|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Съветска техника от 60-те свалила невидимия "Стелт
|
|
Автор |
Peace_lover (новак) |
Публикувано | 28.10.05 09:38 |
|
Съветска техника от 60-те свалила невидимия "Стелт"
Бивш югославски военен проговаря пред западни медии
С какви ли оръжия разполагат руснаците, за които дори не подозираме?
Ами това:
САЩ са стреснати от руската "луда ракета"
07.07.2005
Руска свръхсекретна ракетна база стряска и до днес САЩ и НАТО, пише московският в. "Аргументи и факти".
Става дума за базата на Таманската дивизия, недалеч от град Саратов. И до днес във военните справочници на Северноатлантическия пакт е отбелязано, че нейните 12 полка са в състояние да нанесат ядрен удар по която и да е точка от земното кълбо.
В тази база е разположено най-секретното оръжие на руския президент - междуконтиненталните балистични ракети "Топол-М".
Това е смърт с електронен мозък, отбелязва "Аргументи и факти". Една ракета "Топол-М" тежи 47 тона и е дълга 23 метра. Способна е да порази цел на разстояние 10 000 километра.
Ракетата дотолкова стряска американците, че те я наричат "луда ракета", допълва изданието. Причина за епитета е космическата скорост, с която тя бива изстрелвана. Това не позволява "Топол-М" да бъде прихваната и свалена от вражески установки.
Наскоро дори американските военни признали, че този тип ракети объркал всичките им "ядрени карти". В резултат била рязко понижена ефективността на противоракетната отбрана на янките, за която те хвърлиха милиарди долари.
Дано все пак никога не се стигне до използването на подобни "лудетини"!
Редактирано от Peace_lover на 28.10.05 09:56.
| |
Тема
|
Re: Съветска техника от 60-те свалила невидимия "Стелт
[re: Peace_lover]
|
|
Автор |
PESHO ot MARS (ЕКСПЕРИМЕНТАТОР) |
Публикувано | 28.10.05 10:14 |
|
Ти нещо май се вживя в ролята FILE099
Земи се осъзнай
Първо сърбите свалиха стелта не толкова защото го засекоха колкото защото направиха разузнавателен пробив и имаха данните (координати и времена) на полета. Иначе технологията стелт отдавна е прозрачна за Руснаците оттам и за Китайците. Чехите дори продават радар тяхна разработка дето го сварва по бели гащи. Интересното е друго в този конфликт НАТОвските пилоти бяха пощурели и при първия сигнал на системите им за ранно предупреждение от облъчване с радар стреляха веднага с противорадарни ракети (Историята с ракетата в Горна Баня) просто защото няколко години преди конфликта Сърбия беше закупила два модерни трикоординатни радара мисля че бяха Томпсън и понеже бяхя правени по стандарт за НАТО сещай се колко им противодействаха системите за заглушаване на радарите използвани от НАТОвските УАЙЛД УИЗЪЛ самолети (за борба с ПВО).
Второ ТОПОЛ-М не е нищо ново тази ракета просто няколко пъти и подобряваха системата за насочване макар че и в първоначалния вариант точноста беше ако не се лъжа 150 метра. Това което беше опасноста за НАТО е това че тези ракети и по точно мобилният им вариант върху шаси МАЗ пуснати из безкрайната руска шир беше адски трудно да се открият и неутрализират с изспреварващ удар те си имаха екипажи прекарващи месеци на маскирани позиции някаде.8 осното шаси МАЗ имаше по-добра проходимост и от тази на танка и редовно газеха из замръзналите блата на централен СССР
42
| |
|
Ами просто гледам из пресата какво пише 
| |
Тема
|
Re: Съветска техника от 60-те свалила невидимия "Стелт
[re: Peace_lover]
|
|
Автор |
PESHO ot MARS (ЕКСПЕРИМЕНТАТОР) |
Публикувано | 28.10.05 16:09 |
|
Нямам нищо напротив ама го формулирай като въпрос свободен текст а не копие драсканиците на слабоумните ни журналисти(има и умни и разбрани ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ с една дума ама лупа да ги търсиш)
42
| |
Тема
|
Re: Съветска техника от 60-те свалила невидимия "С
[re: PESHO ot MARS]
|
|
Автор |
Yank1911 (ентусиаст) |
Публикувано | 29.10.05 00:43 |
|
Pesho адски си прав. Аз не съм запознат с материята, която дискутирате. Но от личен опит мога да кажа, че руснаците имат много добри теоритици и много малка материална база, която може да работи. Особено електроника - всеки, който има допир до тези технологии/материали краде за да си поправи телевизорите или каквото и да е друго в вкъщи. Не вярвам да са сменили навиците. Освен това чувството им за качество е непознато.
