|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Олио от фритюрник!
|
|
Автор | Mиpo (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.05.09 21:56 |
|
Здравейте! Искам да споделя нещо.Един приятел днес ми каза че е налял олио от фритюрник във вектрата си мотор 1,7 дизел.Казали му че с ъс старо олио може да кара и няма да има никакви проблеми.И тъй като колата отдавна беше за смяна на масло а човека няма пари та така решил проблема.За мен това е пълна идиотщина грничеща с безгранична глупост.Какво ще кажете вие?
| |
Тема
|
Re: Олио от фритюрник!
[re: Mиpo]
|
|
Автор | Tarbox (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.05.09 22:19 |
|
Май има грешка - сипал е олио в резервоара на Вектрата, не е сменил моторното масло с отработено олио, нали?
| |
Тема
|
[re: Tarbox]
|
|
Автор | Mиpo (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.05.09 23:50 |
|
Хм. Не знам какво точно е направил но разбрах че е налял илиото в колата.Може и да се е помайтапил че е сменил маслото.По принцип не разбирам много.Има ли практика да се сипва в резервоара?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
imitev (питомен OpelFan) |
Публикувано | 23.05.09 07:43 |
|
Какво ти дреме ?
| |
Тема
|
Аз пък знам един...
|
|
Автор | цoньo (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.05.09 08:58 |
|
Скоро освен пари, приятелят ти няма да има и зафира.
| |
Тема
|
зависи какво точно е направил, и как
|
|
Автор |
Tarambuka35OO (пристрастен) |
Публикувано | 25.05.09 17:33 |
|
1) ако е сипал олиото вместо двигателното масло, най вероятно вече ремонтира блокиралият си мотор някъде. Надали това е направил
2) ако го е сипал в резервоара, то проблеми особени няма. Най важното е да се филтрира максимално олиото, за да се отстранят всички твърди частици. Трябва да се отстрани и водата от него.
При 1-2 резервоара предполагам всичко ще е ОК, но за редовно каране се необходими и други подобрения по автомобила. Иначе се запушват помпи, филтри, прецакват се уплътнения, такива работи.
Статии в мрежата по темата - кое как защо има много.
Важното е, че като цяло няма никакъв проблем, особено със 'конвенционален' дизел (не помпа дюза/комън-рейл и т.н.
Редактирано от Tarambuka35OO на 25.05.09 17:44.
| |
|
По т.2: Колега, трябвало е да болдваш ВСИЧКОТО и да го напишеш с големи букви
По т.3: На конвенционален дизел няма проблеми с далече повече от 1-2 резервоара и без подобрения по автомобила. Да, горивният филтър се сменя малко по-често, а това за уплътненията е по-скоро в графа митове и легенди - изчел съм бая "литература" в немскоговорящия нет и там колегите са на мнение, че агресивното гориво по отношение на старовремските гумени уплътнения е био-дизелът (заради разните му там химии, с които още е наблъскан). В сравнение с него отработеното олио е просто безвредна течност (е, все пак не "по-безвредна" от чистата нафта, разбира се). Потвърждението: от над 1 година карам с такова гориво Омега А 2.3 турбо интеркулер и от около половин година Клио 1.9 атмосферен дизел. И последен съвет (взет "назаем" от немските колеги): за да няма ядове - не повече от 70-80% олио в горивото, другото - нафта.
П.С. Относно филтрирането: целта не е да се отстранят само твърдите частици (това е лесно) и водата. Целта е още да се извади и "мармалада" от отработеното олио. Дойчовците 2001-2003 год са филтрирали на 1 микрон, моя милост даже и утаява след това филтрата по няколко седмици.
| |
Тема
|
Re: зависи какво точно е направил, и как
[re: VladoR]
|
|
Автор | ficho (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.05.09 13:53 |
|
Боже, хората с какви глупости се занимават.
| |
Тема
|
[re: ficho]
|
|
Автор |
VladoR (любител) |
Публикувано | 26.05.09 16:28 |
|
Ами всеки луд с номера си .
При полжение, че "глупостите" при мен лично не отнемат повече от половин час на седмица, а в същото време ме откъсват от обичайните професионални и домашни ментални ангажименти, го приемам повече в графа хоби, забавление или фън. Страничните ефекти са екология, намалени разходи за гориво и малко фитнес - демек все неща, които на никого не биха били излишни.
И накрая - писали са го и немските колеги - като видиш опулената физиономия на някого, който се чуди, стоейки зад колата ти, на какво точно му мирише - просто ти става весело за часове наред/напред. Това можеш да го отчетеш в граве "здраве".
| |
Тема
|
[re: ficho]
|
|
Автор | CekoMinew (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.05.09 00:19 |
|
то преди 15 години и за газовите така викаха :)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|