|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Егото
|
|
| Автор |
The_Mother (член) |
| Публикувано | 16.03.09 06:43 |
|
|
Отварям тема за Егото.
Доста се е писало преди, но пак малко се знае.
Егото е образът, който имаме за себе си; гова, което си мислиш, че си.
А истинската ни Същност е съвсем друго нещо. Никой не я познава. Но понякога единици хора започват да се замислят и да търсят истинското си Себе.
Като започват да осъзнават проявите на Егото си.
Но това дали е достатъчно?
Това, че осъзнаваш, че не си егото си и че си започнал да осъзнаваш егото в себе си,
не означава, че вече знаеш Кой си всъщност.
Това е само началото на търсенето....
Много може да се пише по въпроса,
но сега давам думата на вас
| |
|
|
|
Имаш предвид "малкото его" на хомо сапиенс, нали? А не "Голямото Его" на модела на Човека. Ако е така то се пише с малко "е", а не с Голямо "Е".
Егото не може да се оправи само с писане!
Напротив колкото повече внимание обръщаме на малкото си "его" то става все по-напомпено!
Малкото ни его може да се оправи само с работа за другите, с принизяване, ако щеш унизяване на "его-то".
П.П. Не знам дали прочетохте книгата на Юрген Рот "Новите демони на България", но там пише, че начело на всички действащи фирми сега в България са бивши членове на БКП, които и преди и сега продължават да работят усилено за светлото бъдеще на народа си!
| |
|
|
|
ПП
Тази книга има ли я он лайн? или на книжния пазар?
Но и без да чета, това си го знам!
| |
|
|
|
"НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕМОНИ" - от немския автор Юрген Рот
А aко не ви се отваря горният линк опитайте оттук:
Юрген Рот - "Новите Български демони"
Eто един малък цитат:
"В проучването си от началото на декември 2007 г. Центърът за изследване на демокрацията стига до следното заключение в доклада си:"Организираната престъпност в България, Пазари и тенденции ": "По време на процеса на трансформация на тоталитарната държава България се числи към страните, засегнати най-тежко от организираната престъпност". Почти със сигурност може да се твърди, че представителите на по-високите и средните етажи на комунистическата власт съвместно със светкавично и по криминален начин издигналите се в последното десителетие успяха да си създадат своя стабилна и ясно изразена каста. Руският писател Аркадий Ваксберг описва още през 1991 г. ситуацията в Съветския съюз, която огледално се повтаря и в България с възникването на концерни като "Мултигруп", "Орион" или "Трон". "Предвид възможната конфискация или преразпределение на партийното имущество касата на КПСС залиняваше все повече, докато - и това е още по-очудващо - държавната собственост беше приватизирана по загадъчен начин и се превърна в основен капитал за различни банки, съюзи, акционерни дружества, джоинт-венчъри и други стопански новообразувания. Начело стояха, естествено, "свои" хора. Секретари наобластни и градски партийни комитети, бивши председатели на изпълнителни комитети, техни заместници и асистенти - накратко, хората от ръководния елит изведнъж станаха председатели и заместник председатели на всички възможни фирми. Партийните апаратчици поеха ролята на мениджъри".
Този принцип важи за почти всички страни от Източния блок, а тук в България, има особена тежест. Българският писател Илия Троянов - един от малкото, които наричат нещата със собствените им имена - пише в своята прекрасна книга "Кучешки времена": "Тази прослойка от бивши облагодетелствани, дали офицери от Държавна сигурност, дали директори на предприятия или партийни секретари, държи икономиката и политическия живот като заложници". Редактирано от eco_world на 16.03.09 14:25.
| |
|
|
|
благодаря
съпругът ми много й се зарадва
а аз си харесах други неща от сайта
| |
|
|
|
А ето тук линк към книгата на Илия Троянов " Кучешки времена":
| |
|
|
|
Да! Има факти, които не могат да бъдат изопачавани или отричани.
