|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Как се сменя комутатор на C16NZ?
|
|
Автор | VectraGL (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.09 19:22 |
|
Вече два или три пъти сменям комутатор, на 6-8 месеца горят. Не вземам оригинален, дето уж държали повече, защото не вярвам, че ще ми дадат оригинален.
Омръзна ми да ме дърпат до сервиза, така че, моля ви, някой ако знае, да ми каже как точно се сменя комутатор на C16NZ и какви ключове ми трябват за целта?
| |
Тема
|
Re: Как се сменя комутатор на C16NZ?
[re: VectraGL]
|
|
Автор |
cooler64 (ATC controller) |
Публикувано | 17.03.09 20:26 |
|
Колега и аз имах такава Вектра, но щом питаш какви ключове се използват най-вероятно не ти е ясно кое е комутатора и къде се намира. По спомен ще ти кажа комутатора се намира в делкото. Сваляш дистрибуторната капачка и вътре има една черна плочка с няколко извода. Внимателно откачаш кабелчетата (най-добре си записвай кой къде е), след което махаш стария комутатор - ако не се лъжа имаше болтчета. После по-обратния път. Не е лошо да провериш състоянието на кабелчетата и буксите.
Накрая (и си прецени дали да не го направиш най-напред) не е лошо да провериш дали горенето не е следствие на друг проблем, но в този случай ще трябва да ползваш услугите на майстори. Дано някой колега от форума помогне. От мен толкова дано да съм ти помогмал.
Желая ти скорошно решаване на проблема и пиши като го разрешиш.
Живота е борба да си осигуриш мързела
| |
Тема
|
|
|
Автор |
petyofito (Racing) |
Публикувано | 18.03.09 07:51 |
|
Колегата е прав и ти е написал как се сменя,от мен само ще добавя че преди да сложиш новия комутатор,няма да лошо новия да го намажеш с паста преди да го сложиш,пастата се слага за да има добър топлообмен,защото повечето/МАЙСТОРИ/ нея слагат изобщо,успех
| |
Тема
|
[re: cooler64]
|
|
Публикувано | 18.03.09 12:04 |
|
Благодаря, горенето е задади газовата, преди да я сложа, нищо не изгаряше. Четох, че така ще е - на 6-8 месеца нов за 55 лева, или оригинален за 300, който уж ще държи няколко години. Само че как да взема оригинален, като гаранция, че е такъв, няма?
Досега винаги майстори са сменяли комутатора и то след като я закачат на ЕЛКОН. Казват, че друго всичко е наред - комутатора гори заради газовото.
Дистрибуторната капачката видях, че се държи на винтове и може да се отвори с кръстата отвертка, нали? А кабелите за свещите, които влизат в нея, само се дърпат, за да се откачат ли?
а
Прощавайте, че така питам, ама обикновено не пипам сам по колата.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
zfen (трудовак) |
Публикувано | 18.03.09 20:09 |
|
Смени си запалителната бобина с друга, защото при окъсяване на първичната намотка падат в жертва комутаторите. А и провери дали газовата уредба не се захранва от същото място където и бобината, че това е пълна глупост, но повечето "газаджии" я правят.
По-хубавото разваля хубавото
| |
Тема
|
[re: zfen]
|
|
Публикувано | 18.03.09 23:28 |
|
И бобината я сменяха, мисля, че втория път.
А откъде трябва да се захранва газовата уредба?
| |
|
Сменяй всичко по запалването - капачки, кабели, свещи, палци.
Бобината със сигурност ли ти е сменяна, кабела на бобината как изглежда?
Изпозлзвай паста при прикачване на новия комутатор - между другото който майстор ти е казал че комутатора ти гори от газова е за уволнение.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
cooler64 (ATC controller) |
Публикувано | 22.03.09 08:52 |
|
Здрасти колега. Нямах достъп до нет (не бях в града) и не можах да обсъждам с вас темата, но работа . Колегите правилно са ти казали, бях забравил за пастата. Що се отнася до дистрибуторната капачка, няма нужда да откачаш кабелите. Внимателно се изважда настрани, за да не объркаш после кабелите , че после ще имаш нужда от джокер (обади се на приятел). Това че проблемите идвали от газовата трябва да го провериш. Наистина трябва да стигнеш до причината. Когато сменях моя комутатор цената пак беше там около 55лв., но след това нямах проблеми. Провери дистрибуторната капачка или на делкото дали има гумено уплътнение. Моята пък и по-старите нямат някога явно е махнато , вътре в капачката кондензира и крачетата на комутатора и кабелчетата ръждясват. Но при това комутатора само не работи , а не е изгорял ама нали е по-лесно да се вземат парите за смяна, пък и малко надценка от новия и ако им оставиш и стария и става за банкет работата.
По- скорошно разрешаване на проблема и смяна на майсторите докато попаднеш на свестен. Между другото от къде си? Ако си близо до Пловдив може да измислим нещо. Айде и пак няма да съм цяла седмица в града.
Живота е борба да си осигуриш мързела
| |
Тема
|
|
|
Автор | Cлaви (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.03.09 11:55 |
|
Раздаличи си кабелите които излизат от комутатора от кабела за високото напрежение на бобината. Разтоянието между тях да е максимално. И аз сменях комутатори докато не го прочетох в книгата за ремонт на Вектра. Не бяха изгорели комутаторите, просто ги смущава. Успех
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 22.03.09 23:40 |
|
Благодаря, колега!
Ще имам предвид съветите ти. Не съм много близо до Пловдив, от Варна съм.
Що се отнася до гуменото уплътнение, има - знам, защото съм го сменял :)
Благодаря още веднъж за съветите!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|