|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Фундаментален въпрос!
|
|
Автор |
Caбaзий (апостол) |
Публикувано | 04.12.04 17:16 |
|
Боговете хора ли са?
Хората богове ли са?
Нека се опитаме да си отговрим на тези за мен фундаментални въпроси, които разбира се няма как да проверим иначе диаметрално противопложни им отговори. Всеки е чел нещо...
Умишлено не задвам на друго място въпроса защото тук има предимно мислещи хора, ане християнските и постхристиянски папагали.
Ще ми се да помилсим за идеята за развитието, за някакво минало и бъдеще най-вече..
Лично аз сматам,че и двете донякъде са верни , но може би думите богове и хора в тези въпроси не са точнона мястото си.
Тоест една част от хората са "богове' за себе си, за други те са просто животни. Но какво мислите..?
VITA BREVIS ARS LONGA
| |
|
Антропоморфните богове са създадени по образ и подобие човешко. Т.е. са хора.
Държат се по човешки и влизат в интеракция от човешки тип с останалите богове (женят се, раждат, властват над, водят война срещу, интригантстват, правят мръсно, съюзяват се).
Зооморфните и разните там други богове-изроди много много не ги разбирам. Те като че ли съществуват в общества с малко по-развита фантазия Но нека някой по-запознат от мен даде тълкуване на това - защо чудовищните богове са чудовищни?
В сканд. езичество има останки от такива неща - наметалото от пера на Фрея (смята се, че може да е повлияно от мита за Икар - има как да е станало), превръщането на Локи в кобила (съчетано със смяна на пола, обичам го тоя бог!) и раждането от него на осмокрак кон, както и бащинството му на чудовищните същества (вълк, змия и антропоморфна владетелка на подземно кралство). За други елементи на зооморфизъм не се сещам в момента. А, и онази първоначалната крава, Аудхумла, дето лиже леда.
Хората дали са богове? Хмм. Ами най-малкото са създатели на богове...
Но ти дефинирай "богове" за по-точен отговор на този въпрос. Тук и в гориня случай очевидно дефиницията ще е различна.
mom, he formated my second song
| |
|
Ами аз лично колкото повече богът се отъждествява с това, на което е бог, по-автентичен го чувствам.
Примерно, Нептун като бог на морето би трябвало да е самото море, а не зъл чичка с тризъбец.
Но това си е мое мнение. Т.е колкото боговете повече непривични за човека качества притежават, било то да се превъръщат в животни или друго, то толкова по-божествени са.
А в самия човек, разбира, се има проява на божественото, по принцип трябва да има де.
Богове изроди, това означава ли че смяташ животните за изроди. А за това, че боговете създадени от хора, ами възможно е, но ако повярваме на това би трябвало да затворим клуба.
| |
Тема
|
Re: :)
[re: Бьopи]
|
|
Автор |
roxy (може би аз...) |
Публикувано | 08.12.04 20:43 |
|
да се надяваме, че никой почитател на Деникен няма да се докопа до темата
създаването на боговете от хората е голямо постижение на въображението - от една страна, страхотен творчески акт(заедно с по-нататъшното развитие на тези представи в митология), и едновременно с това - опит за обяснение и опознаване на заобикалящия ги свят. сега ни е интересно да обсъждаме това, но преди векове това е било тема-табу.макар и винаги да е имало езотерично и екзотерично в митовете и религията, знания и представи, които са се разпространявали в по-широк или ограничен кръг, обикновените хора са се стремяли да 'очовечат', 'приземят' непонятните им образи, за да ги възприемат по-лесно, да приближат налагания морал до живота си('народната вяра' до голяма степен е резултат от това; знам твърде малко по въпроса, но имаше някаква записана от Пенчо Славейков приказна история за Дядо Боже и 'божетата'-ангели, които са негови деца, също така историите за надлъгването между човек и дявол...)
