Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:14 16.06.25 
Религия и мистика
   >> Окултизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Някой може ли да ми каже как беше точно?нови  
Автор Trendi ()
Публикувано26.11.07 13:16

Става дума за Библията. До колкото си спомням в нея пишеше, че Адам е живял 1500 г. Правилно ли ми се върти в главата, или тя самата се върти?

Тема Re: Някой може ли да ми каже как беше точно?нови [re: Trendi]  
Автор prathamakalpika (начинаеща)
Публикувано26.11.07 21:02

Ако трябва да бъдем буквалисти, в Библията пише, че "всичките дни на Адамовия живот бяха 930 години, и той умря"

Не знам що питаш, ама според мен по-важната е последната част на изречението...

Успокоителното в крайна сметка е, че все пак и "той е умрял" - т.е. това важи и за тъщите, дори да живеят дълго, колкото Адам

Дано да не греша

Тема Re: Някой може ли да ми каже как беше точно?нови [re: prathamakalpika]  
Автор Kaily (непостижима)
Публикувано26.11.07 21:52

За мен е по-важна пък първата част.
Много пъти съм се питала наистина ли древните са живеели повече и ако да - защо.

What you have today is what you need. The same will be true tomorrow.

Тема Re: Някой може ли да ми каже как беше точно?нови [re: Kaily]  
Публикувано26.11.07 22:00

Ами няма да споря, въпрос на гледна точка е.
За едни е по-важно как живеят, за други по-важното е как умират. Ако питаш мен - и двете са важни.

Обаче същественият въпрос е Как, а не Колко?

Автор mo32 (обикновен)
Публикувано26.11.07 22:33

А древните дали са можели да броят или всичко над броя на пръстите на ръцете им се е измервало в "много пъти по много"?

Всъщност, ако човек се замисли, продължителността на живота на древните зависи правопропорционално от 2 неща - колко добро е било медицинското обслужване в Атлантида, Шамбала, Ала-бала и колко наивен е човекът, който иска да вярва в разни бабини девитини.

П.П. Всъщност спомням си един дребен човечец, който в 65 аудитория на СУ, разпалено минаваше с две икони... опс две снимки на йоги, единият живял 300, а другия 110 години. Е, после се оказа, че тоя дето живял 110 години всъщност е починал на 65, ама нейсе... аудиторията беше в екстаз. За тоя с 300 години ми е бедна фантазията колко е живял в действителност, защото на снимката изглеждаше възпълничък и добре угаждащ си.

Понякога филмът не е "Баба дава на войник", а "Балада за войника" и не сексуален, а социален...

Редактирано от mo32 на 26.11.07 22:40.

Тема Re: Някой може ли да ми каже как беше точно?нови [re: mo32]  
Публикувано26.11.07 22:51

Представяш ли си, ако изведнъж изчезнат антибиотиците, само след 100 години колко "окултна" ще изглежда примерно една средна продължителност на живота от 70-80 години. Щото, доколкото помня, преди появата им, тази продължителност е била едва около 40 г.

Понеже Тренди пита за Библията, в момента ми хрумва просто обяснение на въпроса защо Адам и Ева и потомците им са живяли толкова дълго. Ако тяхната мисия е била да създадат човешкия род изцяло, то един живот от 50 до 100 години не би им стигнал за необходимата репродуктивност. Биха народили по 20-30 индивида, които я оцелеят, я не. Друго си е цели племена да народят и затова наистина е било необходимо по-дълго време

Природата винаги се съобразява със своите нужди, налиБог, изглежда също хитрува

Иначе тия числа във Библията май съвсем друго значение имат, ако изобщо имат някакво и не търсим под вола теле, ние хората, както винаги

Аз, ако трябва да избирам между 90 и 900 години живот, май бих избрала по-малката цифра, стига да е изпълнена със смисъл. Ще ми стане скучно някак си - 900 години, ужас!

Автор ПЪTниk (оня)
Публикувано27.11.07 01:38

Окултистите предполагат, че древните по природа са били повече духовни отколкото материални, защото човек е започнал да върви от дух към материята и от това окултно предположение се предполага, че древните са имали все още чиста връзка с духа...и ако ти искаш да кажеш че, духът не може да брои прьстите които той е сътворил, то няма как да ти се върже теорията, че броя на пръстите на ръцете им се е измервало в "много пъти по много"?
Тази теория се вързва само с теорията че човек губи връзка с духа си и си създава свои някакви теориии...така според мен стои въпроса с теориите...а кой знае всъщнос ткак е ?

Че кой друг, ако не ние!

Тема Re: Някой може ли да ми каже как беше точно?нови [re: prathamakalpika]  
Автор mo32 (обикновен)
Публикувано27.11.07 13:36

Хората сме ирационални същества. И не по природа, а по начин на възпитание - ние вярваме в някои неща, толкова силно и безрезервно, че не се нуждаем от доказателства.

Какво ще кажеш за човек, който уверено изисква археологични доказателства, когато става въпрос за историята на българите, но безрезервно вярва в съществуването на Шамнала и Атлантида в следващия момент, без дори и да помисли за някакви доказателства? И това не е всичко!

В същия момент същия този човек вярва в карма, а след 20 минути е убеден, че някакви съвършени хора направляват съдбата му от някакво митично място/град.

Искам да кажа, че вярванията могат да съжителстват дори когато те си противоречат, независимо от разумни доводи и интелигентност.
Лошото е, че всеки от нас си има подобни вярвания и убеждения, може би не толкова екстравагантни, но пък също толкова непробиваеми и недосегаеми за обективна критика.

Представям си как древния човек, измъчван от болести, несгоди, счупвания, глисти, лоша хигиена и храносмилане, би погледнал на някой свой съвременик, който живее пъти повече от него самия, здрав, чист, усмихнат и... просветлен.
Може би като на Бог? Представяш ли и някоя холивудка звезда да се върне назад във времето - веднага попада в Пантеона на боговете, поне докато траят пластичните корекции...

Автор Kaily (непостижима)
Публикувано27.11.07 14:30

Значи, отворковци, мен тоя въпрос живо ме интересува.
Ако вас не ви интересува, не влизайте в темата.

Древните е напълно възможно да са живели повече, а след това животът да се е съкратил. Ако е така, защо.
Ако не е така, нищо не губя от интереса си. Но ако е така, може много да спечеля.

What you have today is what you need. The same will be true tomorrow.

Автор mo32 (обикновен)
Публикувано27.11.07 14:59

Не се юркай, аз само си приказвам. Но съм сериозен като казвам, че знанието е еволюирало, а не се е пръкнало съвършено за един ден (или пък шест дни), а после да е било забравено от някой идиот(като мен... и теб;))))

Практиките открити в следствие на много проби и грешки и с цената на много смъртни случаи сред търсачите, са налични и днес и част от тях са придобили публичност.

Поне това с което съм се сблъсквал не е нито някаква сложнотия, нито някаква невероятна тайна формула, а най-обикновени методи, които могат да се практикуват от всеки.

Въпросът е дали всеки иска да ги практикува?

И за да не ти звуча потайно, ще ти спомена само, че има доста литература по въпроса - визирам даоски и йогийски практики.

И накрая - от прочетено по темата, за себе си смятам, че удължаването на живота е възможно, но прекаляването и вманиячаването в тая насока, понякога води практикуващите "безсмъртие" до загуба на шансовете си за просветление и до много по-ужасни алтернативи от живот от 60-100 години.
Вселената ни е такава, че всяко нещо има начало и край.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.