Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:37 15.07.25 
Религия и мистика
   >> Окултизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Свободата  
Автор Kaily (звън на камбана)
Публикувано04.01.04 13:40

Свободата на първо място е знание. Самоограничението и отговорността пряко следват от знанието.
Що касае полемиката дали трябва да се слагат в пелени новородените, то отговорът е безусловно ДА! Те трябва незабавно да разберат къде са попаднали.
Авесалом Подводни

Не питай за кого бие камбаната. Тя винаги бие за теб.

Тема Re: Белите и черните учителинови [re: Kaily]  
Публикувано04.01.04 14:32

Еволюционният ръст протича в две направления. От една страна човек повишава горната си еволюционна граница: разширява съзнанието си, учи се на любов, доброта, милосърдие, самоотверженост, мъдрост, с две думи работи на по-високи потоци, и тук му помага, както е прието да се счита в окултизма, белият учител, чиято задача може да се определи като помощ в избора нагоре.
От друга страна в хода на еволюционния ръст трябва да се качва и долната граница, трябва да отмират низшите части на "Аза", човек постепенно да се разделя с егоцентризма, алчността, мързела и т.н. Обаче низшите части не си заминават доброволно: те съществуват във вид на определени програми на подсъзнанието и са включени в цялостната система на психиката на човека. Първият етап на ликвидация на ниската програма се състои във въвеждането и в съзнанието; другояче казано, преди да се бориш със злото в себе си, трябва да го откриеш. Ето тук е и необходима помощта на черния учител: изкусителят, съблазнителят. Той създава такива ситуации, които извикват за живот низшето начало в човека, и, изкушавайки го, предлага забранения плод, т.е. енергиен поток с ниски за дадения човек вибрации, инициирайки чрез тях съответната низша програма в подсъзнанието (примери всеки може да намери сам в собствения си живот или живота на околните).
Виждайки низшето начало, понякога проявяващо се с неочаквана сила, човекът го съпоставя с наличното висше, т.е. с горната част на еволюционната граница, и изпада в ужас. Това е и отправната точка за съзнателната еволюционна работа.

Тема Re: Свободатанови [re: Kaily]  
Автор8-) (Нерегистриран)
Публикувано04.01.04 14:48

кой е пък тоя Авесалом Подводни?
мен ми се види да е от черните...

Тема Re: Свободатанови [re: 8-)]  
Публикувано04.01.04 15:27

човек не е бял или черен учител, менка се.
Ако за теб е от черните, това само значи, че за теб е от черните.
И те са много необходими също-ако изобщо прочете и разбра нещо.

Автор ssonia (амазонка 0,1)
Публикувано04.01.04 16:32

Бяло и черно. Бялото е съвкупност от всички цветове, не знам черното дали участва в него, май не. Все едно - какво е цвета? отражение на вида пречупване на светлината. Щом светлината се пречупва - не е добре. От "бял цвят" тя пречупва ли се?
И да питам - нужно ли е в творението да има ниско и високо? Ако има такова нещо - не е редно да се изпада в ужас при съпоставката.

Тема Re: Белите и черните учителинови [re: ssonia]  
Публикувано04.01.04 18:02

Аз не мога да ти отговоря на философските въпроси нужно ли е на битието да има високо и ниско...или как се пречупва светлината.
Прост човек съм и приемам информацията, съпоставям я с опитностите си и установявам, че е вярна. За мен. Затова я пускам. За мен има високо и ниско и не задавам въпроси що му е било нужно на господ да има високо и ниско и глей го колко е прост, да беше питал първо...
Философиите отдалечават от същността, май ти го казах вече.

Автор ssonia (амазонка 0,1)
Публикувано04.01.04 18:18

Като гледам - страшно хаотично съм се изразила, затова не си ме разбрала.
Въобще не задавам философски въпроси. Само се чудех и питах защо човек трябва да се ужаси от съпоставката между високото и ниското, след като предварително е разбрал и осъзнал, че навсякъде има високо и ниско. Ужасява се някой, който за пръв път разбира някоя истина, която е неочаквана и неудобна за него.

Тема Re: Белите и черните учители [re: ssonia]  
Публикувано04.01.04 19:28

Защото едно е да го знаеш, че по принцип навсякъде съществува.
А съвсем друго е като си се идентифицирал с високата си част и изведнъж да вденеш, че ти самият имаш такава ниска.
Това си е жив ужас и това е основният препъникамък хората да не се променят-както съм казвала неведнъж-първото, което трябва да се изгради у човека, е честността към самия себе си.
А който я няма, следиш ли го как във времето изгасва и си заминава....може пък тая честност да е тънкото сито, дето пресява...

Тема Re: Свободата [re: Kaily]  
Автор alfka (пристрастен)
Публикувано04.01.04 20:40

Истинската свобода е свободата от "егото".
Това е свобода от карма, от последствия и следоватилно от отговорности. Това е свобода от взимане на решения, защото те сами идват.Това е истинската свобода на действие и волеизявление.

Тема Re: Белите и черните учители [re: Kaily]  
Автор Лия (***)
Публикувано04.01.04 20:50

Ни изгасва, ни си заминава, просто не му е дошло времето още. И честността не е сито май, тя се появява, когато можеш да я понесеш.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.