Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:55 01.12.25 
Религия и мистика
   >> Окултизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Заветът на Бодхидхарманови  
Автор Aлekc (Прогностик)
Публикувано10.01.07 22:38

Иска ми се да обясня по достъпен за всеки начин, в какво се състои същността на древната и вечно свежа източна мъдрост.

Всички ние сме различни уникални изяви на творческата мощ на битието.

Когато ние четем за такива впечатляващи личности като Гаутама Буда или Исус Христос, често забравяме, че ние сме не по малко "образ и подобие Божие" от тях. И както казва един съвременен Учител, задачата на всеки един от нас не е да подражава на тези съвършени личности, да стане малко подобие на Буда или Христос, а да осъществи своя уникален и неповторим личен потенциал.

Истинският духовен наставник има само една цел - да ни освободи от всички външни хипнози и влияния, да ни подтикне да станете напълно самостоятелен и духовно зрял индивид.

Както какват дзен-будистите: "Ако твоя път към Пробуждането бъде препречен от родителите ти, от духовните ти наставници или дори от самия Буда - убий ги!"

Всички Учители и свещени писания са нужни само до този решаващ момент, когато вие усетите вечното божествено ядро в самия себе си и напълно и изцяло му се доверите да ръководи съдбата ви.

Големият съвременен индийски духовен наставник Шри Рамана Махарши нямал Гуру. На млади години той все още бил никому неизвестен отшелник.

Дочул това един стар йоги и един ден отишъл при него и му заявил: "Бог ми се яви на сън и ми възложи да ти стана Гуру."

"С удоволствие - усмихнал се младият отшелник - но нека той най-напред да се яви и да го каже и на мен."

Изненадан от този неочакван отговор старият йоги възмутено изгледал младия си колега, след което се обърнал и си тръгнал.

Но има ли действително такива истински духовни наставници в наше време?

Аз смятам че има! Ше ви посоча само двама измежду тях.

Шри Рамана Махарши (1879-1950)

Джиду Кришнамурти (1895-1986)

И което е най-впечатляващо, тяхните послания са напълно съзвучни помежду си.

Те ни казват по свой начин същото, което са казали някога преди векове на своите съвременници будистът Бодхидхарма (ок. 470-543) и персийският поет-суфи Маулана Джалалуддин Руми (1207-1273).

Но може би никой досега не е успял да изрази толкова сбито, ясно и точно същността на това Универсално послание, както индийският будист Бодхидхарма - основател на школата Чан (Дзен), наречена още "Сърцето на Буда".

Бодхидхарма

Вие сте самата Истина.

И всички средства, които използвате, за да я търсите, само ви отдалечават от нея.

По какъвто и път да тръгнете - все едно дали става въпрос за вътрешна, или външна практика – тази практика само ще ви отдалечи от вас самите.

Въпросът не е по какъв път да тръгнете. Точно обратното: въпросът е как да не вървите по никакъв път и винаги да оставате в себе си – тук и сега.

За да се завърнете у дома – там, където е Истината – трябва просто да спрете да я търсите.

Нека това да бъде вашият истински Път.

Интелектът е неспособен да ви доведе до истинското ви състояние, защото той е само част от вашия помрачен ум.

Практиката също няма да ви помогне, защото духовното търсене, на което тя е израз, се опира на сляпо подражание, което означава, че вие ще тренирате и ще дисциплинирате само вашия помрачен ум.

Но докато подражавате на другите, вие никога няма да успеете да видите вашето собствено истинско лице.

Бодхидхарма. Из “Основни принципи на практиката”

Кой е Бодхидхарма?

Бодхидхарма (ок. 470-543) е роден в Южна Индия. Той бил принц от военната каста на кшатриите. Образованието си по военно и бойно изкуство получил от известния будистки монах Пражнатара, който го запознал също и с учението на Буда. В продължение на много години Бодхидхарма упорито изучавал традиционното будистко учение и по-късно станал първия патриарх на една нова будистка школа, известна като школата Дхияна (на китайски Чан, на корейски Сон, а на японски Дзен).

Около 520 г. Бодхидхарма донесъл от Индия в Китай това ново учение, което оказало огромно влияние върху духовния живот в Азия и променило значително облика на бойните изкуства. В Китай той отседнал в построения през 495 г. будистки манастир Шаолин. Бодхидхарма е известен още под имената Дамо, Бодай Дарума или Дарума Тайши. Въпреки че няма данни той да е писал съчинения, традицията му приписва четири кратки текста, съставени вероятно по-късно от неговите ученици и последователи.

Цитираният по-горе откъс е взет от най-известния измежду тях: “Основни принципи на практиката”.

