|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Защо се приема, че Бог е добър?
|
|
Автор |
Trendi () |
Публикувано | 29.11.04 22:12 |
|
Аз мога да покажа хиляди негови злини и нито една добра негова постъпка.
Може ли някой конкретно да ми посочи поне едно добро нещо, което вече Бог е сътворил?
| |
Тема
|
Защо се приема, че Бог е добър ли?
[re: Trendi]
|
|
Автор |
Цap Изpoд ((XVIII)) |
Публикувано | 29.11.04 22:20 |
|
Кой приема такова нещо?
И за кой Бог иде реч?
| |
Тема
|
Re: Защо се приема, че Бог е добър?
|
|
Автор |
Morti (хаотик) |
Публикувано | 30.11.04 08:35 |
|
Кой е този бог за когото говориш ? Какво е Бог ? Злините някой друг ли ги прави или са резултат от нашите минали действия ? Поемаш ли отговорност за постъпките си или казваш че Бог е лош, като на теб ти се случавт (или на някой друг) такива неща е защо пък ти да си лошия, хайде Бог да е...
Бог е едно извинение, което сме си заклеймили да отговаря за нашите действия, постъпки, чувства, събития и т.н. Обаче ако погледнеш малко по навътре в основата на всяка злина или добрина или каквото го наричаш там седи само един виновник и той не е Бог, макар че ако приемеш че Ти си бог .. значи може да приемем че бог е виновен наистина :)))))))
"Хаосът присъства и отсъства навсякъде"
| |
Тема
|
Извинявай, но нищо конкретно не видях в думите ти
[re: Morti]
|
|
Автор |
Trendi () |
Публикувано | 30.11.04 08:49 |
|
Аз мога да дам доста примери за добри постъпки на хората, но не мога да дам нито един конкретен пример за такава от Бог. И ако ми кажеш, че тези човешки добри постъпки са дело на Бог, просто няма да звучи сериозно и ще навлезем в територията на словесния майсторлък, където всичко може да бъде доказано или отречено. Тази тема не я пускам за да се разкърша.
За мене Бог е само по-силен, но не и по-добър. Предпочитам да ме обориш по същество и с конкретни примери. Иначе другото са си само хипотези, предположения и т.н.
| |
|
- Какво е Ада?
- Ад е мястото, където всички молби към Бог са чути и сбъднати, сине!
Как да не е добър Бог като е глух, сляп и с чувство за хумор, като на алкохолик на събуждане?
Бог е такъв, какъвто ние го направим.
Ако те е ударила музата за муфта, лек живот и джакпот стил Есмералда, ония идиот 100% ще ти направи сечено, за да изминеш все пак Пътя си сам и без измама спрямо тебе.
Така че, Бог е добър - прави ни най-голямото Добро, не се намесва когато трябва да се борим за Живота си.
И ние борейки се, се каляваме в несгодите през които минаваме, ставаме по-приспососбими към суровите житейски уроци, оцеляваме и ... продължаваме напред по Пътя си.
От това по-голямо Добро - здраве му кажи! 
Истината е някъде там ! - реплика на очния ми лекар.
| |
Тема
|
Re: Извинявай, но нищо конкретно не видях в думите ти
|
|
Автор |
Morti (хаотик) |
Публикувано | 30.11.04 09:21 |
|
Предположих че няма да ме разбереш какво се опитвам да кажа, това е така защото или аз не се изразявам правилно, или ти си прекалено вглъбен да докажеш своето и не виждаш нищо друго около теб .. няма значение.
Идеята ми е че няма Бог. Поне не такъв какъвто е общоизвесния. Хората могат да извършват "божествени" действия - които се преписват единствено на Бог, но не са негов патент :) Това че ние си мислим, че има нещо което го е грижа за нас и ни пази/вреди, обича/мрази, пука му/ не му ... си е лично наш проблем.
За мен всеки човек е бог, може и да не го осъзнава, може и да НЕ ГО иска в повечето случаи, но неможе да избяга от реалността ;) само може да продължава да се самозалъгва. Не вярвам в този твой Бог, вярвам в себе си, и съм на 100%-во мнение, че хората могат да правят всичките неща преписани като "чудеса" единствено на бог !
"Хаосът присъства и отсъства навсякъде"
| |
Тема
|
Re: Защо се приема, че Бог е добър?
|
|
Автор | Б (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.11.04 09:38 |
|
А на всички вас защо ви е добър
| |
Тема
|
Бог толкова ни обича,че ни е дал пълна свобода.
|
|
Автор |
***AГAPTA*** (...............) |
Публикувано | 30.11.04 09:47 |
|
Оставил те е на воля,да избереш пътя си.
Но ,според това,което си избрал - идват и резултатите.И Бог няма вина за това.
Това се нарича причинно-следствена връзка.
Или :Има в Вселената един закон на Кармата.Той е дори извън Бога.
Разбираш ли ме?
.............................
| |
Тема
|
Как да се отрека от моят Бог?
[re: Morti]
|
|
Автор |
Trendi () |
Публикувано | 30.11.04 09:49 |
|
Напълно е възможно да съм се самовгъбил. Не искам да доказвам каквато и да била теза, защото вътрешно не ми се иска да е така, както го представям в темата.
Чудеса... Та каква практическа стойност имат те освен да доказват "силата" на Бог или на самият себе си, както ти казваш? Кому е нужно такова доказателство?
========
Ще ви кажа защо поставих такава тема. Моят Бог е справедливоста и морала. Не този по книгите, а този дето е много вътре в човека. Не искам нищичко от него - само да е справедлив. А справеливост не се вижда. Как тогава да се отрека от моя Бог? Та това е вътре в мене...! Може ли човек да тегли черта на вярата си и да премине на противоположни позиции? Аз не мога.
Може ли някой да ми каже как се живее, като не вярваш в своя Бог, който сам си изградил покривайки дадена ценностна система? Какво да се отреже - Бог, или собствените разбирания?
======
Абе, шашава работа ...
Скапана клавиатура - гълта букви.
Ха!!! Ама тя и пише ...!!!
| |
Тема
|
Бог е и справедлив и морален!?!
|
|
Автор |
valsodar (Чародей) |
Публикувано | 30.11.04 10:03 |
|
Справедлив е, защото винаги получаваш това от което имаш нужда.
Друг е въпросът доколко осъзнаваш нуждите си.
Понякога човек има нужда и от страдание... да речем за изостряне на сетивата, да предприеме крачка на която не би се решил в състояние на покой и отпуснатост.
Бог е морален - позволява да поправяме грешките си.
Какво повече?
А и бог не е служба за рекламации на личния ни Живот?
Личния ни Живот зависи изцяло от нас - Бог се стреми да се намесва само там , където е крайно необходимо.
Истината е някъде там ! - реплика на очния ми лекар.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|