Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:53 04.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Оръжия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Препоръчайте чашки за Б21нови  
Автор old_hunter (блуден син)
Публикувано03.10.06 18:22

Нека напредналите във въздухарското дело да ми препоръчат чашките за Б21 5,5 мм, с които са постигнали най-добра групираност. Пробивността в случая не е приоритет.
А ако може препоръката да е съпроводена и с конкретни данни за разтоянието и групата ще е супер:-)

Редактирано от old_hunter на 03.10.06 18:34.

Тема Re: Препоръчайте чашки за Б21нови [re: old_hunter]  
Автор -=Vimpel=- (до горе)
Публикувано05.10.06 09:50

Що не видиш тука какво са писали колегите с В21...

Доста добро българско място в за инфо относно въздушни оръжия.

===
Guns don't kill people - Chuck Norris kills people.
http://bateboikoborisov.hit.bg/
===

Тема Re: Препоръчайте чашки за Б21нови [re: old_hunter]  
Автор Merlinmr (новак)
Публикувано10.10.06 01:14

Повечето собственици на тази пушка стрелят с гамо прохънтър. Но най-вече заради цената. За група точно не мога да ти кажа. За прицизна стрелба чашките искат калибриране и сортиране. Виждал съм как спокойно се прави група около 1см на 30 метра. Справят се много добре и на големи дистанции. Препоръчват също диболо баракуда. Но с моята пушка не мога да постигна задоволителен резултат. Чашките на RWS са също толкова добри по мои наблюдения, но само на малки дистанции под 30 метра.
Въпреки че търся да експериментирам с различни модели, за момента прохънтър са най-оптималните чашки за мощни пушки.
Най-добре сам си тествай. Понякога дори отделните екземпляри пушки си имат предпочитания. Моята, колкото и да е чудно, не харесва баракуда.

Тема Re: Препоръчайте чашки за Б21нови [re: Merlinmr]  
Автор Alkoholok (degustator)
Публикувано11.10.06 08:41

Gamo прохънтър и промагнум са тежки както и баракудата, и това е основмото им предимство пред останалите при стрелба на големи дистанции, а група от 1см на 30 м, е само добро пожелание, при условие че производителя дава по каталог за 30м група от 28мм
[http://www.gamo.com/?ID=53&ProductID=57]
Просто 1см група ( и то на открито ) на 30 м е такава глупост, че не е истина.

Повечето модели чашки на RWS и H&N които са предназначени за спортна стрелба са супер прецизни, задължително са с плоско чело, и са доста по-леки от цитираните по горе. Това е причината лесно да се отклоняват дори от много слаб вятър, и не са подходящи за стрелба на открито на големи дистанции. Но на закрито стрелбище са без конкуренция.

Diabolo Baracuda тежат 1,37г ( производител H&N)
малко по-леки са промагнума и прохънтъра на Gamo

Прецизните Маtch Kugeln пак на H&N са само 0,89г приблизително толкова са и прецизните RWS.

Така че всеки сам преценява в каква ситуация с какво да стреля.

Тема Re: Препоръчайте чашки за Б21 [re: Alkoholok]  
Автор Merlinmr (новак)
Публикувано11.10.06 09:55

Alkoholok извинявай, обаче се изказваш съвсем леко неподготвен.
Първо да отговоря за личните ми наблюдения. Не съм написал група от 1см. а около 1! това е понеже не са мои резултати( моите са доооста по-слаби) и съм ги наблюдавал визуално а не съм ги мерил. Диаметъра на дупките е 5.5мм, което прави окомерното наблюдение на групата малко проблематично. Но каквото и да си мислиш по въпроса става дума за група не по-голяма от 15мм , ако предположим че имам 50% грешка в наблюденията! Най-далечните попадения бяха на един калибър растояние. Естествено става въпрос за силно тунингована пушка с наддулник и доработена фаска, както и със специално сортирани и калибрирани чашки. Фабрична вероятно няма как да свие групата толкова. Не знам за каква глупост говориш, след като дори с фабрично Б3 съм постигал група под 2см на 25 метра.
Друго! Прохънтър, промагнум и баракуда въобще не са единствените тежки чашки. чашките на RWS които пробвах са с полукръгло чело и имат точно масата на прохънтъра. crow magnum diabolo на H&N пук са с маса 1.11 грама. което е доста повече от про магнума

Е те са с плоска глава с дупка, но на 30 метра същия познат направи невероятно добра група. Доста се чудехме как може плоски ловни чашки да са толкова точни.
А между другото най-препоръчваните чашки, които евентуално биха могли да се намерят са: siluette; field target trophy; и barakuda mach. това са тежки чашки за далечна стрелба. Точно такива би трябвало да са идеални за Б21, но просто не могат да се намерят. field target trophy съм виждал само веднъж и то в калибър 4.5мм. Оотаналите само съм ги чувал че ги имало.

