|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Да вадим ли зимните гуми вече
|
|
Автор |
x16xel (непознат
) |
Публикувано | 16.10.06 14:53 |
|
Кога е най добре да сменяме летните гуми със зимни?Рано ли е още?Вие сменихте ли ги?
Лек път на всички
| |
Тема
|
Re: Да вадим ли зимните гуми вече
[re: x16xel]
|
|
Автор |
Любитeл2 (лукав благинар) |
Публикувано | 16.10.06 16:33 |
|
мдам, още в четвъртък ;) Гледам е хладно вече, че и за утре сутринта има некакви цифрички с минуси в прогнозата.
| |
|
Не, не е време за зимни гуми!!!
Защо ли, ами защото първо температурите първо не са чаак толкова ниски - трайно и второ заради последните тестове на Авто Билд който етох аз преди година. (нали все пак трябва да слушаме мнението на специалистите)
Тат там при тест на 10тина марки зимни гуми и една лятна за сравнение се бяха получили озадачаващи резултати от сорта:
Мокро време т на въздуха около 0градуса, напълно мокър асфалт зимната гума има спичачен път 50метра, лятната 43метра - ташак.
Подобно нещо важеше и за страничното ускорение при завой - пак при ниски темеператури и мокър асфалт.
Когато обаче стане въпрос за киша или сняг зимните гумя бяха в пъти по-добри от лятната - разбитра се.
Но все пак резултатите от този тест ме озадачиха.
| |
Тема
|
[re: PRlNCEZANDOR]
|
|
Автор | Anibal (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.10.06 21:59 |
|
Рано е още. За сега температурите не падат под 0 /или поне не през деня/, а и в началото ще е главно мокро. Летните гуми са по стабилни при аквапланинг сравнение със зимните.
Аз лично зимни ще сложа някаде в началото на ноември.
| |
Тема
|
Re: Да изчакаме!
[re: Anibal]
|
|
Автор | Tarbox (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.10.06 00:04 |
|
В автоцентър за гуми ме посъветваха да изчакам подмяната докато температурата на асфалта не падне трайно под 12 гр/С. Дори да се кара дълго при такава температура, интензивно износване нямало да има, по - високите градуси изпичали и износвали повърхностния слой и гумата не изпълнявала предназначението си както трябва на сняг. Съгласен съм с колегата Анибал, че е рано още, най - добре началото на ноември, пък и се чака голямо затопляне след няколко дни!
| |
Тема
|
Re: Да изчакаме!
[re: Tarbox]
|
|
Автор | b.m (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.10.06 09:03 |
|
бях започнал да пиша критично мнение но се отказах. да време е -слагай гумите. не да кажеш после типичната за българите реплика- олеле майко зимата пак ни изненада и ни свари по бели гащи.като гледам около 60% от колите са вече със зимни гуми.а ако чакаме и дневните температури да са под нула и да караме в киша и в сняг по - добре да си караме с летните
| |
Тема
|
|
|
Автор | Жopo (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.10.06 09:48 |
|
Миналата година в брошурка на Michelin четох, че смяната на летни със зимни гуми се прави, когато среднодневните температури трайно паднат под 7 градуса по Целзий. Зимните гуми работят добре под тази температура, летните над-нея. Възможно е това да важи само за техните гуми, но не си спомням да е имало такова уточнение.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
БaтeBeco (Vectra & A4) |
Публикувано | 17.10.06 10:02 |
|
Според мен е твърде рано! Особено ако нямате път по планините. Дават го затопляне над 20 градуса в следващите дни. При тия температури зимните гуми просто си се изпичат и после като дойде баш зимата, няма да имат достатъчно добро поведение. Винаги сменям първата половина на ноември, тогава вече може да завали сериозно сняг. И да завали снежец по-скоро, за 10 минути съм ги сменил, няма какво да ме изненадва зимата.
Всичко е въпрос на гледна точка!
| |
Тема
|
[re: БaтeBeco]
|
|
Автор | dankatar (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.10.06 10:19 |
|
Според мен колегата го объркахте тотално , то излезе че ако сложи зимните гуми с 2 седмици по- рано ще се пребие , всеки да слага когато смята за добре ............и какво ще трябва да чакам Любка Кумчева да каже "ще праска сняг" слагайте гумите.
| |
|
Абе вие сте интересни хора - 10 часа е, а навън е 2 градуса, хасфалта и той там нейде. И какво, да им казвам на гумите - ама защо се пързаляте ве, среднодневните температури още са около 10 градуса. Пък това че карам сутрин в 8-9 и вечер в 7-8 и тогава сме далеко от впечатляващите 13 градуса, които прогнозират за днес, сигур пак не е важно. Гумата ще се изпече ако поне при 20 градуса се сурнеш по магистралата с по-висока скорост, иначе просто няма да загрее, особено пък в градски условия. Колкото до доброто поведение на летните гуми в гранични условия - има го, ама още към края на 2-рия им сезон е заминало отдавна, а ако е 3 или по-страшно - 4-ти, забрави - шейна.
И един не маловажен + за смяната сега - няма опашки
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|