|
|
|
Тема
|
Антифриза намалява
|
|
| Автор |
nik159 (непознат
) |
| Публикувано | 30.03.10 21:01 |
|
|
Корса Б ,С14NZ - антифриза намалява,маслото е сменено наскоро и не личи да се увеличава.При скорост от 120 км/ч и нагоре откъм двигателя започва да се чува шум подобен на свирене или свистене.Колата има газова уредба с изпарител Ловато.Водна помпа ли да сменям или....?
| |
|
Тема
|
Re: Антифриза намалява
[re: nik159]
|
|
| Автор |
imitev (питомен OpelFan) |
| Публикувано | 30.03.10 21:55 |
|
|
Ако не тече от никъде по радиатори и тръби - гарнитура на главата...
| |
|
Тема
|
[re: imitev]
|
|
| Автор |
nik159 (непознат
) |
| Публикувано | 30.03.10 22:16 |
|
|
Никъде не забелязах течове,а липсва около 0,5л. антифриз,има само този характерен шум.Утре ще сваля капака на ремъка да погледна данеби водната помпа да изпуска антифриз.Дано да не е гарнитура.По какво да позная дали и ремъка е за смяна,заоблени зъбчета ли има или.....?За ролката ясно - ако има луфт се сменя.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Tarbox (Нерегистриран) |
| Публикувано | 31.03.10 00:09 |
|
|
Първо огледай радиатора за теч, после снеми ангренажния капак, запали мотора и като загрее угаси и гледай дали ще потече от водната помпа. Ако не си обслужвал колата, смени и нея, дори да е добре. Препоръчвам ти марка Ruville, за ангренажен ремък Gates и обтяжна ролка INA.
Ако не тече от помпата послушай съвета на Митев.
| |
|
Тема
|
[re: Tarbox]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 31.03.10 09:30 |
|
|
Ако прави налягане във водната система и прекъсва сутрин на студено - няма какво да гледа помпата...
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
nik159 (непознат
) |
| Публикувано | 31.03.10 17:30 |
|
|
Днес покарах малко из града,спрях свалих капака на ангренажният ремък,огледах ремъка,помпата,блока на двигателя - няма и следа от антифриз или течове.Огледах радиатора и всички маркучи,изпарителя,радиатора на парното и всички маркучи свързани с тях - течове няма.Антифриза за сега не намалява......?Не предърпва на студен двигател и има добра мощност (като за 60к.с.).Но в маслото има нещо като бяла пяна.Смятам да покарам така още известно време и ако пяната се увеличи и антифриза продължава да намалява смятам да сменя гарнитурата на главата.Досега не съм я прегрявал и смятам да мина без шлайф.Как да проверя дали главата е крива с подръчни материали?И има ли начин да затегна болтовете без динамометричен ключ,понеже нямам такъв,а искам сам да си сменя гарнитурата?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
| Публикувано | 31.03.10 21:03 |
|
|
Това че не си я прегрявал не е критерий. Маркучите твърди ли са?
Антифриза на горещ двигател се изпарява - няма как да видиш мокротии...
Аз кадета ми не съм го прегрявал, но за 200000 км съм сменил 4-5 гарнитури на главата.
Главата се проверява със специална линийка.
Без динамометричен ключ няма как да затегнеш болтовете с еднакво усилие - вземи назаем или си купи някой по-евтин но читав - примерно Force.
Ако имаш бяла пяна долу на щеката гледай да си направиш ремонта по-бързо.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
nik159 (непознат
) |
| Публикувано | 01.04.10 05:13 |
|
|
Твърдоста на маркучите не се сетих да проверя,но има малко бяла пяна доло на щеката и горе на капачката.Явно ще трябва да сменя гарнитурата на главата.Някой знае ли добра марка за гарнитури или влизам в магазина ,взимам една и я слагам? А болтовете на главата задължително ли трябва нови или може и със старите,а само е желателно да са нови?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
nik159 (непознат
) |
| Публикувано | 01.04.10 05:15 |
|
|
И много благодаря за чудесните отговори...
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
nik159 (непознат
) |
| Публикувано | 01.04.10 05:38 |
|
|
И още нещо..., Аз имам още един двигател - C14SE ,има ли смисъл да правя ремонт на C14NZ ,или направо да слагам C14SE.Смятам да го сложа на колектора с моноинжекцията за да не купувам бензинова помпа за пълен инжекцион,пък и на моното си имам плочка на газовата уредба.Само делкото нещо не влиза,май дупките на разпределителният вал на пълната инжекция са по-малки (там няма делко,а бобина).Та какво се прави в такъв случай - разширявам дупките и слагам делкото и колектора и инсталацията и компютара от C14NZ ,или няма да стане и ще трябва да сменя и колектора,и бобината,и инсталацията,и компютара ,и бензиновата помпа.Aко е така,по-добре да направя ремонт на C14NZ.
| |
|
|
|
|