Определено леките чашки с плоска глава не са избора на мощните пушки. Всъщност единстеното предимство на плоските чашки е че реже добре мишената. Което не е никакво предимство според мен. Аз даже и на хаенела смятам да минавам на полукръгли, само да видя кои чашки ще си хареса най-много.

Публикувано11.10.06 12:15

Далеч съм от мисълта, че изброените са единствените тежки чашки или че RWS нямат тежки чашки. Всеки по-голям производител има различни модели с различни показатели. Затова условно обединявам стортните модели чашки наричайки ги прецизни, те независимо от производителя са сравнително леки, сортирани по тегло и калибър ( скъпите дори са ръчно сортирани ), и задължително с плоска глава ( не са добри на големи дистанции и на открито).

RWS са достатъчно голям производител за да имат всякакви модели и видове чашки и съчми, ако тези на които си попаднал са с полуобла глава, значи не са от спортните модели ( прецизни).
Така че поне в тази част говорим на практика за едно и също нещо.

А сега да уточним първо що е то диаметър на група : това е диаметъра на окръжността която може да се опише около всички попадения ( групата ).

Така че при калибър 5,5 и група от две попадения с разтояние между тях един калибър ( 5,5 мм) се получава 16,5мм което е по близо до 2см отколкото до един сантиметър. При група от три попадения със същото разтояние между тях, диаметъра на групата ще е още по голям, над 17мм (нарисувай си го на хартия и го премери).
А ако си сортирал чашките по тегло и калибър предварително, не можеш да коментираш въпросния боеприпас защото си отстранил основния фактор който оказва вияние върху разсейването ( т.е. не можеш да кажеш че с тези чашки се постига еди каква си група).
Ако искаш да направиш характеристика на въпросната чашка, отваряш кутийката, взимаш 10 произволни, стреляш, вземаш пергелчето очертаваш кръгчето около групата и мериш.
Помоли твоя приятел да го направи и пусни резултата тук ( може и като снимка ), тогава кой квото иска да си мисли, ще си е негов проблем.

Тема Re: Препоръчайте чашки за Б21нови [re: Alkoholok]  
Автор Merlinmr (минаващ)
Публикувано11.10.06 18:37

Значи вероятно говорим за едно и също, но от различни гледни точки. Но не мога да се съглася че задължително висококачествените чашки са с плоска глава. Нито че производител като RWS ще пуска муниции със занижено качество.
FIeld target също е спорт, макар че в България не е много застъпен. А за него си иска мощна пушка със тежка чашка. Съответно производителите правят висококачествени чашки предназначени за този вид стрелба. Лошото е че май не се намират много в България тези модели.
За твоето определение на група обаче в никакъв начин не мога да се съглася. Гледа се центъра на попаденията. Така че при разлика от един калибър се получава малко повече от 10 mm. група.
За това със сортирането си напълно прав. Имам предвид че подобни постижения са възможни, при определени условия.
Същия човек с несортирани чашки е показвал много интересни резултати при стрелба. Примерно група от три чашки една в друга почти, до нея на сантиметър друга група от 2-3 близки попадения. Поради тази причина ги сортира.

Публикувано12.10.06 11:19

Всички чашки, които съм виждал било то на живо или в нета, за прецизна стрелба по хартиена мишена са с плоско чело ( точно защото реже мишената и се отчита по лесно ), все пак диаметъра на десетката е само 0,5 мм а дистанцията е 10м. ( не че няма полуобли но просто не съм срещал).

При Field target- а се стреля на значително по големи дистанции ( до 50 ярда ), а диаметъра на kill зоната е минимум 1/2 инч, затова се използват мощни пушки и чашки с полуобъл връх. Това е доста далече от прецизната спортна стрелба, не че не е спорт ( даже си е супер спорт), но изискванията към пушката, чашката и стрелеца са коренно различни.

