Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:56 14.11.25 
Автомобили
   >> Opel
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Лампа на акумулатор  
Автор3дpaвko (Нерегистриран)
Публикувано14.04.09 13:43

Колата е Корса 1.7д Исузу 1998г.

На няколко пъти ми се случи, малко след тръгване светва лампата на акумулатора и оборотомера престава да работи (отчита 0). След няколко минути (1-2) се оправя и всичко е наред - лампата угасва и оборотите започват да се отчитат.
Явно е някакъв проблем с алтернатора, защото той подава оборотите.
Преди малко измерих напрежението, което се подава на акумулатора, беше малко над 14 волта (без разлика запалени/загасени фарове)...
Утре така или иначе отивам на сервиз за други неща, та ще им кажа да погледнат и това. Само че преди това ми се ще да събера и допълнителни мнения, според мен проблемът е по-скоро с някой електрически кабел, защото алтернаторът си подава правилното напрежение.
Какво мислите?

Предварително благодаря!

Тема Re: Лампа на акумулаторнови [re: 3дpaвko]  
Автор javor_bg (ентусиаст)
Публикувано14.04.09 14:23

Започни от най-простото: алтернаторния ремък. Дали е натегнат.

Премери напрежението веднага щом светне лампата. Мен ми се струва че може би напрежението ти става много голямо - доста над 18 волта. (Има и автомобили при които лампата светва и при по-високо напрежение) Стрелката на скоростомера пада ли ?

Тема Re: Лампа на акумулаторнови [re: javor_bg]  
Публикувано14.04.09 15:01

Благодаря за отговора!
Значи сега съм сложил мултицета в колата и следващия път като светне ще премеря.
Скоростомерът като цяло не се влияе, само оборотомера. Но на два пъти като, че ли докато карах с около 70км/ч стрелката на скоростомера се килна към нулата и след това пак показваше точно километрите - това само за не повече от секунда.

Автор nik159 (непознат )
Публикувано14.04.09 21:00

Данеби да ти прави късо някой кабел?И лампата да свети защото няма + (от късото),а оборотомера не работи,защото иска захранване.Виж си изолацийте на кабелите в колата да не се запалиш.Дано да не е от това.

Автор nik159 (непознат )
Публикувано14.04.09 21:06

Ксетофона и запалката също може да окъсяват,дори и да работят.Ако си слагал тел на мястото на някой от бушоните (или си сложил по як,та да не гори),махни я и си сложи нормален бушон та да изгори та да разбереш от какво е.

Тема Re: Лампа на акумулаторнови [re: nik159]  
Автор Astra1.8iGT (C18NZ, 92g.)
Публикувано15.04.09 07:20

Провери си масите по двигателя и към таблото.

Тема Re: Лампа на акумулаторнови [re: Astra1.8iGT]  
Автор nik159 (непознат )
Публикувано15.04.09 16:39

Самото табло с приборите е на куплунг отзад на таблото.Има едни медни пътечки дето с времето клеясват или по-лошото е да прекъснат.А отзад на таблото има и един транзистор ,който доколкото съм чел играе роля на стабилизатор и като изгори и ставали някакви проблеми по таблото,ама вече не помня какво точно става.Маха се предната пластмаса на таблото с уредите(май се държеше с 2 болта)отвиват се болтовете на таблото с уредите(май 4 + 2 пластмасови щипки),таблото се издърпва внимателно леко напред,ще усетите че нещо го спира,бърка се с рака до задната страна на таблото и там се натиска една пластина,която всъщност откача жилото на километража от таблото и таблото се вади.При слагането после това жило много трудно(поне за мен) се слага.Късмет.

Тема Re: Лампа на акумулаторнови [re: nik159]  
Автор Astra1.8iGT (C18NZ, 92g.)
Публикувано16.04.09 07:11

Ако ползваш от евтините мултицети до 10лв, не е правилно да мериш диоди на обхват 200Мома, има си обхват специално за диоди там трябва да са ок.
По скоро измери масата между алтернатора и маса на акум. на загасен двиг., после да си сигурен измери пада на напражение при запален двиг., ако е повече от 0,5 волта си за нова маса. На кожуха на алтернатора има една джаджа хваната с винт, мисля че е филтров кондензатор, ако не го махаш от веригата, май няма смисъл да мериш съпротивление между статора и корпуса.
Не пренатягай ремъка, че заминават лагерите на алтернатора и ако е добил клиновиден вид, смени ремъка.
Сигурен ли че си поставил четките правилно, имам спомен че доста трудно се сглобяваше с натиснати четки.
PS: Ако си от София, на ул.св.Наум - ул. от Хемус на горе към семинарията в дясно преди светофара има добър майстор за стартери/алтернатори, човека е добър и може да ти спести време и нерви.

Автор kdimitrov (непознат)
Публикувано16.04.09 08:41

Първо - няма как оборотите на двигателя да се мерят от алтернатора - той е свързан със ремък към двигателя и може да приплъзва. Според мен най вероятно имаш някъде по таблото или кабелите около него лош контакт и от това ти идва проблема - като минеш през някоя дупка и проблема се проявява. Едва ли е и от стабилизатора за измервателните прибори - най добре свали таблото и хубаво го разгледай отзад пистите и куплунзите. Щом светва и лампата за зареждането има веротност, но не е задължително и да оказва влияние на зареждането на акумулатора.

Тема Re: Лампа на акумулаторнови [re: kdimitrov]  
Публикувано16.04.09 15:25

Много благодаря на всички за съветите и помощта!

Иначе към kdimitrov: Не знам каква е точно връзката, но оборотите на двигателя се вземат от алтернатора, когато има проблем с него и оборотомера не работи, случвало ми се е и друг път.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.