|
Тема
|
Какво е точно DOUBLE ACTION
|
|
Автор |
S@sel@ () |
Публикувано | 15.04.05 10:41 |
|
за спусъка? Ако не ви се пише дайте линкове, ще си ги прочета. Сега съм в офиса по цял ден и имам време за четене.
Фиеста 1.1 i `94
БОГ създаде хората, COLT ги направи равни!
| |
Тема
|
Re: Какво е точно DOUBLE ACTION
[re: S@sel@]
|
|
Автор |
ДoнKиkoт (Не Кихот :-)) |
Публикувано | 15.04.05 19:14 |
|
Когато петлето е спуснато и като натиснеш спусъка то се взвежда - едно и после се спуска върху ударника - две. Дабъл екшън.
Когато е запънато назад само се спуска - сингъл екшън.
Когато ударно-спусковия механизъм не позволява запъване а работи само на самовзвод - дабъл екшън е дабъл екшън онли.
Изобщо българската оръжейна терминология е смесица от руски и английски думи.
Обикновено УСМ работи на сингъл и на дабъл, тогава се казва дабъл екшън, за по-кратко.
Сигурно съм се изразил достатъчно неясно.
Абе важното е екшън да има. 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Borislav (Анти) |
Публикувано | 15.04.05 20:27 |
|
Точно както го каза Дона, само дето на български е "Единично" и "Двойно действие" (в случай, че някой българскоговорещ се появи в борда).
| |
Тема
|
|
|
Автор |
wolferin67 (непознат
) |
Публикувано | 16.04.05 21:23 |
|
Напълно достатъчно разяснение по въпроса.И макар че всички сме българскоговорящи не виждам защо да не използваме такива специфични термини още повече че самия форум е оръжеен. Мен лично повече ме дразни факта че някои от нас продължават да пишат на латиница.  
| |
|
Няма нищо специфично в "Single action", за да не бъде употребено "единично действие". Българското название е ТОЧНО съответствие на ангийския израз както като превод, така и като смисъл.
Оръжейните термини не са патентовани да се използват само на английски
| |
Тема
|
[re: Borislav]
|
|
Автор |
firehand (Glockster) |
Публикувано | 18.04.05 12:15 |
|
Борка,
Съсела зададе въпроса употребявайки термина на англииски, защото очевидно го е срещнал в сайт на англииски.
Считам за нормално да му се отговори, употребявайки и термини на англииски, тъй като очевидно той ще ползва разяснението за да продължи четенето на въпросния или и други сайтове на англииски.
Ето защо считам, че в отговора, за да бъде полезен, е правилно да има задължително термините на англииски и то изписани на латиница, а ако има и българските термини още по-добре.
Иначе ще следва пък въпрос а какво е SA, DA или DAO и пак отначало пък за абревиатурите.
Не разбирам защо се нервничи по отношение на езика и кирилица/латиница и защо непременно "трябва" да е само едното или другото. Незнанието на англииските термини едва ли би ни направило по-големи патриоти, а и да би, то би било по-скоро наш недостатък.
Според мен по принцип най-пълния и полезен отговор на всеки въпрос би трябвало да включва и двете.  
"GLOCK around the Clock" is the best Glock & Roll hit ever made!  Редактирано от firehand на 18.04.05 12:24.
| |
Тема
|
[re: firehand]
|
|
Автор |
nopy4uk (Ржевски) |
Публикувано | 18.04.05 12:33 |
|
Принципно си прав. Особенно що се касае до специфична тематика и изрази в нея честъо се използват чуждици и е трудно да се избяга от тях. Ако има и съответен български термин, трябва и той да се знае. Още повече, че има чуждици които вече са се настанили трайно в езика ни и на никой не му правят впечатление - ватман, реле... и какви ли още не.
Обаче за латиницата не съм много съгласен. Честно казано, като видя повече от 2 изречения написани на латиница (ама български на латиница, не английски) просто прескачам бележката - уморително ми е да го чета.
| |
|
"Според мен по принцип най-пълния и полезен отговор на всеки въпрос би трябвало да включва и двете. "
Напълно съгласен с това заключение
| |
Тема
|
Благодаря за отговорите
|
|
Автор |
S@sel@ () |
Публикувано | 18.04.05 16:20 |
|
много полезен форум! Продължавам да се ограмотявам.
След голямо неделно стреляне установих, че пушката бие надолу и наляво. Е може и аз да не стрелям както трябва, но като опуцах към 200 чашки мисля, че резултата ми се подобри :) Въртях нагоре, надолу, наляво и надясно мерника и все така та затуй си мисля, че з нещо бъгвам системата. Тази събота и неделя ще взема още чашки и ще продължавам.
ПС махнах оптиката- не можах да я фокусирам и... абе май по- добре без нея.
Фиеста 1.1 i `94
БОГ създаде хората, COLT ги направи равни!
| |
|
|
|
|