Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:17 07.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Нумизматика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За Иван Иванов - НОВА МОНЕТАнови  
Автор ГъдюГъдeв (минаващ)
Публикувано22.01.08 16:27

Попаднаха ми 2 сребърни монети на цар Йоан Срацимир, които доста ме учудиха - не съм ги срещал из каталозите - под царя има изобразено нещо подобно на "детелина". Това нов тип ли е /доколкота разбрах находката е била около 20 монети/, който не е описван до момента?

Тема Re: За Иван Иванов - НОВА МОНЕТА [re: ГъдюГъдeв]  
Автор rocт1234 (непознат )
Публикувано22.01.08 16:46

Би ли ми продал едната? hohono@abv.bg

Тема Re: За Иван Иванов - НОВА МОНЕТАнови [re: ГъдюГъдeв]  
АвторИвaн Ивaнoв (Нерегистриран)
Публикувано22.01.08 19:19

Здравей Гъдю,

Знак с формата на детелина в краката на царя не ми е известен. Ако е детелина, а не розетка или звезда, няма да е нов тип, но ще е нов вариант. Във всички случаи е интересно. Сподели с публиката снимка или повече подробности.

Поздрави, Ив. Иванов

Тема Re: За Иван Иванов - НОВА МОНЕТАнови [re: Ивaн Ивaнoв]  
Публикувано22.01.08 20:55

Ще пусна снимки и на двете при първа възможност. А за нетърпеливите ще ги опиша доколкото мога -
намерени са някъде варненско, което доста ме озадачава. Едната тежи 0.95 гр, а другата е точно 1 грам. Диаметърът е съответно 18 и 19 мм. Края на жезъла на царя и облегалките на трона са украсени с трилистник. "Детелината" е четирилистна, прилича на кълбо, разделено на 4 двойки "листенца" , които приличат малко на края на бедрени кости/така са разцепени/, все едно, че са кръстосани човешки кости като на пиратските знамена, но не 2 кости , а 4. при по-изтритите екземпляри всичко това прилича на кълбо с леко вълнообразни краища/то тези в мен са точно такива/ , но на другите си личеше ясно "четирилистната детелина".

Може би Paganeo да има повече информация?

АвторSSS (Нерегистриран)
Публикувано26.01.08 20:38

DETELINATA ILI OZNACHAVA KASMET ILI V ANGLIQ 4 LISNATA DETELINA OZNACHVA UBIEC NO AZ MISLQ CHE E 1

Автор~~ (Нерегистриран)
Публикувано27.01.08 07:16

Да не са намерени в някоя съвременна варненска монетарница?

Тема За Иван Иванов - ЕТО ГИнови [re: ГъдюГъдeв]  
Публикувано29.01.08 13:30

Тема За Иван Иванов - още 1нови [re: ГъдюГъдeв]  
Публикувано29.01.08 13:37

пообърках се - тази не знам дали е "звезда" или и тя е с "детелина[image]http://www.foto.bg/data/4686/medium/115-Ioan_Srazimir-3grupa-ZVEZDA_-_Ag_-_2A-[/image]

Тема Re: За Иван Иванов - още 1нови [re: ГъдюГъдeв]  
Публикувано29.01.08 13:42

нещо не стана - ето я

Тема Re: За Иван Иванов - още 1нови [re: ГъдюГъдeв]  
Автор*** (Нерегистриран)
Публикувано29.01.08 20:56

Мисля, че вече сам знаеш отговора!

Всичките грошове на Срацимир със "звезда" изглеждат точно така. А като се позатрият повечко - осемлъчната "звезда" с четири двойки "лъчи" става на детелинкаааа!:)))))))
Между другото, неотдавна гледах едни с клонки и никак не успях да се самоубедя, че са точно такива. Може ли някой да постне поне една добре видима такава?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.