"Държавната собственост" /която никога не е била собственост на народа/ се превърна в "Частна собственост" т.е. в ръчичките на същите дебелосерковци от БКП които я имаха за своя собственост.
Лозунгите, които вдигаха при комунизма:
"Всичко принадлежи на народа" "Всичко за народа" и т.н. на практика означаваше: "Народа да блъска и бачка - ние ще имаме всички изгоди и ползи от това и материални блага"
Днес излезна наяве кои бяха тези привилегировани БКП-ари. Те си направиха фирми и са пряко свързани с властта.
Ето го това недоносче Добрилчо Русев от Ст.Загора, което се перчи из дира с фирмата на татко си - преуспял дебелосерко от номенклатурата. То детето нагло стигнало до 30 год без да похване работа или да се изучи критикува, напада, осъжда хора на възрастта на баща му и дядо му и се опитва да ги поучава.... от позицията на "аз съм най-умен и най-велик и най-красив"....
По какъв начин и с какви мафиотски приоми си е послужил татко му за да натрупа парички - не се казва. Но детето-идиотче се нахвърля да осъжда Оро, че нарушавал норвежките закони....
Айде де?
Кво да го прайш такова пичлеме, угоено и заоблено от мързел и плюскане????
Тук имаме налице ФОРМИРАНЕТО НА ЕДНА НОВА ВЪРХУШКА В БЪЛГАРИСТАН-АБСУРДИСТАН !!! ДЕЦАТА НА НОМЕНКЛАТУРКОВЦИТЕ. КОИТО ЩЕ НАСЛЕДЯТ ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ НА ТАТКОВЦИТЕ.....БЕЗ ДА СИ МРЪДНАТ ПРЪСТА ЗА НИЩО.
А ТОВА Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОСВЕН ЕДНА ДЕГРАДАЦИЯ НА ИНТЕЛЕКТА И ТВОРЧЕСКИЯ ЗАРЯД НА НАЦИЯТА.
Гонете Мрака навсякъде!
| |
|
|
|
Здрасти, чудна тема! преди седмица си мислех да отварям такава - ето че ти го направи!
не знам какво имаш предвд под его и Его - от каква гледна точка го правиш това разделение (щото сички думи, които използваме имат отношение към един или друг контекст).
за мен егото е инструмента ни да се свържем с този свят, с физическата му реалност и с тялото си. и след като се справим с границите - усвоим ги, разберем ги, да се освободи от тях.
кастанедците май му викат тонал на егото? ама те да си кажат, щото аз не разбирам.
за това Кой съм аз? кое е същността ми и как да я позная, ето тук един цитат, който напоследък ми харесва:
Въпрос: никакъв отговор на идва на вътрешното ми търсене???
Отговор: Търсещият е отговорът и никакъв друг отговор не може да дойде. Ако нещо идва, то не може да бъде истино. Това, което Е, е истинно. Човек не може да престане да бъде нещо различно от природата си. Той може само да я познае.
Рамана Махарши
Във връзка с което, моята идея от миналата седмица за дискусия върху егото - с какво ви помага и с какво ви пречи егото ви? Моето например ми пречи да съм гъвкава... като ме хвърля обратно в несъзнавани / заучени в тялото ми схеми. И трябва някакво предизивикателство и съзнателно волево усилие, не само осъзнаване - да сеопитам да изляза от коловоза и да се разширя. но има и други подходи... какви са вашите?
| |
|
|
|
Лозунгите, които вдигаха при комунизма:
"Всичко принадлежи на народа" "Всичко за народа" и т.н. на практика означаваше: "Народа да блъска и бачка - ние ще имаме всички изгоди и ползи от това и материални блага"
Днес излезна наяве кои бяха тези привилегировани БКП-ари. Те си направиха фирми и са пряко свързани с властта.
Или както го беше генилно формулирал някога Радой Ралин :
"...А за нас остава само партийната повеля - да работим неуморно в събота и в неделя!..."
