Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:09 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Нумизматика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За Иван Ивановнови  
Автор ГъдюГъдeв (новак)
Публикувано24.07.07 07:13

Поподна ми сребърна монета на цар Йоан Срацимир - тук специалистите я определят като 3-та хронологична група с брадва под трона - интересното при нея е, че лилиите на облегалките на трона на царя са различни - едната е лилия, а другата е т.н. трилистник - това нещо ново ли е или се срещат такива т.е. с тази разлика.

Искам да питам и за редкостта на тези монети - тук ми казаха, че монетите с лилия под трона са много редки - да ама тези монети, които ми показаха 60% бяха точно такива/имаше с брадва, звезда и лилия от 3-та хрон.група и с брадва от 2-ра хрон.група всичките намерени заедно/. Понеже се запалих от скоро по средновековна България и чета основно книгата на Пейчев и Юрукова, а там пише , че не се срещат заедно останах доста озадачен. И за това питам специалист като теб. Предварително благодаря!

Тема Druga monetaнови [re: ГъдюГъдeв]  
Авторmoneti-bg (Нерегистриран)
Публикувано24.07.07 12:38

Здравейте,

С нетърпение очаквам коменари по темата,
Гъдю дай снимка и ние начинаещите да видим.
Единсвената информация с която мога да ти помогна е, че през последните 2 години съм прегледал много снимки из интернет и само на монетата с лилията досега не съм попадал.
Сега като всеки си преглежда монетите за трилистник погледнете и дали често се среща Исус с такава раздвоена брада ,
Поздрави

Тема Re: Druga monetaнови [re: moneti-bg]  
Автор ГъдюГъдeв (новак)
Публикувано24.07.07 15:00

не съм попадал на такава, но аз не съм от "големите" колекционери - запалих се по средновековна България отскоро - просто ми попаднаха няколко, питах Иван Иванов за тях, препоръчаха ми литература и ми стана интересно.Моите монети не са в такова качество като тази, която си публикувал, но от тези, които прегледах на сбирката в Шумен /а те бяха около 300/ нито 1 не беше с раздвоена брада на Иисус Христос/ такава беше само брадата на царя/-щеше да ми направи впечатление. Но пак казвам - тази с лилията беше най-многобройна.А иначе находката е била огромна, но до такива като мен естествено достигнаха монети вече "пресяти" от колекционери и за това не са в качество. Ще я снимам и ако успея ще кача снимката.

Тема Re: За Иван Ивановнови [re: ГъдюГъдeв]  
АвторИвaн Ивaнoв (Нерегистриран)
Публикувано24.07.07 19:47

Здравей Гъдю,

Доскоро монетите с лилия под трона действително бяха много редки. Както стана ясно напоследък, причината за това не е, че са били сечени в малко количество, а че през последните сто години не е намирано съкровище с такива монети. Една много голяма находка от с.Връв, Видинско обаче промени ситуацията. Тя е открита в средата на 90-те години на миналия век и според достоверна информация е съдържала е над 3000 аспри на Срацимир с различни знаци, но основно с лилия и звезда. От тях около 1000 монети са попаднали в плевенския музей. Ти вероятно си видял някаква част от останали бройки. Особеното в случая, че са много леки - 0.2-0.5 грама. Това са последните емисии от този тип и са сечени между 1387 и 1390 година. Освен такива има и по-ранни, които са два пъти по-тежки. Те продължават да са голяма рядкост.
Що се отнася до лилията и трилистника върху облегалата на трона не мога да ти кажа нищо интересно. Става дума за много дребен декоративен елемент, който при тези много малки размери на монетите може и да не се отпечата добре. Освен това разликите в украсата на трона се появява не при тези, а при най-ранните и най-тежките аспри. Все пак, това е факт, който може да се проследи и ако се повтаря закономерно, би могъл да се окаже важен маркер .

Поздрави от Ив. Ив.

Тема Re: Druga monetaнови [re: moneti-bg]  
АвторИвaн Ивaнoв (Нерегистриран)
Публикувано24.07.07 20:17

Здравей колега,

Познати ми са около десетина вида бради на Христос върху сребърните аспри на Срацимир, сред които и тази от твоята монета. Изглежда, че раздвоената брада е сравнително рядък вариант, защото съм виждал само няколко екземпляра. Всички те са без знак под престола и с тегло над 1 грам.

Поздрави от Ив. Ив.

Тема Re: За Иван Ивановнови [re: Ивaн Ивaнoв]  
Автор ГъдюГъдeв (новак)
Публикувано24.07.07 21:25

Благодаря! Тези монети, които гледах обаче са открити преди 3-4 месеца на около 1 км от Видин - поне така казаха. Иначе теглото на монетите е следното -с лилия - около 0.57 - 0.67 грама с диаметър - 16 - 18 мм, със звезда - 0.63 - 0.75 грама с диаметър -17 мм и с брадва - 0.70 - 0.85 гр и диаметър 17 - 19 мм Били са на фишеци и залепнали една за друга. много лесно чупливи са - бях взел 1 с брадва 19 мм, но в джоба ми се е счупила от ключовете ми.

Тема Re: За Иван Ивановнови [re: ГъдюГъдeв]  
Автор 1133 (непознат)
Публикувано25.07.07 13:06

тази находка също е била около 3300 монети като някои в отлично качество явно са били приготвени за изплащане на заплати - фишеците са били с различна големина но над находката някога е горял пожар и за това които са били отгоре са крехки и лесно се чупят. екземплярите от долните слоеве са доста здрави въпреки разлепването им от откривателите

Тема ето янови [re: ГъдюГъдeв]  
Автор ГъдюГъдeв (новак)
Публикувано27.07.07 08:41

http://www.snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=157187

Тема Re: ето янови [re: ГъдюГъдeв]  
Авторwer (Нерегистриран)
Публикувано27.07.07 20:45

Гъдю, снимката не може да се види. Направи да се стартира директно с URL.

Тема Re: ето янови [re: wer]  
Автор ГъдюГъдeв (новак)
Публикувано28.07.07 08:33

http://www.snimka.bg/profile.php

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.