|
Тема
|
сваляне на алтернатор??
|
|
Автор |
mytko (непознат
) |
Публикувано | 19.11.04 11:17 |
|
Снощи, давайки контакт, се оказа, че червената лампа за зареждане не свети. Трябваше спешно да закарам детето на село, така, че се прекръстих и тръгнах. Но в Божурище, като се опитах да запаля за наобратно - нъц. Зарязах колата в нашите. Утре ще се наложи да я правя. Ако е изгоряла крушката, в което се съмнявам, но се надявам - лесно. Ако е видимо прекъснато кабелчето към алтернатора - пак добре.
Въпросът ми е, ако се наложи да свалям алтернатора за ремонт - особености, обтегача автоматичен ли е, със щифт или ...? Проблемът е, че в момента не мога да погледна колата, а там нямам интернет.
Колата е Астра Ф/94 г. двг. С18ХЕ. Има климатик и серво на волана.
Предварително благодаря.
| |
Тема
|
Re: сваляне на алтернатор??
[re: mytko]
|
|
Автор |
imitev (питомен OpelFan) |
Публикувано | 19.11.04 12:25 |
|
Щом не ти свети лампата - значи е изгоряла. А тя участва в процеса на регулиране на напрежението в колата...
Електриките са кофти работа!
Иначе генератора се сваля лесно, но първо трябва да си диагностицираш проблема.
| |
Тема
|
[re: mytko]
|
|
Автор |
Любитeл (Лукав Благинар) |
Публикувано | 19.11.04 12:29 |
|
Само споделям моя опит: когато ми скъсаха масата на алтернатора - на контакт не светеше червената лампа за акумулатора и след 50-100км, акумулатора се изтощи и угасна.
| |
|
Колега, бих те посъветвал да се консултираш с майстор за проблема преди да сваляш алтернатора.
Тези дни попаднах да свестен майстор по ел. системата и го препоръчвам. Обади му се по телефона и питай какво да направиш. GSM 0888 237 207, Николай.
Може да сложиш добре зареден акумулатор и да се добереш до София на ход.
Свалянето на алтернатора е лесно, трябват ти две ключета 13-ка, и ако не се лъжа 6-ца за плюса.
| |
Тема
|
Чекай чекай малко!
[re: imitev]
|
|
Автор |
Bat Jorko (BrightSide Jedi) |
Публикувано | 19.11.04 13:09 |
|
Имитев, кажи моля по-подрбно за ролята на лампата. Забелязъл съм при мене от доста време насам, на контакт лампата за зареждане свети по-слабо от лампата за маслото. Преди светеха с еднаква сила.
| |
Тема
|
[re: Любитeл]
|
|
Автор |
-Az- (Самият Аз! :-)) |
Публикувано | 19.11.04 22:26 |
|
Подкрепям напълно, моя опит е същия. На път ми се скъса масата, и постепенно акумулатора се изтощи. После видях, че кабелчето е скъсано. Лапата на таблото не светеше при контакт.
Колегата трябва първо да си види масата на алтернатора.
| |
Тема
|
Re: Чекай чекай малко!
[re: Bat Jorko]
|
|
Автор |
imitev (питомен OpelFan) |
Публикувано | 22.11.04 10:52 |
|
Знам само че като я извадиш и спира да зарежда, както и не работи отоплението на задното стъкло
| |
|
|
|
|