Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:06 13.11.25 
Религия и мистика
   >> Окултизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема ЗА СРАВНЕНИЯТАнови  
Автор Kaily (не*избе*жна)
Публикувано28.07.04 11:01

При дзенски майстор дошъл ученик и попитал:
-Защо едни хора са красиви, а други уродливи; едни са умни, а други глупави? Защо съществува такова противоречие? Защо бог е създал едни красиви, а други безобразни? И не ми говорете за карми и че всичко е заради минали животи. Как се е появила разликата от самото начало, когато още не е имало минало?
Майсторът го завел в градината и казал:
-Ето това дърво е голямо, а това е малко. Аз често седях под тези дървета и размишлявах защо е така. Но когато отхвърлих ума, изчезна самият въпрост. Сега аз знам, че това дърво е високо, а това малко. Няма никакъв проблем!

Злото и доброто, хубавото и грозното, умният и глупавият съществуват, високото и ниското дърво независимо от напоследък ширналата се мания за неоценяване.

Въпросът е ще приемем ли съществуването на високо и ниско дърво или ще сведем всичко до неквалифициране? Щото нашето отношение няма да попречи на високото и ниското дърво да съществуват.
Но със сигурност пречи на нашата адекватност!

Нещата са смислени не защото ние им даваме смисъл,а защото разкриват смисъла си пред нас.

Тема Re: ЗА СРАВНЕНИЯТАнови [re: Kaily]  
Автор== (Нерегистриран)
Публикувано28.07.04 13:33

Аман от неразбиращи

Не става въпрос за приемане и неприемане. А за изчистване на съзнанието от боклука. Идеята за самото приемане също е боклук. Трябва да се изчистиш, ако искаш да гледаш после с чисти очи Реалността.

Ама ти явно си на етапа приемане-отхвърляне и оценяване.- Както впрочем и всички хора, потънали в невежеството си.

Авторdp (Нерегистриран)
Публикувано28.07.04 14:05

дзенския майстор казва: "когато отхвърлих ума, изчезна самият въпрос"

Той вече не сравнява, той ЗНАЕ кое какво е.

За разлика от теб

Можеш ли да си зададеш въпроса, като ученика: "Как се е появила разликата от самото начало, когато още не е имало минало? "

Тема Re: ЗА СРАВНЕНИЯТАнови [re: ==]  
Публикувано28.07.04 18:03

Ако беше толкоз печен, щеше да ти е все тая аз какво казвам и следователно не би се и обаждал, умнико.

Нещата са смислени не защото ние им даваме смисъл,а защото разкриват смисъла си пред нас.

Тема Re: ЗА СРАВНЕНИЯТАнови [re: dp]  
Публикувано28.07.04 18:08

Дзенският майстор казва, че като отхвърли ума, изчезват въпросите що един е тъп, а друг умен. Но никъде не казва, че изчезват различията между тях.

Демек-дзенският майстор казва, че единият си остава тъп, а другият умен.
Аз мога само да допълня, че тъпият винаги ще пищи срещу оценките и определенията, класифицирайки ги като недопустими класификации.

Не задавам въпрос, обръщам внимание в подкрепа на нещо, което открай време говоря.

Ето, ти не си ме схванал и аз не питам що не си. Просто установявам факта.

Автор== (Нерегистриран)
Публикувано28.07.04 19:27

ne mi e vse taq :)
za6toto zablujdava6 horata s tvoite talkuvaniq

a ti i ne iska6 da ti se obajdat?
tova ot Habard li go nau4i?

Публикувано28.07.04 19:42

За да не ти е все едно за другите, първо трябва да излезеш от анонимност и да поемеш отговорност за разговора и идеите си.
Иначе си пустословиш в опити да дърпаш енергия.

Автор== (Нерегистриран)
Публикувано28.07.04 20:39

Всеки вижда и чете само онова, кето съответства на степента на съзнанието му.

Публикувано28.07.04 20:54

Отвореното съзнание вижда всичко.
Ти що не се опита да видиш, което аз исках да покажа?
Щото не можа, нали?
Друго е да забиеш в заяждане от позицията на анонимко.
Това определено съотвества на сияйни висоти в степента на осъзнаване.

Копаеш си трап, сам влизаш в него и сам си хвърляш пръст отгоре.

Тема Интересна теманови [re: Kaily]  
Автор Medea_forever ()
Публикувано28.07.04 22:25

и пак добър УЛОВ майсторе
1. СРАВНЕНИЕТО- метод на познание -дъвкали сме темата неуморнице за подържане на живота в клуба

2. хубава тема дано не се повторя с Шопенхауер
"Ако устата на човек изразява мисълта му, то лицето му изразява мисълта на природата"
за хубавия /грозния човек и малкото и голямото дървол

3.Темата ти е чудесна и защото пак успя да вкараш заблудените в кошарата...

мил поздрав

Моля те пусни анонимника ,преди да си го остригала

medea

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.