|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
разлика между компенсатор и спирач?
|
|
Автор |
Scorpio (user) |
Публикувано | 03.12.05 01:51 |
|
Някой може ли да обясни разликата между дулен компенсатор и дулен спирач ? Как точно функционират? Изобщо ако може да даде повече инфо за дулните устройства...
FORTVNA FAVET FORTIBVS
| |
Тема
|
Re: разлика между компенсатор и спирач?
[re: Scorpio]
|
|
Автор |
idhk (HKholic) |
Публикувано | 03.12.05 18:05 |
|
едно и също е....
Целта на това устройство е да се отклонят газовете за да се намали отката...
Accuracy equals consistency equals patience and vice versa
| |
Тема
|
[re: idhk]
|
|
Автор |
Scorpio (user) |
Публикувано | 03.12.05 18:18 |
|
И аз си мислех че са едно и също нещо, ама чувам тук там да се употребяват двете понятия като различни...например чувал съм да наричат някои от дулните устроиства "дулен спирач компенсатор" - това явно е излишно, щом 2-те думи значат едно и също.
То отклоняване на газовете има и при пламегасителите, може ли да се каже че почти всички (ако не всички) пламегасители със странични отвори имат и намалящ отката ефект ? Благодаря за мението...нещо няма много отговори, дали ми е тъп въпроса ? или и на други не е съвсем ясно ? 
FORTVNA FAVET FORTIBVS
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Borislav (Анти) |
Публикувано | 03.12.05 18:46 |
|
Въпросът не е тъп.
Едно и също нещо са двете понятия, но думата "компенсатор" се използва повече за устройствата, които намаляват отскачането нагоре, а не отката като цяло. Обикновено компенсаторите се използват при пистолети за състезания. Редактирано от Borislav на 03.12.05 18:48.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dalagg (минаващ) |
Публикувано | 04.12.05 11:35 |
|
Както казват колегите и двете понятия значат едно и също. Само че компенсатора ( например с отвори отгоре ) натиска оръжието при изстрел надолу, а спирача ( например с отвори от ляво и от дясно ) дърпа оръжието напред. Това е най-общо казано.
| |
Тема
|
[re: dalagg]
|
|
Автор |
edin_lovec (непознат) |
Публикувано | 05.12.05 10:08 |
|
Чувал съм противоречиви неща за тези устройства. Някой казват, че увеличават точността поради ред причини, според други точността се се намалява поради турболенции в самото устройство. Някой стрелял ли е за точност с една и съща пушка с и без компенсатор?
| |
Тема
|
[re: edin_lovec]
|
|
Автор |
dalagg (минаващ) |
Публикувано | 05.12.05 11:38 |
|
Аз със спирач (или компенсатор) съм стрелял само с оръдие 
Но с пистолет (или пушка) с компенсатор не съм
Редактирано от dalagg на 05.12.05 11:41.
| |
|
...това също е интересно да се разбере - как влияят дулните устройства на точността ? А също и върху скоростта на куршума?
Май четох някаде, че се губела част от скоростта (или енергията беше - ама те са свързани де), поради излизане на газове настрани през отворите...така ли е? Също пишеше че това било нежелателно при куршумите, но било добре когато се стреля със съчми (става въпрос за гладкоцевна пушка с компенсатор, както се досещате), ама не си спомням поради каква причина - то това всичко може и да не е вярно, само споделям какво прочетох някаде из нет-а ;)
FORTVNA FAVET FORTIBVS
| |
|
Мисля, че нещата са горе-долу така.
Вярно е, че скоростта на куршума ще намалее, но обикновено разликата е несъществена(отворите са в края на цевта, където скоростта нараства все по-бавно).
Що се отнася до точността - там е по-сложно. От една страна тя се понижава - несиметричност от форма и разположение на отворите на спирача(практически винаги е на лице). По този начин самото оръжие в известна степен се отклонява, а и силата, действаща на куршума, може да получи ексцентритет, който ще се прояви при напускане на цевта. От друга страна при автоматично оръжие определено ще настъпи подобрение на точността(отката ще намалее доста и ще е възможен по-добър контрол върху стрелбата).
В крайна сметка спирачите(било реактивни, активни или с комбинирано действие) са се появили при оръдията с цел намаляване на отката. Първоначално мисля като добавка към хидравличните спирачи, по-късно - самостоятелно. Постигането на тази цел може би е налагало известни компромиси с точността... Въобще спирачи се слагат обикновено или на мощни оръжия - с голям откат, или на автоматични оръжия.
Компенсаторите служат за намаляване на въртящия момент, който се получава при стрелба. Мисля, че са само реактивни. Това са или отвори при дулото, или самото то е скосено. Понякога спирачите работят и като компенсатори, понякога едно оръжие има и спирач, и компенсатор.
| |
|
Благодаря ти за отговора. Интересуваше ме повече за гладкоцевните пушки...макар рядко и при някои от тях има компенсатори. Всъщност цялата работа тръгна от там, че едни казват че ей това: http://www.rusmilitary.com/images/ns_12.jpg
е само пламегасител а други, че е пламегасител + спирач или компенсатор...
Ти какво мислиш по тоя въпрос ? А и другите също разбира се.
FORTVNA FAVET FORTIBVS
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|