One day maybe you will love again
Love that never dies
| |
Тема
|
Да бъдем като създателите си!!!
[re: roxy]
|
|
Автор |
Чepнopизeц (Войн) |
Публикувано | 09.12.04 00:12 |
|
Защо боговете трябва да са плод на воображението на древните хора!Какво биха си помислили в днешно време двама полуидиоти полуолигофрени православен и евангелист ако видят приземяваща се летяща чиния и слизащи от нея малки сиви гадини или рептилоиди като Енки?И защо трябва да смятаме древните хора за идиоти когато говорят или описват своите богове и дори битките които са водили помежду си.Индийските свещенни книги изобилстват с описания на летящи къщи които се стрелят в небесата а долу хората също водят паралелна война.Защо в Троянската война да не са участвали и боговете?Докога ще твърдим с християнско тъпоглавие че това са глупости при условие че група световно известни учени тотално оспорват с факти и аргументи теорията на Дарвин и подкрепят една доста по нормална и правдоподобна...Докога ще твърдим че земята е плоска, че е върху четери костенурки и че всички звезди се въртят около нея след като догоните в Африка отдавна знаят че земята е кръгла и че Сириус е двойна звезда?
Нека бъдем нормални хора и проумеем най тъпото- а именно че всички религии започват с това че боговете са създали човека по свой образ и подобие.
Аз съм Бог защото нося божественият дъх на Създателя СЪТВОРИЛ МЕ ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ,а който се мисли за маймуна консуматор технократ-нека си бъде маймуна.Теорията на Ницше за Свръхчовека все още живее в сърцата на някои мислещи индивиди и тя е вечна така, както естественият подбор.Дегенератите ще имат само едно право- да не се размножават...Не че някой ще им пречи, ама консуматорският им начин на мислене ще ги излъже и подведе най добре.Защото отдавна са загубили божественото и маймуната на Дарвин си живурка вместо тях.Затова всичко около нас прилича на зоопарк в който щъкат разни свинеподобни маймуноподобни и какви ли не други твари ближещи задници или продаващи собствените си, с една единствена цел издигането в култ на собственото си самозадоволяване. 
Моята чест се нарича вярност.
nf_kubratov_snop@abv.bg
| |
Тема
|
Re: Да бъдем като създателите си!!!
[re: Чepнopизeц]
|
|
Автор |
roxy (може би аз...) |
Публикувано | 10.12.04 16:46 |
|
мене са ме създали мама и тате...ама не искам да съм точно като тях, пък  
we live in a shadow
and we have the chance
to throw it away
| |
Тема
|
[re: Чepнopизeц]
|
|
Автор |
Loretta (notpron) |
Публикувано | 11.12.04 07:29 |
|
Ти си християнин.
mom, he formated my second song
| |
Тема
|
[re: Loretta]
|
|
Автор |
Caбaзий (апостол) |
Публикувано | 11.12.04 12:27 |
|
На едно място в конигата си Варег казва нещо от рода" И което е най-странното в случая,че аз съм повече християнини отколкото самите юдейохристияни защото съм по-морален от тях-Нося езичски морал!!
Тоест християните може да са ти неприятни от гледана точка на "модерния" ти светоглед, но те носят нещо от древността като по-стара религия от модерните "езичества""сатанизми" и други лайна тоест носят повече божественост от тях но по-малко от древното езичество и което е най-важното всичко се изразява не в "освобождаването" а в деградацията. Не бъркай тези две неща!!
VITA BREVIS ARS LONGA
| |
Тема
|
[re: Caбaзий]
|
|
Автор | дядoБлaro (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.12.04 15:22 |
|
много точно казано...апостоле.
| |
Тема
|
Re: Фундаментален въпрос!
[re: Caбaзий]
|
|
Автор |
jaytee (разсеян) |
Публикувано | 19.12.04 04:32 |
|
Боговете са вечните неща. Хората не са богове.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|