Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:33 17.11.25 
Автомобили
   >> Opel
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема По-широки гуми:нови  
Автор Milky (Опитен)
Публикувано06.06.05 11:38

Здравейте колеги,
Засичахме няколко пъти един автомобил за разход на гориво и винаги се оказва с около 1л по-висок от нормалния (каталожния).Автомобила е в перфектно техн.състояние,но аз имам съмнение,че всичко идва от по-широките гуми.Та въпросите ми са следните:

-Много голямо значение ли оказват по-широките гуми на разхода на гориво и колко (горе-долу)?

Автомобила,който засичахме е с гуми 185/60/14,при фабрично препоръчвани 165/65/14.

-Някой правил ли си е експеримент да сложи по-широки (по-тясни гуми) и да засече разход преди и след това по една и съща отсечка?

Благодаря предварително.

Успехи !!!

Тема Re: По-широки гуми:нови [re: Milky]  
Автор Astra18nz (бързо пали)
Публикувано06.06.05 12:58

Кажи какъв е автомибила за моя има 3 размера 175/65/14 185/60/14 195/60/14

Тема absolutnoнови [re: Milky]  
АвторTapaмбyka (Нерегистриран)
Публикувано06.06.05 14:25

...като сложиш по-широки гуми ти се вдига разхода.
Това е всеизвестен факт, няма нищо чидно нито странно.
Колкото са по-широки -> толкова повече триене имаш, следователно си по стабилен, но пък се вдига разхода. Туй то.

Тема Re: По-широки гуми:нови [re: Astra18nz]  
Автор Milky (Опитен)
Публикувано06.06.05 14:56

Въпроса ми е принципен и касае разхода на гориво,а не модела на автомобила и препоръчваните гуми (прочети по-внимателно).

Колега Тарамбука:
Аз не се чудя,че се вдига разхода-чудя се колко???
Много добре ми е известно,че се увеличава триенето,известна ми е и формулата за "триене при търкаляне",но в момента ме интересува как това се отразява на разхода в цифри ???

Успехи !!!

Тема Re: absolutnoнови [re: Tapaмбyka]  
АвторD_C (Нерегистриран)
Публикувано06.06.05 17:04

Ne e oferta da si sloji6 po-golemi gumi ot katalojnite:
-100% ska4a razhoda zna4itelno
-prekarva ti se manevrenostta i 4astite sa podlojeni na po-golemi natovarvaniq
-kato sloji6 po-golemi gumi stupkata na gumata vurhu nastilkata se uvelicava i taka se smukva tegloto na avtomobila.Zimata osobeno mnogo se ose6ta tova.Po4va6 da se nosi6 kat pesen,bez zna4enie ot markata,modela i t.n. gumi!

Re6enie:
-ili si vzima6 gumi kato za teb
-ili slaga6 po-golqma,no zaduljitelno nisko profilna,po-golqma djanta,napompani dosta,6te la6ti6 na "selqnin" otdale4,ama pone 6te si zapazih goredolu stupkata!

Тема Re: absolutnoнови [re: D_C]  
Авторdankatar (Нерегистриран)
Публикувано06.06.05 17:09

Po 6iroki gumi- 0.8- 1 lityr pove4e, zamyrsen vyzdu6en filtyr- sy6toto, neizpravni auspusi- sy6toto i t.n.

АвторToни (Нерегистриран)
Публикувано06.06.05 17:18

Дано не греша, но триенето не се увеличава. Това май беше един от тези странни факти от физиката. Доколкото се сещам, формулата беше f=kN, където k е коефициент на триене, а N=mg (тоест площта не "играе").

Независимо от това, разходът ти ще се увеличи, защото съпротивлението на въздуха се увеличава.

Съгласни ли сте?

Тема Vij:нови [re: Toни]  
АвторD_C (Нерегистриран)
Публикувано06.06.05 17:37

Kontaktnata povurhnost na gumata sujdava nalqgane,koeto po formulata e Pa=F/S,kato F e tegloto na avtomobila,a S e kontaktnata plo6t na gumata.Kato povi6ava6 stupkata,toest S,nalqganeto pada,ot tam idva i olekvaneto,ot tam i noseneto.

Авторdiver (Нерегистриран)
Публикувано06.06.05 22:28

Mойта от 235 като я свалих на 205 свали с около 1л. така, че е възможно....

Тема Re: Абсолютно си прав [re: Toни]  
АвторГoro (Нерегистриран)
Публикувано07.06.05 07:37

Точно така е.
Площта на контакта на гумата с пътя не влияе на силите на триене.
Но се увеличава триенето в самата гума. Все пак тя е деформируемо тяло.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.