Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:59 07.11.25 
Автомобили
   >> Opel
*Кратък преглед

Тема Шайбата на коляновия валнови  
АвторPeми (Нерегистриран)
Публикувано04.10.06 22:07

Здравейте! Как се сваля шайбата на коляновия вал. Т.е. как се законтря коляновия вал, така че да мога да развия болта, който държи шайбата. Пробвах да включа на скорост, дръпнах ръчната, подпрях колата, но не става. Казаха ми да ръгна една отвертка в зъбците на маховика, ама ме е страх да не ги потроша. Може ли без специален инструмент да се развие? Възможно ли е резбата на болта да е обратна? Колата е Астра 94 г бензин.

Тема Re: Шайбата на коляновия валнови [re: Peми]  
Автор maistorabg (GSIманияк)
Публикувано04.10.06 22:37

Ако е "обратна"(лява) резбата има малък канал на болта

Има приспособление което законтря маховика на 2 зъба,иначе ръгаш една яка отверка и напиняш на болта(секи го прави това,още няма избит зъб)
Освен ако имаш под ръка голям гайковърт понякога става и без законтрянане.
Дано съм бил полезен.Незабравяй че някой специалисти понякога слагат лепило на резбата,и тогава става весело.
За какво ша сваляш тая шайба.

Тема Re: Шайбата на коляновия валнови [re: maistorabg]  
АвторPeми (Нерегистриран)
Публикувано04.10.06 22:45

Пластмасата дето е зад шайбата е натрошена и се дължи на магия още. Намерих си една в моргата и искам да я сменя. Къде е този канал? Отгоре на главата на болта или на някоя от стените?
Хм, що слагат лепило? Да скапват животеца на аматьорите ли?

Мерси за отговора!

Тема Re: Шайбата на коляновия валнови [re: Peми]  
Автор imitevМодератор (питомен OpelFan)
Публикувано04.10.06 23:09

мдам. Еле па ако болта ти е дълъг 10 cm направо си е мамата...

Иначе се прави както каза майстора... С отверката контра и въртиш с лулата отсреща... Нема да строшиш зъб на маховика, само гледа отверката да е по-корава и стабилна.

Тема Re: Шайбата на коляновия вал [re: Peми]  
Автор cibik (непознат)
Публикувано06.10.06 02:33

Правил съм го и по следния начин:
С ключ звезда хващам болта и завъртам кол.вал надясно докато ключа опре някъде на твърдо!Ключа трчбва да е голям,здрав и стабилно подпрян.Чуквам за момент стартера и ...готово.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.