг може да гадае по разнообразни системи. Четвърти - да ги използва, за да прави заклинания. Пети - нещо си друго.

Всичко това може да се прави в еднаква степен както с руните, така и с кирилицата, латиницата, гръцката азбука и която и друга азбука там познаваш.

Признавам, че е малко по-удобно, когато не познаваш азбуката добре (нито езика, който е бил записван с нея и културата, в която се е използвала). Познанието разбулва мистичния воал, така добре поддържан от невежеството.

В този смисъл да познаваш руните (имам предвид реалностите, свързани с тях), и въпреки това да ги използваш в дивинационни практики, е изключително рядко срещана комбинация. Ще се радвам, ако се запозная с такъв човек в България. Засега познавам само от други народности.

mom, he formated my second song

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.