Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:39 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Нумизматика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема консервиране на монетитенови  
Авторlubitel numizmat (Нерегистриран)
Публикувано04.05.07 22:45

Здравейте!както и други в този форум и аз съм начинаещ

На едно място четох,че античните монети трябва да се консервират,но не пишеше как точно става това..Може ли някой да ми разясни как става консервирането на монетите и дали е възможно в домашни условия?

Тема Re: консервиране на монетитенови [re: lubitel numizmat]  
Авторminuva4 (Нерегистриран)
Публикувано04.05.07 23:13

Процедурата е много сложна и не се препоръчва в домашни условия!
Необходими материали:1.стъклен буркан(вместимостта му зависи от количеството монети,които ще консервираш);2.вода-най-добре да е минерална(водопроводната е много неподходяща,дори вредна);3.подправки на вкус;4.монети.
Начин на приготвяне:монетите,водата и подправките се слагат в буркана,който се затваря с подходяща за него капачка и се вари в друг,по-голям съд с вода до консервиране на монетите.
Така консервираните монети запазват своите естетически и вкусови качества дълги години,което дава възможност на собственика им или неговите наследници да дочакат по-благоприятни във финансово отношение дни,в които да реализират консервираната продукция.

Тема Re: консервиране на монетитенови [re: minuva4]  
Публикувано05.05.07 10:49

Ще си умра от смях...

Публикувано05.05.07 12:25

В една книга четох,че "За доброто съхранение на монетите е необходимо те да бъдат в подходящо за случая състояние,да са почистени,консервирани.Химическите лаборатории и консервационно-реставраторските ателиета вършат тази работа безупречно."
Та ако някой знае,да ми каже как става това и има ли опасност за колекцията ми ако не се направи???

Авторминyвaч (Нерегистриран)
Публикувано06.05.07 11:46

Придържай се към моята рецепта.Гарантирам ти високо качество на продукцията!

Тема Re: консервиране на монетитенови [re: минyвaч]  
Авторf (Нерегистриран)
Публикувано06.05.07 15:19

...ако в тоя клуб имаше толкова хора със знания колкото с "чувство за хумур"...

Тема Re: консервиране на монетитенови [re: f]  
Публикувано06.05.07 18:13

Явно си прав приятел...отговор по темата още няма...тоя форум прилича повече на аукцион...

Ае със здраве!

Автор PAGANEO (непознат )
Публикувано06.05.07 22:32

Аз чак нумизмат не съм, ама се интересувам от време на време от стари парички, та... първо книжката, дето я четеш, сигурно е от комунистически времена. Такива химически лаборатории , дето "консервират" монети, ако някога ги е имало, сигурно са ги закрили при падането на бай Тошо. А "консервационно-реставраторските ателиета" в нашите музеи /особено когато иде реч за монети/ ползват високотехнологичната методология, наречена "телена четка на високи обороти, и квото остане!" Да не говорим, че научни работници с нумизматични понятия има в не повече от 6-7 наши музея.
Иначе на твоя въпрос - консервацията е простичка - изчиства се калта и налепите от монетата до здрава основа / по възможност патината да остане цялостна върху монетата/ , после я прибираш на място без влага и това е всичко.

Тема Re: консервиране на монетитенови [re: PAGANEO]  
Публикувано07.05.07 00:11

Мерси за отговора!.

Книгата иначе е на Христо Харитонов издадена 2004г.

Тема Re: консервиране на монетите [re: lubitel numizmat]  
Автор PAGANEO (непознат )
Публикувано07.05.07 10:00

Неговите книги по принцип са преводни и компилативно-преводни, но понеже авторските права са скъпи - ги подписва като написани от самия него! Особено в преводите от руски е наистина добър.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.