Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:29 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Оръжия
*Кратък преглед

Тема Какво е точно DOUBLE ACTIONнови  
Автор S@sel@ ()
Публикувано15.04.05 10:41

за спусъка? Ако не ви се пише дайте линкове, ще си ги прочета. Сега съм в офиса по цял ден и имам време за четене.

Фиеста 1.1 i `94
БОГ създаде хората, COLT ги направи равни!

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTIONнови [re: S@sel@]  
Автор ДoнKиkoтМодератор (Не Кихот :-))
Публикувано15.04.05 19:14

Когато петлето е спуснато и като натиснеш спусъка то се взвежда - едно и после се спуска върху ударника - две. Дабъл екшън.

Когато е запънато назад само се спуска - сингъл екшън.

Когато ударно-спусковия механизъм не позволява запъване а работи само на самовзвод - дабъл екшън е дабъл екшън онли.
Изобщо българската оръжейна терминология е смесица от руски и английски думи.

Обикновено УСМ работи на сингъл и на дабъл, тогава се казва дабъл екшън, за по-кратко.

Сигурно съм се изразил достатъчно неясно.
Абе важното е екшън да има.

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTIONнови [re: S@sel@]  
Автор Borislav (Анти)
Публикувано15.04.05 20:27

Точно както го каза Дона, само дето на български е "Единично" и "Двойно действие" (в случай, че някой българскоговорещ се появи в борда).

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTION [re: S@sel@]  
Автор wolferin67 (непознат )
Публикувано16.04.05 21:23

Напълно достатъчно разяснение по въпроса.И макар че всички сме българскоговорящи не виждам защо да не използваме такива специфични термини още повече че самия форум е оръжеен. Мен лично повече ме дразни факта че някои от нас продължават да пишат на латиница.

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTIONнови [re: wolferin67]  
Автор Borislav (Анти)
Публикувано16.04.05 21:29

Няма нищо специфично в "Single action", за да не бъде употребено "единично действие". Българското название е ТОЧНО съответствие на ангийския израз както като превод, така и като смисъл.
Оръжейните термини не са патентовани да се използват само на английски

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTIONнови [re: Borislav]  
Автор firehand (Glockster)
Публикувано18.04.05 12:15

Борка,

Съсела зададе въпроса употребявайки термина на англииски, защото очевидно го е срещнал в сайт на англииски.

Считам за нормално да му се отговори, употребявайки и термини на англииски, тъй като очевидно той ще ползва разяснението за да продължи четенето на въпросния или и други сайтове на англииски.

Ето защо считам, че в отговора, за да бъде полезен, е правилно да има задължително термините на англииски и то изписани на латиница, а ако има и българските термини още по-добре.

Иначе ще следва пък въпрос а какво е SA, DA или DAO и пак отначало пък за абревиатурите.

Не разбирам защо се нервничи по отношение на езика и кирилица/латиница и защо непременно "трябва" да е само едното или другото. Незнанието на англииските термини едва ли би ни направило по-големи патриоти, а и да би, то би било по-скоро наш недостатък.

Според мен по принцип най-пълния и полезен отговор на всеки въпрос би трябвало да включва и двете.

"GLOCK around the Clock" is the best Glock & Roll hit ever made!

Редактирано от firehand на 18.04.05 12:24.

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTIONнови [re: firehand]  
Автор nopy4uk (Ржевски)
Публикувано18.04.05 12:33

Принципно си прав. Особенно що се касае до специфична тематика и изрази в нея честъо се използват чуждици и е трудно да се избяга от тях. Ако има и съответен български термин, трябва и той да се знае. Още повече, че има чуждици които вече са се настанили трайно в езика ни и на никой не му правят впечатление - ватман, реле... и какви ли още не.
Обаче за латиницата не съм много съгласен. Честно казано, като видя повече от 2 изречения написани на латиница (ама български на латиница, не английски) просто прескачам бележката - уморително ми е да го чета.

Тема Re: Какво е точно DOUBLE ACTIONнови [re: firehand]  
Автор Borislav (Анти)
Публикувано18.04.05 15:50

"Според мен по принцип най-пълния и полезен отговор на всеки въпрос би трябвало да включва и двете. "

Напълно съгласен с това заключение

Тема Благодаря за отговоритенови [re: S@sel@]  
Автор S@sel@ ()
Публикувано18.04.05 16:20

много полезен форум! Продължавам да се ограмотявам.

След голямо неделно стреляне установих, че пушката бие надолу и наляво. Е може и аз да не стрелям както трябва, но като опуцах към 200 чашки мисля, че резултата ми се подобри :) Въртях нагоре, надолу, наляво и надясно мерника и все така та затуй си мисля, че з нещо бъгвам системата. Тази събота и неделя ще взема още чашки и ще продължавам.

ПС махнах оптиката- не можах да я фокусирам и... абе май по- добре без нея.

Фиеста 1.1 i `94
БОГ създаде хората, COLT ги направи равни!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.