|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
За свободата, пълнолетието, и годините
|
|
Автор |
AC (Sixpounder) |
Публикувано | 18.02.06 02:04 |
|
Чета темата за мотивацията пред КОС и се чудя...
На 17 години можеш да изкараш книжка. Ако не се лъжа, чак на 18 можеш да караш самостоятелно или нещо такова.
На 18 можеш, по закон, да пиеш и пушиш. Ясно ни е че това става и по-рано, но не ми е това идеята.
Също на 18-19 отиваш войник. При евентуални военни действия може да умреш за България. Заклеваш се, че ще защитаваш родината и т.н.
Пак на 18 имаш правото да гласуваш кой ще управлява държавата от твое име. Счита се, че на тази възраст си зрял достатъчно за да "участваш" в управлението на държавата.
На 18 ставаш пълнолетен и вече се считаш за напълно отговорен (ще ми простите, но не се сещам юридическия термин) пред законите на държавата. Счита се, че вече правиш разлика между добро и лошо и трябва и можеш да поемеш пълна отговорност за действията си.
С други думи с навършването на пълнолетие, всеки гражданин на РБ се очаква да поеме своите задължения като пълноправен гражданин на държавата - да гласува, да защитава държавата и т.н. Също от това пълнолетие следват и някои права --- да управляваш МПС, да пиеш, да пушиш, да притежаваш оръжие (листът не е изчерпателен).
Айде сега на фона на тия мисли, някой да ми обясни, защо трябва да се примиряваме със своеволията на една административна иституция като КОС да ограничава правата ни без причина. От всичко следва, че не подаващият за разрешително трябва да пише мотивация, а КОС.
Сега ще каже някой, ти нали не си в БГ кво ти пука. Правилното е правилно, независимо къде си. Никъде по света гражданите не са спечелили правата си с побежденчески дух. Имаме си закони. Имаме си права. Защо трябва да се примиряваме? Ако не считат, че 18 годишните са достатъчно зрели да притежават оръжие, да променят законите, но не и напълно открито и арогатно да не ги спазват. Нали това са същите тия хора, които именно трябва да съблюдават за спазването на законите.
Не се опитвам да упреквам някой за това, че не отстоява правата си. Ако ми се водеше тая борба нямаше да се махна от БГ. Размислявам на глас, надявайки се, че повече хора ще видят нещата от този ъгъл.
When people fear the government u have tyranny. When the government fears the people u have freedom.
| |
Тема
|
Re: За свободата, пълнолетието, и годините
[re: AC]
|
|
Автор |
KГБ-тo (стрелеца) |
Публикувано | 18.02.06 02:27 |
|
Напълно си прав.Според мен големият проблем идва от манталитета ,който е изграден от неотдавнашния комунизъм.Пълната забрана на оръжието е повлияла доста на хората и повечето са твърдо против нарезното оръжие.Именно това е и основата за своеволията на служба КОС.Нямаме и изградени традиции относно оръжието и носенето му и това поражда тази негативна реакция на масата от хора.Нештата се променят ,но бавно.По мои груби сметки притежателите на оражие(включително и ловно) са около 100 000 души и на фона на останалите 7 млн. и 500 000 човека определено нямаме предимство.Ще мине време докато нещата влязат в нормални граници,но това ще стане.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Alkoholok (degustator) |
Публикувано | 18.02.06 12:59 |
|
Тук не бих се съгласил, и определено съм против да се либерализира режима за издаване на разрешителни за носене на КНО, притежанване да, но носене не.
Конкретен пример е младежа с мотивите, при подобни мотиви и аз бих отказал да издам разрешително ( не за друго а за негово собствено добро) защото както бе споменато при него всички варианти свършваха с бой, е...не , демек пълна програма.
Оръжието не е играчка и не можеш да го повериш в ръцете на всеки, носенето на оръжие е голяма отговорност.
Ежедневно ставаме свидетели на битови сакндали, пиянски сбивания и прочие тупаници. Колко от тях щяха да са с летален изход ако всеки втори в кварталната ( или селска) кръчма запаше по един макаров на кръста.
Колко инциденти с оръжие стават щото еди кои си старшина ударил две ракии и решил да се прави на мъж.
Колко инциденти стават в казармите ( именно с тези 18-19 годишни момчета) и под надзора ужким на опитни в боравенето с оръжие офицери и сержанти. И какво ще стане ако тези 18-19 годишни момчета носят свободно оръжие.
Не поставям всички под общ знаменател и възръста не би трябвало да е критерий, но все пак трябва да се има пред вид.
Ще дам за пример и пияните шофьори ( колата също убива), както се е качил пиан зад волана, така на пияно ще извади и пищова, и в двата случаия резултата е един и същ.
Според мен трябва да се забрани и на военните да носят оръжие в извън работно време. Извън съответното работно място ( а и там де ) пищова на един военен му трябва точно толкова колкото и на всички останали простосмъртни.
Не че оправдавам КОС-аджиите, всеки отказ трябва да е добре мотивиран и обективен, а не субективен както е в момента.
| |
Тема
|
[re: Alkoholok]
|
|
Автор |
ДoнKиkoт (Не Кихот :-)) |
Публикувано | 18.02.06 13:42 |
|
Може ли вметна едно въпросче?
