Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:29 14.07.25 
Професионални
   >> Строителство
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Тема Проект по ФИДИК  
Автор Пъpпъл (на кладата)
Публикувано27.07.08 14:36

Някой работи ли по проект по ФИДИК, няма значение дали е Жълта или Червена книга или дали е от страна на Изпълнител, Вълзложител или Инженер.
Интересно ми дали работата по такива проекти е по-лесна/по-трудна от обичайното, до каква степен ЗУТ и ФИДИК си "пречат", има ли хляб в такива проекти, затруднява ли ФИДИК от гл. точка процедури за спазване.
Въобще какво мислите за този тип проекти.
Благодаря.

Думи, думи и нищо повече

Тема Re: Проект по ФИДИКнови [re: Пъpпъл]  
Автор mguergov (стр. инженер)
Публикувано29.07.08 14:35

Няма никакво съвпадение на основните участници по Фидик и по ЗУТ. Това очевидно затруднява. Хляб има защото Фидик се ползва много в Европа и по света. В България се ползва при разни проекти по ФАР (или подобни финансирани от Европейски Съюз) и при други големи проекти.

---------------------------------------
Първо се запознай с Manual.

Тема Re: Проект по ФИДИКнови [re: mguergov]  
Автор Пъpпъл (марципанена)
Публикувано29.07.08 16:18

Предвид факта, че се ползва законодателството на конкретната страна, в която се прилага ФИДИК, би трябвало все пак ЗУТ да има активна роля, още повече последните му изменения.
Преди Инженерът изготвяше документацията по времето на строителство, сега приеманто на обекта става по реда и условията на ЗУТ.
За Жълтия ФИДИК може да затруднява-реално проектант и строител там за едно цяло.
Червеният Фидик като че ли е по-близък до утвърдената бг практика.

Кое затруднява при прилагането на ФИДИК, ако имаш опит в тази сфера?
Мисля, че се дава доста широко поле на договаряне на условията за работа, след като служи само за рамка.

Думи, думи и нищо повече

Тема Re: Проект по ФИДИКнови [re: Пъpпъл]  
Автор mguergov (стр. инженер)
Публикувано02.08.08 19:59

Най-важният участник (Инженера по Фидик) го няма в ЗУТ.
Във Фидик го няма Надзора, Заповедната книга и сигурно още неща (сега не се сещам).
Червеният Фидик е по-близо до нашата практика, но я ми определи ролята на Инженера (от Фидик) съгласно ЗУТ - няма го.
Съгласно Жълтия Фидик накрая на строителството Изпълнителят носи отговорност и за проекта, съгласно ЗУТ проектантът я носи.
Въобще пълна каша, можеха да направят ЗУТ да съответства на Фидик, ама хората, които го правеха навярно имаха някакви други замисли.

---------------------------------------
Първо се запознай с Manual.

Тема Re: Проект по ФИДИКнови [re: mguergov]  
Автор Пъpпъл (марципанена)
Публикувано04.08.08 09:05

Инженерът е надзор, макар и да не му се покриват напълно функциите с надзора по ЗУТ.
Не би могло да има заповедна книга, защото Изпълнителят проектира, , Изпълнителят си и строи, носи отговорност за проектиране и строителство, обезсмисля и се функцията на заповедната книга. (Жълт ФИДИК имам предвид).
Ролята на Инженера- представлява Вълзожителя по проекта, прави преглед на проектите, контролира на работата по обекта, издава инструкции във връзка с работата, отговаря на исковете на Изпълнителя и т.н. Общо взето зависи какви права му е дал Възлжожителя по договора и до колко са изменени Общите условия.
По класическия вариант на един Фидиков договор-Жълта книга, Инженерът би имал доста права.
Интересно ми, когато в хода на работата не се подписват актове и протоколи, както се иска по Наредбата, как ще се оформи документацията пред ДНСК.
Аз също мисля, че вместо за побългарявят Фидик, можеха да включат ФИДИК по активно в ЗУТ.

Думи, думи и нищо повече

Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.