Живей и остави и другите да живеят!

Тема Re: Заветът на Бодхидхарманови [re: Aлekc]  
Автор* (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 06:34

за Рамана Махарши не си съвсем точен
той е давал някякъв метод, нарича се самоизследване май? (но не това от класическата адвайта)

Автор бeзпътeн (обективен)
Публикувано11.01.07 07:24

Много хубава тема.

Наистина ми беше интересно да прочета линка с историята за диалога между Бодхидхарма и императора. Има много истина в него.

Например:

"Бодхидхарма казал: "Добре. Отвътре или отвън, нещата са си неща. Седни, затвори очи и се опитай да стигнеш до тях. Като ги улавяш, веднага ми ги разказвай и поглеждай към тоягата в ръката ми. Аз добре ще ги подредя!"
Императорът затворил очи - нямало какво друго да направи - затворил очи, малко уплашен, поогледал тук-там вътре в себе си, наблюдавал известно време и изведнъж осъзнал, че колкото повече гледа навътре, толкова повече нищо не може да открие - никакви безпокойства, никакво страдание, никакви притеснения. Изпаднал в дълбока медитация. Минали часове, слънцето започнало да изгрява, а лицето му изразявало един изключителен покой."

Това е точно така! Императорът всъщност е в състояние на Свадхая - първата стъпка в крия йога (виж 1-ва сутра от Садхана пада при Патанджали, както и Основите на учението в крия йога при Шибенду Лахири тук - ). Свадхая е осъзнаването на процесите в съзнанието, наблюдението на мислите. В момента, в който видиш например някаква мисъл, страх, желание, каквото и да е, то изчезва. Това може да се установи в момента от всеки, толкова е елементарно. В същото време, колкото и да е елементарно, това е и основата на крия йога - без това крия практиките биха имали много по-малка полезност. Те помагат за изостряне на осъзнаването. Но по-важното е свадхая. Затова и императорът всъщност не е могъл да открие нищо - никакви безпокойства, никакво страдание. В момента, в който човек ги потърси (т.е. види) - те изчезват.

Свадхая в същото време не е анализ, не е вербална (или въобще ментална) активност на съзнанието. Това е просто пасивно и безусилно наблюдение. Та да цитирам Шибенду Лахири какво е крия йога:

"Крия Йога е движението от Свадхая (изучаване на пътищата на аза) към Ишвара-пранидхан (възприемане на целостта) чрез Тапас (Крия практики)."

Та истинските духовни учители, които споменаваш, поставят в центъра на ученията си точно Свадхая. Такива като Буда, Бодхидхарма, Патанджали, Лао Дзъ, Исус и др., та до наши дни - примерите в сравнително по-ново време са Раман Махарши, Джиду Кришнамурти, Тони Парсънс, Шибенду Лахири. Учители по истинска (а не теоретична) недуалност. Която може да се установи от всеки един човек, без да му се налага да залита във вярвания и теории (и по този начин да губи Свадхая).

ПП: Между другото защо не пишеш и в Йога. Темата е много подходяща и за онзи клуб.

Тема Re: Заветът на Бодхидхарма [re: бeзпътeн]  
Автор* (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 09:03

това, което говориш за свадхая, за наблюдението на всичко, което има в ума (но май пропусна да кажеш без привързване към него, наблюдението е безпристрастно, отстрани)
същото го има и в Крешнамурти
не случайно Шибендо толкова много уважава Кришнамурти

Тема Re: Заветът на Бодхидхарманови [re: бeзпътeн]  
Автор* (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 09:06

да, впрочем, споменал си за пасивното наблюдение

а този метод е и при Рамана - когато потърсиш себе си, откриваш пустота, теб те няма
това са много практически методи

Тема Re: Заветът на Бодхидхарманови [re: *]  
Автор бeзпътeн (обективен)
Публикувано11.01.07 09:09

Да, наблюдението е безпристрастно. Шибенду не само, че уважава много Кришнамурти, те са се познавали много добре, доколкото съм чувал от него.

Тема ЗА Рамана и неговия начин на поучаваненови [re: *]  
Автор Aлekc (Прогностик)
Публикувано11.01.07 09:31

Рамана Махарши никога не е проповядвал, не е е изнесъл дори една единствена лекция в живота си, но с удоволствие е отговарял на въпросите на посетителите си. Наистина с помощта на своите почитатели (формално той не е имал ученици и се е отнасял към всички с еднаква доброта и внимание - дори към животните) той е съставил няколко текста (най-известният е "Кой съм аз?") и дори е превел на родния си език няколко кратки текста (например "Атмабодха" на Шанкара).

