|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Гладкоцевно оръжие - допустимо ли е?
|
|
Автор |
MagdalenaKopp (влюбена) |
Публикувано | 22.07.06 13:37 |
|
Накой може ли да ми отговори дали може да се вземе разрешително за носене на гладкоцевно оръжие за самоохрана? Питах разни адвокати, но те ми препоръчват "да си взема пистолет", без обаче да отговорят на въпроса ми.
Въпросът ми обаче започваше с "Харесвам SPAS-12..."
| |
|
Категорично не.
нищо не искам и не мога...
| |
Тема
|
Re: Гладкоцевно оръжие - допустимо ли е?
[re: MagdalenaKopp]
|
|
Автор |
AC (Sixpounder) |
Публикувано | 23.07.06 11:28 |
|
аз пък харесвам танкове... искам да си нося един до снимката на любимата в портофейла. да ми пази страх.
хехехе
така де
иначе, на сериозно, как точно ще се самоохраняваш с това дърво. не се сърди сега, дърво си е.
| |
|
И така:
Аз и съпруга ми имаме къща в Рила. Често ходим там през лятото. И двамата сме запалени гъбари. Нямаме намерение да ставаме членове на която и да е ловна дружинка.
Две поредни години обаче срещаме мечки в планината. Последния път даже бяхме и с децата. За щастие животните се оказваха миролюбиви. Във всеки случай - на никого не пожелавам такова качване на адреналина
Но знае ли човек кога може да попадне на стръвница?
Та - ето от какво мисля да се самоохранявам в случай на нужда.
Защо пък точно със SPAS-12? Ами защото пистолетите, способни да убият мечка не са под път и над път, а пък с пушките тип "помпа" по нападнал те хищник можеш да стреляш практически веднъж - при всяко презареждане губиш мерната линия. За втори изстрел вече може и да нямаш шанс.
За мъжа ми въпросът е решен - намерил е кой да му продаде на черно някаква Протекта. Още не я е купил, де - опитвам се да му налея малко ум в главата. Искам всичко да е законно.
А пък SPAS-12, SPAS-15 и т. н. не са ловни оръжия, полуавтомачни са, мощни... И с тях доста успешно човек би могъл да се защити от едър хищник.
И аз и мъжът ми умеем да стреляме доста добре, но нямаме намерение да ставаме ловци. Да не говорим, че дори разходката в гората с извадено от калъф ловно оръжие се счита за лов... или бракониерство, ако не е в съотствие с някои правила. Които правила нямаме намерение да спазваме, просто защото не искаме да ловуваме, а законно да носим неловно гладкоцевно оръжие.
А пък аз лично предпочитам SPAS-12, защото хем тежи по-малко от останалите модели, хем е полуавтомачиен.
Има ли законен начин физическо лице да придобие SPAS-12?
| |
|
На теория за спортни цели може да стане но там е ще е забранено да я мъкнеш из гората отново.
| |
Тема
|
Re: Защо SPAS-12:
[re: rpg22]
|
|
Автор |
zkk (непознат
) |
Публикувано | 23.07.06 21:52 |
|
Това е най - сигурния начин при среща с мечка, да ви нападне !
По голяма тъпотия не бях срещал !
По мечка се стреля единствено и само ако си сигурен, че ще убиеш !
При раняване или сплашване и да е миролюбива, /а в 99% от случаите са такива, освен ако не е изненадана/, ще ви нападне с жестоки последствия !
Най добре говорете в гората високо и няма проблем !
| |
|
Ми... добро утро!
Ние, представи си, не знаехме!
По едър хищник се стреля САМО в случай, че те нападне.
Във всеки случай, ако законът ми забранява, да пазя децата си от диви животни - тогава нарушавам закона!
Не мога да уча децата си да живеят в страх!
| |
|
Never fail, never quit!
| |
|
Това изглежда приемливо, но...
Но не вярвам на спрейове. Поне - не и по отношение на мечки. Мисля, че е обяснимо - лично познавам хора, които са убивали вълк с нож и даже тояга. Но само човек, срещал в гората мечки, знае що за животно е това.
Иначе - да: мечките по принцип са миролюбиви (пише го и в книжките), най-много да изнахалстват и да отмъкнат храната на някой турист. Е, на оня ще му се изправят косите, разбира се, но дори страхът му трудно би провокирал мечката да го нападне, ако не е стръвница. Защото стръвницата би се интересувала конкретно от него, без да я е еня дали някой се страхува или не.
Да, ама напоследък в пресата и по телевизията зачестиха репортажите за стръвници. Стари хора, неведнъж виждали мечки, са ни разправяли, че малките на стръвниците също стават стръвници - защото майка им ги учи да ловуват.
Но както и да е - явно законът ни забранява да се браним от стръвници.
Лошо.
Само че тогава изходът е да се наруши законът. Изглежда, мъжът ми е прав Не знам какво ще решим, но във всички случаи - ще си вземем оръжие. Дали ще е незаконен Protecta, някой от SPAS-овете или просто Калашников - все е тая. А може и с мъжа ми да станем формално ловци и да ходим в Рила с пушките, рискувайки да бъдем обвинени в бракониерство.
Защото предпочитам да си имаме проблеми със закона, отколкото с мечка: Законът може да прояви милост, стръвницата - не. А става въпрос и за сигурността на децата ни.
Във всеки случай - никой не може нито да ни забрани да посещаваме собствения си имот в планината или да ходим на излети, нито да ни постави заплаха за това. Никой не може да ни налага да възпитаваме децата си в страх. Дори и законът.
И аз, и мъжът ми сме израстнали сред ловци, свикнали сме с пушки. Но ако нашата работа не стане законно, няма да се колебаем...
И надали някой порядъчен гражданин би ни упрекнал.
| |
|
малко противоречиви чувства ме налагат
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|