|
Тема
|
БГ монетите от 1916
|
|
Автор |
rocт1234 (непознат
) |
Публикувано | 24.04.08 22:44 |
|
Здравейте. Искам да разбера за легендарните сребърни монети от 1916. Истина ли е, че тези монети не са били пускани в обръщение и единствените запазени монети са в БНБ? Може ли да ми пратите линкове към статии свързани с тези монети? Аз съм чувал какви ли не хипотези. Чувал съм дори, че 50 стотинки 1916 година не се срещат толкова рядко. Вярно ли е, че най-добрите фалшификати на тези монети са преправени монети от 1912 година?
| |
Тема
|
Re: БГ монетите от 1916
[re: rocт1234]
|
|
Автор |
t3X (новак) |
Публикувано | 25.04.08 13:06 |
|
И аз по слухове ще говоря, така че всеки да решава колко са верни или грешни слуховете.
Това което съм чувал е, че монетите са пускани в обръщение. По-точно с тях са плащали на войниците в Македония преди да се усетят, че среброто е повече от номинала на монетата. Ако е верен този слух, вероятно малка част от монетите е била пусната в обръщение, а останалата в монетния двор - претопена.
За 50-те стотинки и аз съм чувал същото. Дори тук във форума съм мяркал обяви за по 100-150 лева/бройката. Има логика, понеже монетата е дребна и вероятно разликата между грамаж/номинал е била малка. А и според каталога на БНБ от нея има най-много запазени бройки...
За фалшификатите съм чувал, че имало няколко вида. Пренасечени от 1913-та година или ново отсечени - Италианско производство.
Та това е което съм чувал аз. Ако е вярно то значи, че все някой баба на село има нещо запазено.
| |
Тема
|
[re: t3X]
|
|
Автор | risk (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.05.08 09:51 |
|
ima samo menteta ve4e ne si zasluja da se riskuva
| |
|
знам това онова имам сайт за бг монети, абе намери ме в скайпа ще си говорим по микрофона ако имаш такъв ако ли не ще си пишем ето: dan4o_gospod
| |
Тема
|
|
|
Автор |
galus (непознат
) |
Публикувано | 30.07.08 16:58 |
|
Доколкото ми е известно след Междусъюзническата и Първата национална катастрофа 1913г и Първата световна където 1918г България подписва примирие като победена не на фронта а дипломатически дължи милиони франкове репарации.Като нова държава без резерви от валута и злато е принудена да изтегли от обръщение всички сребърни монети 1916г за претопяване и изплащане дълга.В момента виждаме това което е останало из раклите и загубеното по нивите и по късно намерено( случаино с металотърсачи ( .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Windsor (непознат
) |
Публикувано | 10.08.08 21:52 |
|
Здравейте,
имам 50 ст. от едрия тип. Как да проверя дали са истински?
| |
|
|
|
|