Така че спете спокойно. Аз мисля, че Пентагона е спокоен също.
| |
Тема
|
[re: Yank1911]
|
|
Автор |
Peace_lover (новак) |
Публикувано | 29.10.05 01:47 |
|
Само дето на китайците им останаха единствено копчетата когато решиха да се пробват със СССР през 60-те, а колко години минаха оттогава.  Сега може и това да не остане от следващите нападатели.   
| |
|
Не си много прав - руснаците имат доста (и добра) материална база, поне що се касае до военна техника. И това за телевизорите също не е вярно - няма как да си сложиш едно ГУ-81М в телевизора примерно, нито пък в който и да е друг битов уред. Изобщо по-голямата част от елементите (имам предвид тези които наистина са ценни и си струва да се вземат от военна техника) са неприложими за битова употреба. За случай на големи кражби пък изобщо не ми е известно да са ставали у нас. А в Русия.... абе сигурно някъде в техническата документация пише да кажем, че "даденото електронно изделие номер едикойси се мие със смес от бензин и спирт в съотношение 1:1". Купуват се "реактивите", след което изделието се мие само с бензин (защото наистина само с бензин трябва да се мие), а спирта.... да обяснявам ли?
Друг е въпроса, че подобни представи често се изграждаха на база "Комшията старшина, велик спец по връзки (поддържа някоя релейка), който е взел големият 100 ватов поялник ще ми оправи телевизора "Рубин". Каза, че ремонта ще е със специални военни части (купени от "Млад техник", ама тъй е по-секретно и вълнуващо, па може и по-голяма почерпка да има)"
Материалната база на руснаците наистина страдаше и продължава да страда донякъде от липса на миниатюризация що се касае до полупроводниците. Впрочем и до ден днешен те май работят на разделителна способност 2 микрона доколкото ми е известно. За сметка на това имаха доста добри постижения в областта на миниатюризацията на вакуумни елементи, които според мен са по-добри за военни цели. Виждал съм двоен триод (от типа на 6Н1С да кажем), с размери на транзистор, от РЛС на МИГ-29. За разлика от полупроводниците, вакуумните прибори издържат на много по-високи температури, по-големи електрически претоварвания, не ги е страх от радиация.... Е, искат по-голяма мощност за подгряване на катодите да кажем, ама 100-200 вата отгоре не са проблем за силовата установка на един самолет
Като цяло техниката им може да изглежда малко дървено и тромаво, ("преносим" - с 2 дръжки, "полупреносим" - с една дръжка ), и да няма ТФТ цветни дисплеи, но е доста прилична като работа и издържа на невероятно зверски условия на експлоатация (например ремонт от страна на горепосочения старшина )
Виж, за алгоритмите си абсолютно прав - именно затуй със слабите процесори, които могат да произведат постигат същото, което на запад не могат да постигнат и с последна дума на техниката. Не защото западняците са по-тъпи, а защото просто са тръгнали по друг път. Въпрос на научна школа, а може би и до начин на мислене.