За RWS ( това важи и за H&N ) дори и не си помислям че произвеждат некачествени чашки ( тва би било направо смешно), но е факт че имат и скъпи и евтини (относително) серии и модели, разликата е имено в прецизността на сортирането и калибрирането. Не случайно най-скъпите и прецизни модели се произвеждат само в калибър 4,5мм ( използват се само за състезания ).
Отделно са и различните тегла и форми на самия модел чашка, но обикновено като се каже хубава чашка се има предвид еднаквост на отделните чашки в една кутийка.
Съгласен съм че оптимални ( като качество/цена ) и универсалност са прохънтъра на гамо, или родното производство ( казанлъшки ), практически не намирам разлика между двете ( може би родните са малко по меки и имат по малка пробивност). Като група не намирам разлика независимо от дистанцията. А като цена разликата е таман два пъти.

А сега нека пак да се върнем на групата, определението което съм дал не съм си го измислил аз, а го дават в повечето ръководства по стрелба. Може да се приеме и разтоянието между двете най-отдалечени попадения ( обикновенно няма голяма разлика).
При твоето определение ако разтоянието между центровете е 2 или 3мм (демек попаденията се застъпват), значи имаме група 2мм при калибър 5,5мм. Съгласи се че звучи смешно.

При малки групи разликата е значителна и се получават недуразумения. При големи дистанции и голямо разсейване няма никакво значение.

За сортирани чашки и хубава пушка ( тунингована или по скъп и прецизен модел) може да се приеме група около или под 2см ( това което реално е направил твоят приятел) на 30м на открито. Не оспорвам постижението му, а начина по които го формулираш ( на мен лично ми звучи глупаво).

Зависи разбира се и от колко изстрела е групата.

Ако групата е от 20 или повече попадения, при погобна групираност на стрелбата в мишената ще има една единствена дупка, която ще е почти кръгла с диаметър приблизително 17-18мм.
Въпросът ми е при това положение е колко е диаметърът на групата ?

За не сортирани чашки и пушка на гамо, а най-вероятно и на закрито, това което гамо дават за тези чашки е 28мм група (прохънтър и промагнум). Горе долу такива са и личните ми наблюдения, не намирам голяма разлика ( като група на около 30 метра) между двата вида.

Тема Re: Препоръчайте чашки за Б21нови [re: Alkoholok]  
Автор Merlinmr (минаващ)
Публикувано12.10.06 15:25

Е добре за чашките предполагам че в някакъв момент имат значение и стотни от милиметъра и милиграми. Затова има и различни като цена модели, както казваш. Имам предвид че чашките на PWS, които ползвах са с такова качество, че ще ти трябва микроскоп за да откриеш разлики между тях. Нищо че са от сравнително евтиния клас.
Това какво се разбира под прецизна стрелба можем да го оставим на страна. Вероятно е въпрос на гледна точка пак. Но според мен важно е ъгловото отклонение на попаденията да се използва като критерий за прецизност. А не абсолютната стойност.
По въпроса за групите, ето част от правилника за състезания по бенчрест:

1. Измервания на групите
а/ Измерванията на групите се осъществяват чрез метода, одобрен от ББФ в мерна единица – стотна от милиметъра. Групата се измерва от крайните външни ръбове на двете най-отдалечени една от друга пробойни. Резултатът се намалява с размера на използвания калибър и се получава зачетния размер на групата.
б/ Всяко отчитане ще е според размера на групата, от център до център на най-отдалечените един от друг изстрели.

Предполагам че тия хора най-добре знаят какво е група.

ПС. При теб също ли се наблюдават две ясно изразени групи при използване на несортирани чашки гамо?

Публикувано16.10.06 08:07

Въпреки цитата, ще си позволия да не се съглася с теб що е то диаметър на група, при бенч реста се налага групата да се отчита по този начин за да се елиминира разликата в калибрите на отделните боеприпаси. Иначе при едно и също ъглово отклонение, по малкият калибър ще има предимство.

Обикновено не стрелям аз а синът ми, направило ми е впечатление че групата обикновенно е елиптична с наклон на голямата ос на елипсата около 45 градуса, но това се отнася за достатъчно голям брой попадения ( над 20 ), винаги съм си мислел че тази форма и наклон на групата се дължи на страничен вятър или на една и съща грешка при спускането.

Ще взема да претегля една кутийка на прецизна везна, и ще видим ако се обособят две групи тегла, напълно логично е групите да са две, ако теглата са равномерно разпределени около една средна стойност то тогава нямам обяснение за двете групи

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.