Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:02 23.11.25 
Религия и мистика
   >> Окултизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Контактитенови  
Автор Sinaya (галактика)
Публикувано31.08.01 15:29

Има хора, “които не знаят, но които мислят, че знаят. Те са опасни. ИЗБЯГВАЙТЕ ГИ.”
И още нещо в този дух, което ми направи впечатление:
“Начинаещият по духовния път трябва да бъде особено внимателен по отношение на приятелствата, които поддържа. Той би следвало да общува с други поклонници и да се опитва да не взаимодейства с пропитите с его светски люде…”
“околната среда е по-силна от волевата енергия. За да общувате с приземени хора, без да попиете макар и част от тяхната приземеност, се изисква голяма духовна сила.
Това дали човек става светец или грешник, до голяма степен зависи от приятелствата, които поддържа.”
Парамаханса Йогананда

Интересно ми е вие как се справятес обикновените, “приземени” хора. Аз отдавна съм се отказала да разговарям с тях за по-философски теми, обаче едва ли да избягваме такива хора е най-удачно. Просто ми е интересно има ли начин да научиш някой от тях на нещо или наистина най-малкото не трябва да говориш с него за подобни теми?
“…особено внимателен по отношение на приятелствата”- ами то като всичките ми приятели са “светски люде” и ако знаеха за клубове като “Окултизъм”, биха ги нарекли сектантски и т.н. (сещате се), тогава имам ли шанс да стана "светец" Или да започвам подновяване на цялата “околна среда”? При вас как е? Всичките ви приятели ли споделят убежденията ви и ви разбират

Тема Re: Контактитенови [re: Sinaya]  
Автор Eднa лeля (спокойна)
Публикувано31.08.01 16:21

Здравей! Защо реши, че ти не си от "приземените" хора?!? Ей, внимавай, това е по-голямо и опасно его от това на "светските" хора. Добре е да не вървиш по духовния път с такава надменност, може да се случи някой от "приземените" да ти спаси живота например. Опитай да общуващ с разбиране и ако може с любов, тогава този въпрос няма да стои пред теб.
Учителя Дънов някъде правеше едно хубаво сравнение на хората с картините. Той казваше приблизително така: "Представи си, че Художника рисува портрет, но е излезнал за малко от стаята. Ти влизаш и виждаш портрета и веднага казваш "не ми харесва, как може това да е така, онака..." и хич не виждаш, че портрета е недовършен - тук щрих, там четка-две. Как да ти хареса нещо, което не е завършено и не знаеш как ще изглежда когато Художника приключи?"
Поздрави.

Автор mari (търсеща)
Публикувано31.08.01 16:36

Привет!
Аз си мисля че е много трудно да ограничиш средата си.
Давам пример - 8-9 часа съм на работа, 1-2 пътувам , 1-2 домакинствам , 1-2 време със семейството и то какво остана? От време на време с някой и друг приятел да се видим. Поне аз нямам грам свободно време. В службата където прекарвам 1/ 2 част от времето съм принудена да контактувам с наличните хора. Не мога да избирам.

Автор lex (Безсмъртен)
Публикувано31.08.01 21:20

Здравей!
Повечето ми приятели не знаят даже какво означава думата окултизъм, пък да не говорим за други неща но мен това не ме обезсърчава.
Говорили сме си и те проявяват някакво разбиране, но не са стигнали съзнателното ниво да се занимават с окултизъм, ако стане въпрос за нещо такова в наш разговор бързо го премахват
Няма една година откакто съм започнал да участвам в дискусиите на дир.бг и започнаха моите нови запознанства с хората, които също пишат тук.
За мен това е нов период в скромния ми живот и усещането досега е, че тези контакти ме обогатяват неимоверно много, което много ме радва!
Контакта с хора, които споделят твоите възгледи е много важен за теб, защото ти по този начин можеш да затвърдиш това, което си прочела в книгите и това ти дава много сили да промениш и себе си, а от там и тези хора, с които се срещаш.

Тема Re: Контактитенови [re: Eднa лeля]  
Автор Sinaya (галактика)
Публикувано31.08.01 21:36

Здравей, лельо!

Защо имам чувството, че не си ме разбрала? Не съм решила, че не съм "приземена", напротив точно това ми е проблемът, обаче се опитвам да бъда "начинаещ по духовния път" и ме смущава това, което този велик (според мен) учител казва, че контактите с такива хора няма да ми помогнат, даже напротив- ще ми попречат.

Тема Да не забравяме и дамите! [re: lex]  
Автор valsodar (Чародей)
Публикувано31.08.01 21:37

И свежия полъх, който внасят с присъствието си.

Истината е някъде там ! - реплика на очния ми лекар.

Тема Re: Контактитенови [re: mari]  
Автор Sinaya (галактика)
Публикувано31.08.01 21:40

Привет
Да, и това имах предвид, въпреки че при мен и с приятелите, които сама си избирам, не е по-различно. Наистина какво остана? Май само клубовете

Тема Лесно е, много е лесно.нови [re: Sinaya]  
Автор valsodar (Чародей)
Публикувано31.08.01 21:41

Ако искаш да ти дам отговора по десетобалната система на Зоро или да си го караме на благ моабет?

Проблема е много лесно разрешим. Просто помниш едно единствено правило - Няма човек , от който да не можеш да научиш нещо полезно за твоя път, стига да имаш търпението да го чуеш и умението да питаш, когато и както трябва.

Лесно е, много е лесно.
Стига да запомниш, че се учиш до смъртта си, а и след нея.

Тема И Великите мъже плещят глупости.нови [re: Sinaya]  
Автор valsodar (Чародей)
Публикувано31.08.01 21:42

Никой не е застрахован от това.

Тема Re: Контактитенови [re: lex]  
Автор Sinaya (галактика)
Публикувано31.08.01 21:49

Еее, ти поне си си говарил
Аз отначало бях доста ентусиазирана, но бързо ми секна желанието. Сега съм се научила въобще да не обелвам дума на тази тема, повечето ми познати даже въобще не знаят, че се интересувам и чета езотерични книги

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.