При всички положения обаче, ако трябва (с опрян в гърба автомат, щото инак на буре с барут няма да се кача) да избирам м/у "Союз" и "Шатъл" - познай на кое ще се кача
А колкото до вЕликото Српско Откритие - едва ли има по-големи националисти от сърбите на балканите.... а не - забравих гърците. Всички метрови и до голяма степен дециметрови РЛС (разбирай от 60-те години) ловят стелта. Няма как да се направи конструкция, която да разсейва и поглъща вълните в толкова широк честотен диапазон. Ако е невидима нейде, ще е видима другаде. По време на конфликта в Сърбия, имах познат на служба оператор на точно на такава (метрова) станция. Изразът му беше цитирам: "Стелтът ми прави отметка като кебапче на екрана."
И точно поради тази причина (и реакциите на смелите американски пилоти при сигнал за облъчване от метрова станция) у нас се изключваше почти всичко, когато те летяха. И пак поради тази причина сменяме (или май вече сменихме), радарите на летището и РВД с чистак бърсак новички сименсови. Ама сантиметрови - да не дразнят "невидимите"
Колкото до спането - от стелтове и радари не ме е страх.
| |
Тема
|
[re: Yank1911]
|
|
Автор |
Peace_lover (новак) |
Публикувано | 29.10.05 17:14 |
|
Акронимите ме кефят, ще трябва да си ги запиша  Как ли ще звучат на български? 
| |
|
Акронимите са гот - аз едно време си бях правил списък даже на лафовете на другаря Марчинко
А иначе и моя пример със старшината беше метафоричен, и с цел да стане по-гротескно
А за ситуацията в Русия, общо взето може да се каже само онуй - Умом Росию не понять. И в добрия и в лошия смисъл на думата. Даже тамън тия дни чета една книжка на Ерофеев (ама Виктор, а не Вадим Ерофеев). Книгата се казва "Енциклопедия на руската душа". Толкова яка сатира насочена към отрицателните качества на руснаците, техния начин на мислене и действие (или по-скоро бездействие) не съм срещал до сега. Впрочем, част от нещата, уви, важат и за нас българите - сродни славянски души да му се невиди. Ако пък тия 8 месеца дето си имал контакти са били след началото на 80-те - изобщо не може да ме учуди, че си останал с такова впечатление. Рухването на една империя е жалка работа по принцип. Не в смисъл, че ми е жал за империята, а просто изглежда жалко.
При военните обаче (поне що се касае до военната техника) нещата наистина са били другояче. Имал съм възможността да ми попадат изумителни неща, дори не само руски ами и нашенски. Примерно чип-детонатор издържащ на ускорение (или по-скоро на антиускорение) 2000 g, проектиран и изработен в нашия роден софийски Технически Университет, тогава МЕИ. Чипът е бил за някакви ракети и/или авиобомби, чиято основна цел е била първо да се забият колкото могат, и чак след това да се детонира заряда.
Всъщност една от причините за западането на съюза и СИВ беше (като изключим желанието на партийците да си узаконят натрупаните вече капитали, което за мен е на първо място в класацията) именно хвърлянето на огромни суми и подчиняването на почти цялата икономика и съвременна индустрия за военни цели.
Имаше и друго нещо, дето руснаците му викаха "ето особое". Или казано на американски - топ сикрет. Благодарение на туй "особое" са ставали невероятни идиотщини. Колега ми е разказвал примерно за манипулатор, ама огромен, служещ за поставяне на скрап и руда в топилни пещи. Тежащ над 5 (примерно казано - не помня точно) тона самия манипулатор, вдигащ товар да кажем долу-горе толкова. Е, при военните го имало абсолютно същия, със същата товароподемност (само че за поставяне на ракети във вертикани шахти) тежащ.... 300 килограма!!! Е да, ама втория секретен и в промишленността за него хал-хабер си нямат. Значи загуби за проектиране два пъти, загуби от материала (нерде 5 тона, нерде 300 кила) и какво ли не още. Пълен булшит.
