Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:52 02.11.25 
Религия и мистика
   >> Окултизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Пак за сектитенови  
Автор Kaлu (горска поляна)
Публикувано11.04.03 11:04

А какво тогава са сектите?

След краткия преглед на установените световни религии можем да разберем по-добре какво представляват сектите. Думата "секта" е натоварена от журналистите с отрицателен смисъл, а всъщност тя означава просто "подразделение, обособена част" (от дадена религия). В рамките на всички големи религии през историята са възниквали секти, които са споделяли основните учения на дадената религия, но същевременно са поставяли особен наблег върху някои второстепенни вярвания или практики и са придавали изключителна стойност на словата и примера на някой учител или водач. Това често е довеждало до конфликти с останалите вярващи и до известно отчуждаване на сектантите, изразяващо се понякога в затворен начин на живот. Ислямският свят и до днес е разделен на две основни секти: сунити (Турция, Ирак) и шиити (Иран, Афганистан), всяка от които има свое специфично богословие. В будизма сектите са още повече: дзен-будизъм, тибетски будизъм (ламаизъм), индийски будизъм и др. Поради аморфността и вътрешното многообразие на движението "Нова епоха", при него трудно може да се даде определение за секта - или по-скоро, трябва да наречем "секти" всичките му разновидности. Самото християнство се е появило на света като юдейска секта. В неговите рамки също са възниквали и продължават да възникват секти, някои от които с времето са се обособили като отделни религиозни учения, а други постепенно са се завърнали към основните учения на Христос и верността си към Библията. Като примери могат да се посочат православните "староверци", които все още се срещат в сибирските области на Русия; адвентистите (съботяни), произлезли от една от протестантските църкви; католиците-маронити в Сирия и Ирак. Важно е да се разбере, че възникването на секти е неотменна част от живота и историческото развитие на всяка религиозна общност и не бива да се разглежда (с редки изключения) като заплаха за обществото или за националните интереси. Организации, които застрашават личния живот, семейството или държавата чрез агресивна религиозна дейност, е по-правилно да бъдат наречени

диви ягоди цветя и мирис на трева

Тема Re: Пак за сектитенови [re: Kaлu]  
Авторmatrix (Нерегистриран)
Публикувано11.04.03 11:20

Аз съм авторът на понятието за секта!
С него целях да елиминирам всичко, което застрашава моето съществуване.
Аз съм Четвъртоизмерната Матрица и ви владея вас всичките като мои роби в Четвърто измерение
Само като тяло и разум ви владея
Ако имате нещо в повече, то не е мое

Тема Re: Пак за сектитенови [re: matrix]  
Автор viavita (..безсмъртен..)
Публикувано11.04.03 12:18

глупостиии ..... ти си нямаш на представа какво е матрицата и още по-малко какво представлява лошото влияние в нея

Този термин "матрица" стана много популярен от филма "Матрицата", но ако го съпоставим това с действителността то няма нищо общо. Всъщност си нямаш на представа колко добър е света

И би ли дефинирал какво е "матрица"???

Какво е това? Детайлно!

Публикувано11.04.03 12:21

Кали, ще ти кажа, че думата "секта" придоби лош смисъл, когато нейни представители се опитаха и се опитват да рушат източноправославния мир в България с методи и средства, които противоречат на добрите морални обществени порядки.
Лошата слава си е напълно заслужена.

Тема Ъ?нови [re: viavita]  
Автор valsodar (Чародей)
Публикувано11.04.03 12:32

"и се опитват да рушат източноправославния мир в България с методи и средства, които противоречат на добрите морални обществени порядки"-Лексо пак ме уби с правата лопата!
Би ли обяснил тогава, как с добри морални порадки ще се разруши православният мир?!
Защото от изказа ти излиза, че си радетел точно за това?!!?

Истината е някъде там ! - реплика на очния ми лекар.

Тема Re: Пак за сектитенови [re: viavita]  
Автор Kaлu (горска поляна)
Публикувано11.04.03 13:24

Ти да не искаш да кажеш, че будизма руши православния мир у нас и поради това и той е секта?
И какво, ако на мен ми харесва да съм будистка или даоистка или каквото и да е-значи съм сектантка ли?

диви ягоди цветя и мирис на трева

Автор d8a (silent)
Публикувано11.04.03 14:14

хехехе

Харесва ми как си го оставила незавършено:

"Организации, които застрашават личния живот, семейството или държавата чрез агресивна религиозна дейност, е по-правилно да бъдат наречени

диви ягоди цветя и мирис на трева"

Тема или ти си настъпил греблотонови [re: valsodar]  
Публикувано11.04.03 19:38

Я пак го прочети да видиш, че малко си се объркал

Публикувано11.04.03 19:44

Абе и ти като Валсо си настъпила греблото

има едни думички "с методи и средства"..... помисли кои са те и кои ги прилагат.... АБЕ ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ЗАСПАЛИ БЕ!!!!!!
ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ!! ТОЛКОВА СТЕ СЕ ЗАСЛЕПИЛИ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ ВЕЛИЧИЕ!!!

А трябва да се опитвате да разберете другия, да влезете в неговото положение......... тц........ хич даже не се и опитвате..... още сте си деца в това отношение.... още хляб има да ядете докато стигнете до някаква степен на мъдрост, за свръхсетивни умения няма и да споменавам.

Айде не се сърдете, а се приемете

Автор Cивия вятъp (празен)
Публикувано11.04.03 19:51

мила, това май не си го писала ти, а?

ще ти кажа какво значи секта според речника на чуждите думи: "група от хора с религиозни убеждения отделила се от официалната църква". идва от латинското secta

и съвсем не е подразделение от някоя религия. примерно бенедиктанците и франсисканците в средновековието са били одобрени от религията и са били ЧАСТ от нея. докато примерно богомилите, катарите и други не са били одобрени, смятани са за еретици и може би несправедливо са били подложени на гонения и са станали символ на духовното падение.

сунити и шиити, дзен будисти и ламаисти не са секти, това са течения на различни религии, както православието и католицизма са двата големи ръкава на реката на християнството, в която се вливат и други по малки рекички като евангелисти, протестанти, баптисти...

но ако аз сега кажа, че съм видял Иисус (или съм Иисус!) и Той ми е предал следното послание (......) и затова всички които ме следват трябва да изпълняват дословно думите ми, да ме следват накъдето ги поведа и т.н. и т.н., то това съвсем няма да е ръкав от реката "християнство", а ще бъде една малка лайняна вадичка, която ще се изтича в някой канал.... освен ако не е истина разбира се :РР :))))

какъв смисъл ще влагаш в една дума си е твоя работа, но мъдростта на опита учи: "по делата им ще ги познаете" :))) не мога да кажа нищо добро или лошо за което и да е учение преди да съм го опознал, но за съжаление има учения, които те допускат до себе си, до вътрешността си само при определени условия. отвън те са картонена фасада на сладки безмислени приказки, а се говори, че отвътре са прогнили. не знам дали е така и нямам намерение да проверявам - времето на тайнствата е отминало, най големите тайнства са вътре в нас и не ми е нужно някой да ме посвещава в каквото и да е срещу пари, послушание или нещо друго.

плащам само за нещо, което наистина получавам, което мога да пипна и помириша, да прочета или видя...

а съм послушен и смирен само пред истинските Учители, които твърде рядко се появяват на земята в човешка форма.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.