|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Lykove
|
|
Автор |
Dare_Devil (непознат
) |
Публикувано | 29.01.03 14:15 |
|
Абе хора, аз искам да ви питам дали някой знае къде мога да намеря подробно инфо за изработка на лъкове?
| |
|
Не знаем бре приятел!!
Ако знаехме - все някой от нас щеше да блесне!!!
какъв лък искаш - традиционен или съвременен - ако е първия - намери контактс българските индианци - има такава организация - там има един младеж - Венков му е фамилията - преди години даже написа книжка по темата.

Si vis pacem,para bellum.
| |
|
Какви са тия български индианци бре? За сефте ги чувам. Някаква информация за контакти?
Интересуват ме класически лъкове, защото съм си запален по средновековните оръжия
| |
|
Ми то като погледнеш - друго освен индианци има ли в тая държава?
И да си пазиш скалпа, ей! 
| |
|
Не съм срещал официална информация затова ама ще цитирам една от лекциите на моя учител в оцеляването:
"Лъкът е оръжие, което се използва за поразяване на хората и животни от далечно разстояние. Обсега му на действие е около 300 ярда (за кви ярдове става дума не помня). Стреля със стрели, които се правят от дърво, като за предпочитане е дряна, желязното дърво и тисът (кво ли пък е това дърво тис). Стрелата има отпред кука, наричана още връх. Ловните стрели са без контра на куката, за да могат да се използват отново. Бойните стрели са с контра, затова при раняване стрелата трябва да се отреже и да се изкара от обратната страна на тялото. Иначе разкъсването на вътрешни органи ще убие човека много бързо. Понякога стрелите се мажат отрова или парализираща смес, с която се улеснява убиването на врага или жертвата на лова. Ствола на лъка се изработва от дрян, дъб, желязно дърво или кост. Най-добри са лъковете направени от китова кост (каде и е еластичността на тая кост не знам, ама щом казват мъдрите... аз мълча). Ствола не трябва да има чепове, затова се използват или дълги клони в мястото където нямат листа, или стволове на храстовидни от типа на леската и дряна. Стволовете, както и стрелите трябва да са абсолюно прави. След отрязване на ствола, той трябва да се остави на сянка около месец за да изсъхнат соковете на дървото, но не и самото дърво. Ствола не трябва да има кора. Тя не се дяла а се бели, защото иначе здравината на ствола намалява. След като вече е готов ствола има два пътя - зависи от вида лък, който ще правим. Ако лъка е за постоянно носене, а не за война се прави от две части, като ствола се реже на две - дължина около 1 м. Двете части се свързват помежду си чрез специална втулка, която се прави от същото дърво, но е малко по дебела. Това всъщност е дръжката на лъка, където се поставя стрелата - трябва да има жлеб за нея. Двете части се огъват във формата на разтегнато S така че да се получи формата на лъка. Връзват се със нещо и се оставят така около 3 месеца. След това отново се събират двете части. Трябва огъването да е точно симетрично, но и да има малка разлика не е страшно. Той лъка сам се нагласява като го стегнеш. Тетивата обичайно се прави от преплетени ръстителни въжета - трябва да са най-малко три нишки. Може да се използва и струна от китара, но от басовите, че иначе ще се порежеш. Лъка се стяга така че да се получи разстояние между тетивата и ствола равно на 1/3 от стрелата. На стрелата се поставят пера - две, които се вкарват в процеп на стрелата и се стягат с нещо, може и с едно широко перо, но с две е по, добре. Всяко перо се почиства от едната страна, която е към стрелата. След това се стреля. Стрелите трябва да са в колчан, който се носи на кръста, разположен на лявото или дясното рамо така че стрелата да може да се хване с два ръста под перото и с едно движение да се постави на тетивата и да се стреля. По принцип това движение става толкова бързо, че нерядко изпреварва ваденето на пистолет. Естествено за това трябват години тренировки. На разстояние до 50 ярда меренето е право. След това трябва да се вземе нишан, или казано по-точно да се целиш в точка, която се намира над целта. Стрелата лети по неква балистична хипербола. Стига се до там, че на разстояние 200 - 300 ярда се стреля направо към небето, под ъгъл до 30 - 40 градуса. това е вече изсуктво и не е за всеки. Другият вариант на лъка, е когато се прави от цяло дърво без да се режат двете части, това отново има огъване като два събрани С-а, когато лъка е за постоянно носене. Има и още нещо, при сушенето трябва дървото да се сплеска с тежест, за да се деформира и да стане плоско. Ако е временно оръжие просто, за да оцелееш - вземаш една пръчка връзваш с квото намериш правиш и стрела и... оцеляваш. Естествено не забравяй и още един факт. Лъка е смъртоносно оръжие, нищо че не гърми и с него също могат да се убиват животни и... хора естетвено. За лов обаче бих препоръчал арбалет."
Край на цитата! Надявам се да ти свърши работа!
няма начин да няма начин
| |
|
Абе инфото не е лошо, ама не е достатъчно изчерпателно, а пък и аз съм си фен на добрите стари средновековни оръжия и ми трябва по-скоро инфо за старинните технологии за производството на лъковете и стрелите. Всъщност по-конкретно търся инфо най-вече за класическия английски дълъг лък, но и всичко друго е добре дошло, включително ако някой има инфо за правене на арбалети, мечове, брони и т.н.
Feel the true power of the DARK SIDE!!!
| |
|
Не знам тогава, по-добре отиди в някоя библиотека. Може пък да стане. Не съм срещал така литература никъде...
няма начин да няма начин
| |
|
Ето ти един линк по темата:

| |
|
Ако искаш - ще ти намеря повече неща за технологии и материал...

| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|