Не че е нямало (и няма) и кофти разработки. Тях ги е имало винаги и навсякъде, и пак ще ги има докато свят святува. Бъркали са всички. Ми то нацията техническа немска е бъркала, кво остава за руснаци и американци
Но не бива да се правят обобщения от типа - абе това не струва щото е руско (американско, българско, че и албанско ако щеш..... е, за албанското не съм 100% сигурен ).
Особенно пък врагът не бива да се подценява.
Последното обикновенно води или до о-в св.Елена или до спасяване на гнилата английска демокрация, американската плутокрация, славяните и най-вече евреите, и следователно до развитие на световната конспирация, която крие извънземните, и безплатната енергия от народонаселението .
Руснаците имат срахотни разработки във почти всяка една област на науката, пък за науките с "двойна употреба" от типа на физиката, металургията и прочие да не говорим. Примери мога да дам изключително много - пазаруването на руски (всъщност съветски) двигатели за американски ракети, кацането на Бурана на автоматика, като компютъра му беше тип близък до ПДП с 8КВ (не МВ!) оперативна памет, ама и без това станах прекалено многословен, пък и темата не е баш оръжейна.....
| |
|
Порутчик не си прав темата си е на место ние не бистриме политиката а само се опитваме да дадеме пример че дадено нещо не бива да се отхвъля а приори щото е произведено еди къде си(това за Албания май не важи) идеята ми е следната руснаците бяха много велики в науките които се базираха на солидна теоритична основа и след това прототип и прочие знаеш че умните глави бяха насилствено събрани концентрирано в градчета и прочие секретни обекти. Най-добрия пример е физиката там те са на светлинни години пред останалия свят относно металургията на теория са добре но те нямат тази така наречена технологична култура т.е. на прототип е перфектно защото е правено в лаборатория но в момента на пускане в производство Володя пиандето решава че нещо в производствения цикъл не му изнася и го "побългарява" (АБСОЛЮТОНО СЪЩОТО ВАЖИ ЗА БЪЛГАРИЯ) независимо че знае ако го побарат ще го разстрелят или по-лошо ГУЛАГ.Давам пример за напредничева технология в ВПК руснацие първи внедриха радарите с фазирана решетка (плод труда на физиците и др.) независимо че в самолета ги прожектират на ЕЛТ (тип осцилоскоп 1нещо си-55 имам такъв). Давам втори още по-красноречив пример руснаците за първи път сложиха на шлема на пилоте целеуказателя и оттам избирането на мишена ставаше просто с завъртане на главата и "прицелване с око" (мисля че я сложиха на МиГ-29 първо). Много преди школата ТОП ГЪН руснаците имаха специална база в Казахстан където най-добрите руски пилоти усъвършенстваха летателните си умения и се приучаваха на най-новите постъпващи на въоражение самолети. Ще напомня нещо 2или3 години след началото на войната във Виетнам американците празнуваха ПЪРВАТА СИ ПОБЕДА ВЪВ ВЪЗДУШЕН ДВУБОЙ с виетнамските пилоти на МИГове примери много не че американските пилоти са лоши но тогава доктрината (в това число и руската) заводене на войната във въздуха беше страшно погрешна.
Относно радарите на метровия обхват на тях може да им се противодейства с активни смутители и знаеш че станциите не могат да седят включени че веднага ще налапат някой противо радарен ХАРМ. Така че разузнаване му е майката. Другото което мога да ти кажа знеш че сега руснаците в момента са в много добри отношения с Китайците по линия на ВПК продават им доста напредничева техника как мислиш какво ще получат в замяна а (освен парите) Ще ти дам жокер:
КОЙ ПО ДЯВОЛИТЕ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИКРОЕЛЕКТРОНИКА В СВЕТА В МОМЕНТА А??? дали дълго в руските самолети и танкове ще има осцилоскопи или съвременни ТФТ дисплей 
42
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|