Какъв е смисълът да притежаваш оръжие, без да имаш право да го носиш?
Не разсъждавай като Бойко Борисов, че ще намалиш битовите убийства и злополуки, ако няма огнестрелни оръжия. Отговорността е персонална, но все се намира някой, който да се нагърби да носи отговорност за другите, като ограничава правата им, за да ги предпази от това и онова.
Няма да се разпростирам повече, но замисли се и сам ще разбереш колко грешиш.
Примерна отправна точка за размисъл - наличието на повече оръжия у хората е най-добрата мярка срещу насилието. Нещо като действието и противодействието, само че наобратно - като има противодействие няма да има действие.
Колкото и пиян да е бабаитът, няма да тръгне да вади пищов, като знае, че опонентът му също има. Изнасилвачът ще се замисли, при положение, че жертвата му не е беззащитна. Обирджията внимателно ще подбира, докато се увери, че този когото се кани да ограби е невъоръжен и т.н. и т.н.
П.С. За притежаването без носене - ако приведем примера с колите, все едно да си купиш хубава спортна кола, но да нямаш право да я караш. 
| |
|
Тази система на бюрократично и избирателно прилагане на законите е най-лошото нещо в съвремените демокрации. Навремето думата МОЛИТЕЛ ме вбесяваше. Откъде накъде, някой ще преценява дали му харесвам и базирано на това ще решава моите житейски пътища. Ужасно.
Бенджамин Франклин е казал, че демокрацията е като 2 вълка и едно агне да гласуват какво ще имат за вечеря. По този начин гласуващите законите си дават заплати, паркират си където искат, носят си оръжия и и са имунизирани.
Или както Джордж Оруел беше писал - Everybody is equal, somebody is more equal (Всички сме равни, но някои са по-равни).
| |
Тема
|
|
|
Автор |
GLOCK 17 (минаващ) |
Публикувано | 18.02.06 14:34 |
|
Що за глупости са това военните да имат право на оръжие само на работното мяста?Сега има една практика в гранична полиция оръжието да се носи само на работа а след свършване да се оставя в службата/имам предвид КНО/!!!Това не е ли поредната простотия в структорите на МВР.В началото и аз не вярвах,мислих ,че се бъзика един приятел но ми доказа ,че е така.А иначе за служебно оръжие най-либерално е при горските,даже не и търсят и каса за съхранение,не знам как става тоя номер но е факт.
| |
Тема
|
Re: чел ли си приказката за Нероден Петко ?
|
|
Автор |
lvo lll (новак) |
Публикувано | 18.02.06 16:21 |
|
много ... ако това ... ако онова ... Нероден Петко ...
по добре виж статистиката ... колко граждани с законно оръжие правят престъпления ... и колко от тях са бивши военни
факт е че когато няма оръжие хората са много по склонен към разправии, побоиша и скандали ...
когато имам оръжие .. знаят че това е отговорност .. и че ако го употребят после ще отговарят ... пред закона
и наличието на оръжие .. е ОГРОМЕН стопиращ ефек за иницииране и включване в побоища ...
попитай някои ... които носи оръжие

"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
| |
Тема
|
Тогава да се забрани и казармата.
|
|
Автор |
Set (cat /dev/null >) |
Публикувано | 18.02.06 16:54 |
|
Войници да отиват хора над 30 години.
В този случай и данъците да се плащат след навършването на 30 г.
|
Re: Тогава да се забрани и казармата.
[re: Set]
|
|
Автор |
ДoнKиkoт (Не Кихот :-)) |
Публикувано | 18.02.06 17:32 |
|

Ами армията нали вече е професионална - почти са я забранили казармата!
А данъци и бездруго никой не плаща...  
Че за най-най-най-важнато и отговорно човешко действие - създаването (и съответно още по-важнато - възпитаването) на деца никой не поставя възрастова граница. Защото току виж може да наруши нечие право! Там възрастови граници няма.
Абе объркана работа.
Скоро ще разрешат на педалите да се женят и да осиновяват деца и да ги възпитават в педализъм, но оръжието - то е друго нещо! То трябва да се ограничи, забрани и изземе!
Редактирано от ДoнKиkoт на 18.02.06 17:53.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
rpg22 (снайпера) |
Публикувано | 18.02.06 21:44 |
|
Добре си го написал, но пропускаш една не-малка част-финансовото обезпечаване. На 18, 19,20 човек не е сред най-богатите Не на всеки му се рискува да даде към 200лв. за разни курсове и документи и шанса му за успешно взимане на оръжие да са минимални.
Пък и реално да кажа като гледам моите приятели на тази възраст са достатъчно отговорни да имат оръжие. Верно има и такива на които и топлиика не можеш да повериш, но те ще си останат на това ниво дори след 10 години.
Аз съм решил първо да изкарам курса за ловец. Там уж не могат да ти откажат, нали? После ще се пробвам за оръжие за спортни цели(което също трудно ще ми откажат, защото ще искам за спортна стрелба малокалибрено ) и чак после се надявам да са благосклонни да ми поверят нещо за носене
Вече се записах по точка едно На лято като я завърша почвам точка две
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|