|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
нова кола - подводни камъни
|
|
Автор |
f(x)dx () |
Публикувано | 09.10.07 02:44 |
|
Момци, седя си си се аз в тоя безумен час и си разсъждавам. Значи след служебната, най-хубава е новата кола. Та обмислям варианта след хикс време да си взема една нова кола, че срамна работа - в ЕС с 15-16 годишна кола не уйдисва. И явно ще е на лизинг, но това не ме смущава. Притесняват ме други работи, т.нар. дребни букви в договора. Не може да няма такива. Да не се обиждат търговците сред вас, ама все още в България мисленето е "как да прецакаме клиента", вместо "как да направим така, че да си дава парите с кеф".
Та да не ви занимавам повече с глупости. Моля ви споделете вашият опит какви изненади се крият в договорите за покупка на нова кола. Примерно какво се разбира под гаранция? Как се доказва, че едно нещо се е счупило щото е калпаво, а не щото съм го тесал с мотиката? И въобще доказва ли се нещо? Или пък като как да го разбирам "гаранция 2 години или 100 хил. километра"? Че гаранцията важи докато се изпълни поне едното условие или докато не се изпълнят и двете? Или пък какво става когато колата остане повече от 2-3 дни в "гаранционен сервиз". Дават ли оборотна кола или ми плащат такситата? Ако въобще някой предлага такива екстри
Въобще всякакъв споделен опит би ми бил полезен. Като става въпрос не само за Опел разбира се, макар че не ми се иска да сменям марката, но все пак.
Баси и с глупостите дето ви занимавам. Санким толко е трудно да се прави бизнес просто, ясно и с мисъл за клиента.
Айде със здраве.
| |
Тема
|
Re: нова кола - подводни камъни
[re: f(x)dx]
|
|
Автор |
imitev (питомен OpelFan) |
Публикувано | 09.10.07 08:17 |
|
Гаранция = Франция... Нищо не доказваш - докато е гаранционна се ремонтират гаранционно само повредите, които са описани в договора. Другото си го плащаш като поп.
Докато се изпълни едното условие е гаранцията.
Таксита и оборотна кола - ако си купиш Ес класа може и да те огрее... А и престоя в гаранционния сервиз за нещо по-сериозно е доста повече от 2-3 дни. Те само частите си ги чакат по 1 седмица.
| |
Тема
|
[re: imitev]
|
|
Автор |
f(x)dx () |
Публикувано | 09.10.07 12:06 |
|
ами как очакват да продават нови коли тогава? Баси тъпаците
| |
Тема
|
|
|
Автор | б.м (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.10.07 13:20 |
|
няма да казвам за кой дистрибутор на шевролет става въпрос, но конкретен случай -> катастрофа, следователно колата искаха да е оправят при тях защото е в гаранция.....2 месеца и нещо е оправяха. аз лично не мога да си представя да остана без кола за 2 дни та незнам за 2 месеца.друг минус е че след като ти е гаранционна колата не можеш в друг сервиз да си е оправяш а трябва задължително при тях, т.е. нямаш никаква алтернатива
| |
Тема
|
|
|
Автор | Lamer (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.10.07 14:46 |
|
Е ти какво очакваш ? За всяко нещо, и да минава за гарнция. Не става така. Утре ще решиш, че искаш да продадеш нещо от новата си кола и хоп - минава за гаранция.
| |
Тема
|
едно допълнение
[re: Lamer]
|
|
Публикувано | 09.10.07 16:13 |
|
ето ти сходна ситуяция - ти продаваш старата си кола на някой. И понеже си сигурен в колата му даваш гаранция. За какво ще му дадеш гаранция и при какви условия ще я сметнеш за невалидна ? Отговорите на тези въпроси, ще те накарат да се замислиш, че се постига някакъв компромис между двете страни
| |
Тема
|
|
|
Автор |
f(x)dx () |
Публикувано | 09.10.07 18:37 |
|
"Утре ще решиш, че искаш да продадеш нещо от новата си кола и хоп - минава за гаранция."
това не го разбрах. Какво по-точно ще продам от колата и в сервиза няма да забележат, че е продадено? радиото може би? или накладките на спирачките? или пък водната помпа? Айде сега глупости. Наистина не очаквам за всяко нещо гаранция, но си има неща, за които напирам напълно нормално да имат гаранция безусловна - ходова част, спирачки, електроника, двигател. айде сега, ако ми изгори крушката на мигача - голям праз. стига да не гори всяка седмица де
В случая пак опираме до селските номера на нашите търговци. Те все подозират, че клиентът си няма друга работа, ами по цял ден мисли само как да ги прекара, за да изкара някой лев от тях. Ами щом е така има много по-културни начини. маркираш всяка част и гаранцията важи само за маркираните части. Примерно.
На мен всъщност мисълта ми беше друга. важи ли гаранцията за окачването например? как се доказва, че се е прецакало от нормално каране по нашите ненормални пътища, а не щото съм решил да кача 50 см бордюр?
Или пък ситуация - качвам се на чисто новата кола барабар с жената, детето и двайсет чанти багаж и тръгвам за морето. Някъде по средата на пътя бордкомпютърът отказва. И какво поема гаранцията в този случай? Балканската ми същност твърдо отказва да приеме, че се намират в България търговци, които поемат разходите за пътна помощ, после в най-близкия оторизиран сервиз ще дадат друга кола, за да си отида на морето, и накрая дори ще ме почерпят с една боза за причиненото неудобство.
Но все пак как се уреждат такива работи от гаранциите?
ако знае някой. Иначе е ясно, че ще се обикалят дистрибуторите и ще се пита
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 09.10.07 19:17 |
|
Новата кола винаги си я купуваш с каско. Ако има нещо непокрито от гаранцията, каското ти ще го покрие.
Какво значи това за гаранцията по-горе . Значи, че ако искаш да смениш радиото примерно, го даваш някъде на късо. Ако искаш нови спирачки, примерно си чупих накладките и казваш - абе ето тук нещо спирачките правят мизерии.
Това е, ако си нямаш друга работа и мислиш как да вземеш нещо от гаранцията. Разбира се, ти като си купуваш нова кола. искаш да я караш. Не разбирам, защо толкова в подробности питаш какво покрива гаранцията и ако се случи еди какво си, как се ореагира. Всичко е индивидуално и в договоря пише.
Питал съм какво покрива гаранцията, но беше 3-4 месеца. Явно не е било нещо фрапантно, защото вече съм го забравил.
Имаше нещо от рода на - детайли, които се износват от нормална експлоатация не подлежат на гарнция.
Примерно. имаш гаранция за 12 г на купето против ръжда, но трябва всяка година да ходиш да ти обработват купето против нея. Може би, ако пропуснеш или одраскаш боята - гаранцията не важи или не важи за участъка, където е засегната.
Човек си купува нова кола, за да се кефи, не за да мисли, толкова ако ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
f(x)dx () |
Публикувано | 09.10.07 21:51 |
|
нали го знаеш тоя лаф "Като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на доктор". Та и аз така - като знам ние каква гаранция даваме ....
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 09.10.07 22:42 |
|
Това го има, но чевек не трябва чак толкова да е страхлив. Аз също се интересувам, но отговора който получих ме удовлетвори. Мислиш ли, че старата кола е по-добра от магизинната. Не знаеш кой я е карал и как се е грижил за нея.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|