Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:03 15.01.25 
Автомобили
   >> Opel
*Кратък преглед

Тема Парно на Вектрра Анови  
АвторCлaвu (Нерегистриран)
Публикувано15.03.12 19:50

Здарвейте! Дайте съвет как да стигна до вентилаторчетата за парното на Вектра А Ц16НЗ. От няколко месеца парното ту духаше ту спира и накрая въобще не тръгват вентилаторчетата. Сигурно са прашасали здраво и трябва да ги почистя, но не знам как да стигна до тях. Може и самата врътка за пускането им да се е повредила. Дайте някакъв съвет. Може и друг да се е сблъскал с това. Благодаря.

Тема Re: Парно на Вектрра А [re: Cлaвu]  
Автор VladoR (любител)
Публикувано16.03.12 11:30

"Прашасали вентилатори" е някъде след последната възможна причина за отказ на праното.

Както предполагаш, врътките са една от възможностите. Бушон - също. Така, както го описваш обаче, може да е кородирала кабелна обувка или проблем с резисторен блок - я корозия и загуба на контакт, я друго: не знам, как е при Вектра А, но на това поколение коли блокът с резисторите е някъде около вентилатора обикновено в/на същия пластмасов кожух. Та в резисторния блок има и един термобушон (гори от ампераж или от температура, такъв има и на всяка съвременна домашна печка-духалка). Та тоя термобушон с напредване на възрастта е склонен да изгаря и без особена причина.

Та без да залагам какво е точно, залагам какво не е: не е от прашасал вентилатор.

Успех

Тема Re: Парно на Вектрра Анови [re: VladoR]  
Автор imitevМодератор (питомен OpelFan)
Публикувано17.03.12 16:18

Може от скапване на моторя да ти прегрява резистора...

Ефектът е - нов вентилатор с резистор от моргата...

Тема Re: Парно на Вектрра Анови [re: imitev]  
Публикувано17.03.12 20:39

Здравейте!
Благодаря на отзовалите се. Днес отворих под чистачките за мотора на парното. На буксата преди резисторния блок не идва никакво напрежение. Замерих термобушона - мултицетът свири т.е. не е прекъсната веригата и термобушона си е наред. Проверих предпазителя на таблото- здрав е. Осъмних се във врътката за пускане и увеличаване на парното. Разглобих малко от таблото и я свалих. Самата врътка е капсулован блок с 7-8 извода и и медна пластина която се движи по пистите на самите изводи. Има следи от смяна на именно този блок. Възможно ли е да е заминала тази врътка? Няма как да почистя контактите. Пръснах малко с ВД40 ама сигурно си иска шкурка. Не се смейте на моите опити за ремонт, просто имам желание да си човъркам. Дайте някакви насоки. Благодаря.

Тема Re: Парно на Вектрра Анови [re: Cлaвu]  
Автор imitevМодератор (питомен OpelFan)
Публикувано17.03.12 23:39

Пробвай да завъртиш моторът на вентилатора с 12 волта от акумулатора.

Мисля че има бушон цялата работа...

До ключа идва ли напрежение?

АвторGocho (Нерегистриран)
Публикувано20.03.12 17:18

С тия познания може да си човъркаш само в носа :-)

Тема Re: Парно на Вектрра Анови [re: Gocho]  
Автор VladoR (любител)
Публикувано21.03.12 13:00

Не че няма доза истина в това, което си написал по-горе, но има и една приказка, дето никой не се бил родил научен (няма как да я оспориш).

Та при колегата е похвално желанието да се научи.

Тема Re: Парно на Вектрра Анови [re: VladoR]  
АвторGocho (Нерегистриран)
Публикувано21.03.12 22:08

Нета буквално е заринат с ръководства,нагледни ремонти и ъпгрейди със снимки и т.н. така,че ако някой има реално желание не парното ми основен ремонт на мотора мое си напрай. Така,че си оставам на мнението за бъркането в носа:-)

Автор Явор (ентусиаст)
Публикувано09.04.12 10:11

Колега, на мене това ми е го е правило от прекъсващ бушон за парното. Бушона провери ли го вече ?

Тема Re: Парно на Вектрра Анови [re: Явор]  
Публикувано09.04.12 18:41

Здравейте,
благодаря на всички отзовали се. Проблема се оказа клемореда на патронника за запалването. Гочо е прав в интернет има всичко. Изтеглих схема за отоплението и след проверка стигнах до клемореда. Смених го и всичко е о.к. На една верига е и вентилатора за охлаждане на радиатора, който беше спрял да се включва. Добре, че не съм влизал в сериозни задръствания.
Лека и безаварийна на всички.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.