Тъй като пълното преобразяване на личността на Рамана се извършва спонтанно на млади години, когато той все още не е бил чел никаква духовна литература и не е имал дори Гуру, по-късно посетителите на ашрама му са били изключително впечатлени от факта, че той е винаги в едно и също душевно състояние. Притова Рамана е бил непрекъснато по 24 часа на тяхно разположение - спял е в обща стая с почитателите си и заедно с тях е ставал рано, за да подготви закуска за гостите на ашрама.

Въпреки диалогичността и блестящата логична аргументация на Рамана, неговата основна сила се е проявявала в МЪЛЧАНИЕТО:

ПОСЛЕДОВАТЕЛ:

Защо Бхагаван не излиза пред хората и не им проповядва Истината?

РАМАНА МАХАРШИ:

Откъде знаете, че аз не правя това?

Нима проповядването се състои в това да се качиш на трибуната и да говориш на тълпата?

Да проповядваш, означава просто да споделиш познание, а това Познание може да бъде предадено само в Тишина.

Какво ще кажете за човек, който слуша в течение на един час поучение и след това си тръгва, без да е докоснат от него достатъчно, за да е способен да промени живота си?

Сравнете го с друг човек, който просто седи в атмосферата на свещенното Присъствие и след известно време си тръгва с напълно променени схващания за живота.

Кое е по-добро: гръмко да проповядваш без всякакъв смисъл или да седиш безмълвен и да изпращаш Вътрешна Сила?

Рамана винаги е насочвал посетителите си към осъзнаване на простия факт, че те съществуват и им е препоръчвал да си зададат въпроса "Кой съм аз?"

Това не е някакъв формален метод, а пренасочване на вниманието от външния свят (това Е) към центъра на битието във всеки един от нас (АЗ съзнавам, че това е). Аз се променям непрекъснато - бил съм в утробата на майка си преди да се родя, после съм бил бебе, момче, младеж, мъж и накрая ще се превърна в немощен старец. След това, както твърдят мнозина, в момента на смъртта ще преживея отново целия си живот като на филмова лента. Единственото постоянно нещо във всички тези преобразования съм АЗ.

Но кой съм АЗ?

Рамана сравнява умът на човек, който се е обърнал навътре към извора на съществуването си с куче, което е способно да намери господаря си по миризмата на другия край на града.

Затова не бива да се гледа на самоизследването като на формален метод, а като на процес на все по-дълбоко самовглъбяване.

Но какво да направи този, който не е все още в състояние да се обърне навътре?

На подобни хора Рамана препоръчва нещо друго - просто да отдадат изцяло себе си и съдбата си на Бога. Една такава нагласа води до успокоение на ума и до спонтанното му обръщане навътре.

Но ключовият фактор винаги си остава милостта на Гуру. Един истински Гуру не е нищо друго освен проводник на божествената енергия, която всеки един носи в себе си. Той пробужда отвън в подходящ момент нашият вътрешен Гуру.

В божественият свят (както в полевата форма на съществуване на природата) всички неща се взаимнопроникват и съществуват едно в друго.

Рамана съществува в нас и ние в него, а истинският Рамана не е един умрял през 1950 г. непознат нам индус, а част от собственото ни божествено битие.

Когато ние се пробудим за вечното си битие, ние ще установим, че то е общо битие на всички Пробудени за него, а също и на всички останали, които все още не знаят кои са те...

Сега вече разбираме колко дълбок смисъл имат някои привидно непонятни и дори шокиращи поучения на дзен-майсторите:

Кой е Буда ли?

О, един отдавна умрял старец от една далечна източна страна."

А кой ли е Исус тогава?!

Редактирано от Aлekc на 11.01.07 12:02.

Тема Re: Заветът на Бодхидхарманови [re: бeзпътeн]  
Автор Aлekc (Прогностик)
Публикувано11.01.07 09:33

Благодаря ти за интересния отговор!

А ти защо не пуснеш линк към тази тема в клуб йога?

Имам чувството, че това ще е по-добре.

Тема Re: Заветът на Бодхидхарманови [re: *]  
Автор Aлekc (Прогностик)
Публикувано11.01.07 09:37

Все пак внимавайте да не подмените пълното обръщане на ЦЯЛОТО същество на човека към вечния извор на цялото битие, на всичко видимо и невидимо с някои наистина занимателни, но все пак доста повърхностни психологически трикове на ума!

Автор Drona (чирак)
Публикувано11.01.07 10:56

Най-сбитата форма, която съм видяла на горното е :
"Аз съм това, което аз Съм".

всеки миг всичко започва и свършва

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.