Ето още мъдри мисли от Радой Ралин:
Кой душа не продава, той имотен не става.
ПРОИЗХОД НА ЧЕРНОГЛЕДСТВОТО
От люлката до гроба - бял свят не види роба.
Изтъка си платното и ритна кросното.
Кой излезе прав, не излиза здрав.
Кой постъпва честно, не живее лесно.
---------------------------
ДОКЛАДНА ЗАПИСКА от комисия в състав: Ст. Белчев, Л. Лазаров, Р. Карарусинов, Д. Ананиев и Ю. Емилова
ДРУГАРИ,
Преди известно време излезе от печат книгата "Люти чушки" от Радой Ралин, в която са събрани епиграми на автора с илюстрации от художника Борис Димовски. В нея се съдържат художествено и идейно несъстоятелни обобщения и груби клевети по адрес на нашата социалистическа действителност, срещу политиката на Българската комунистическа партия.
Перифразирайки народни мъдрости и поговорки, авторът прави редица обобщения на нашата действителност, които имат клеветнически характер и са насочени към разпалване ту на дребнобуржоазни и сектантски настроения, ту на ревизионистични страсти.
В книгата е даден простор на нихилистичните и политически объркани концепции на автора, които много старателно са подсилени и защитени от илюстрациите на Борис Димовски. Двамата автори често си сменят ролите, взаимно се допълват. Там, където текстът на Радой Ралин е лишен от "оригиналност" и "остроумие", на помощ идва рисунката на Борис Димовски, която тъй да се каже "изплюва камъчето".
Ето няколко примера:
Под заглавие "Реорганизация" Радой Ралин перифразира известната пословица по следния начин: "Променил се Алия, погледнал се, пак в тия". А отгоре е нарисувано дрипаво плашило. Явно насочена против нашата икономическа политика е и епиграмата: "Икономически ефект", която гласи: "Голямо чудо над малко блюдо". В нарисуваното блюдо се вижда само една оглозгана риба. Под заглавие "Бедността не е порок, а урок" е поместена епиграмата: "Кой постъпва честно, не живее лесно". В "Отчитане на успехите" се казва: "Думба-лумба два дни, а година - гладни". Под заглавие "Цени и качество" е сложена епиграмата: "Да би се яло, не би висяло". Друга епиграма гласи: "Кой излезе прав, не излиза здрав". Подобна клевета лъха и от епиграмата "Кадрова политика" - "Който дрънка, е за вънка". А като обобщение за целия живот у нас звучи епиграмата: "Славна е нашта": "Един плаща, друг разгаща".
От всичко това става ясно, че авторите се отнасят негативно към икономическите резултати на нашата страна, невярно представят нашите успехи в социалистическото строителство.
В книгата "Люти чушки" е допусната несъвместимата с всякакъв морал и законност, изключваща комунистическата партийност, илюстрация на Б. Димовски" в която е злоупотребено с подписа на първия секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет на НР България, като е поставен на опашката на едно прасе. Над тази "илюстрация" е отпечатана епиграмата "Глух, но послушен": "Сит търбух за наука глух". При това отпада всякакво колебание, че и някои други епиграми са насочени против ръководството на партията. Така например под заглавие "Басня" е поместена поговорката: "Хитрата сврака с двата крака". Над нея Борис Димовски е нарисувал изправен човек, стъпил върху две бюра, т. е. човек, който държи две власти.
С това книгата "Люти чушки" се превръща в безпрецедентен за нашата социалистическа действителност случай.
Накрая авторът призовава:
Хайде наште! Яжте люти чушки!
Стига сме си правили оглушки...
Люти чушки няма и за семе!
Нищо... и това ще понесеме!
и т.н. Който иска повече да го дочете тук Редактирано от eco_world на 16.03.09 21:29.
| |
|
|
|
Ма много му разбираш, ей....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|