Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:51 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Оръжия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Lykoveнови  
Автор Dare_Devil (непознат )
Публикувано29.01.03 14:15

Абе хора, аз искам да ви питам дали някой знае къде мога да намеря подробно инфо за изработка на лъкове?

Тема За съжалениенови [re: Dare_Devil]  
Автор Set (/dev/null)
Публикувано29.01.03 14:34

Не знаем бре приятел!!

Ако знаехме - все някой от нас щеше да блесне!!!

Memento mori

Тема Re: Lykoveнови [re: Dare_Devil]  
Автор iosarian (от Параграфа)
Публикувано29.01.03 20:02

какъв лък искаш - традиционен или съвременен - ако е първия - намери контактс българските индианци - има такава организация - там има един младеж - Венков му е фамилията - преди години даже написа книжка по темата.

Si vis pacem,para bellum.

Тема Re: Lykoveнови [re: iosarian]  
Автор Dare_Devil (непознат )
Публикувано30.01.03 11:19

Какви са тия български индианци бре? За сефте ги чувам. Някаква информация за контакти?
Интересуват ме класически лъкове, защото съм си запален по средновековните оръжия

Автор ДoнKиkoт (Не Кихот :-))
Публикувано30.01.03 12:33

Ми то като погледнеш - друго освен индианци има ли в тая държава?
И да си пазиш скалпа, ей!

Тема Re: Lykove [re: Dare_Devil]  
Автор kилъp (наемен)
Публикувано31.01.03 04:45

Не съм срещал официална информация затова ама ще цитирам една от лекциите на моя учител в оцеляването:
"Лъкът е оръжие, което се използва за поразяване на хората и животни от далечно разстояние. Обсега му на действие е около 300 ярда (за кви ярдове става дума не помня). Стреля със стрели, които се правят от дърво, като за предпочитане е дряна, желязното дърво и тисът (кво ли пък е това дърво тис). Стрелата има отпред кука, наричана още връх. Ловните стрели са без контра на куката, за да могат да се използват отново. Бойните стрели са с контра, затова при раняване стрелата трябва да се отреже и да се изкара от обратната страна на тялото. Иначе разкъсването на вътрешни органи ще убие човека много бързо. Понякога стрелите се мажат отрова или парализираща смес, с която се улеснява убиването на врага или жертвата на лова. Ствола на лъка се изработва от дрян, дъб, желязно дърво или кост. Най-добри са лъковете направени от китова кост (каде и е еластичността на тая кост не знам, ама щом казват мъдрите... аз мълча). Ствола не трябва да има чепове, затова се използват или дълги клони в мястото където нямат листа, или стволове на храстовидни от типа на леската и дряна. Стволовете, както и стрелите трябва да са абсолюно прави. След отрязване на ствола, той трябва да се остави на сянка около месец за да изсъхнат соковете на дървото, но не и самото дърво. Ствола не трябва да има кора. Тя не се дяла а се бели, защото иначе здравината на ствола намалява. След като вече е готов ствола има два пътя - зависи от вида лък, който ще правим. Ако лъка е за постоянно носене, а не за война се прави от две части, като ствола се реже на две - дължина около 1 м. Двете части се свързват помежду си чрез специална втулка, която се прави от същото дърво, но е малко по дебела. Това всъщност е дръжката на лъка, където се поставя стрелата - трябва да има жлеб за нея. Двете части се огъват във формата на разтегнато S така че да се получи формата на лъка. Връзват се със нещо и се оставят така около 3 месеца. След това отново се събират двете части. Трябва огъването да е точно симетрично, но и да има малка разлика не е страшно. Той лъка сам се нагласява като го стегнеш. Тетивата обичайно се прави от преплетени ръстителни въжета - трябва да са най-малко три нишки. Може да се използва и струна от китара, но от басовите, че иначе ще се порежеш. Лъка се стяга така че да се получи разстояние между тетивата и ствола равно на 1/3 от стрелата. На стрелата се поставят пера - две, които се вкарват в процеп на стрелата и се стягат с нещо, може и с едно широко перо, но с две е по, добре. Всяко перо се почиства от едната страна, която е към стрелата. След това се стреля. Стрелите трябва да са в колчан, който се носи на кръста, разположен на лявото или дясното рамо така че стрелата да може да се хване с два ръста под перото и с едно движение да се постави на тетивата и да се стреля. По принцип това движение става толкова бързо, че нерядко изпреварва ваденето на пистолет. Естествено за това трябват години тренировки. На разстояние до 50 ярда меренето е право. След това трябва да се вземе нишан, или казано по-точно да се целиш в точка, която се намира над целта. Стрелата лети по неква балистична хипербола. Стига се до там, че на разстояние 200 - 300 ярда се стреля направо към небето, под ъгъл до 30 - 40 градуса. това е вече изсуктво и не е за всеки. Другият вариант на лъка, е когато се прави от цяло дърво без да се режат двете части, това отново има огъване като два събрани С-а, когато лъка е за постоянно носене. Има и още нещо, при сушенето трябва дървото да се сплеска с тежест, за да се деформира и да стане плоско. Ако е временно оръжие просто, за да оцелееш - вземаш една пръчка връзваш с квото намериш правиш и стрела и... оцеляваш. Естествено не забравяй и още един факт. Лъка е смъртоносно оръжие, нищо че не гърми и с него също могат да се убиват животни и... хора естетвено. За лов обаче бих препоръчал арбалет."
Край на цитата! Надявам се да ти свърши работа!

няма начин да няма начин

Тема Re: Lykoveнови [re: kилъp]  
Автор Dare_Devil ()
Публикувано31.01.03 10:10

Абе инфото не е лошо, ама не е достатъчно изчерпателно, а пък и аз съм си фен на добрите стари средновековни оръжия и ми трябва по-скоро инфо за старинните технологии за производството на лъковете и стрелите. Всъщност по-конкретно търся инфо най-вече за класическия английски дълъг лък, но и всичко друго е добре дошло, включително ако някой има инфо за правене на арбалети, мечове, брони и т.н.

Feel the true power of the DARK SIDE!!!

Автор kилъp (наемен)
Публикувано31.01.03 19:05

Не знам тогава, по-добре отиди в някоя библиотека. Може пък да стане. Не съм срещал така литература никъде...

няма начин да няма начин

Публикувано31.01.03 23:52

Ето ти един линк по темата:

Тема Re: Lykoveнови [re: iosarian]  
Публикувано31.01.03 23:54

Ако искаш - ще ти намеря повече неща за технологии и материал...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.