|
Тема
|
3 000 000 приятели
|
|
Автор | Amberlin (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.09.04 13:16 |
|
Здавейте
Имам въпрос относно тая промоция. Взех че прочетох правилата на промоцията в сайта на МТел. И съвсем не ми стана ясно кое е за 12 месеца, колата ли ще ползваш само 12 месеца или имаш едно зареждане на резервоар в срок от 12 месеца? Я ме светнете, защото досега аз (а и хората които познавам) бях останала с впечатлението, че колата си остава за спечелилият. Обаче като се замислям все повече се чудя дали МТел не извърта номер на потребителите си като представя промоцията по начин, по който изглежда, че печелят кола, а всъщност печелят ползване на кола за срок от 12 месеца. А на тази мисъл ме доведе това изречение от Правилата на промоцията от сайта на МТел:
"Фактическото предаване на големите награди - автомобили Daihatsu TERIOS SX 4х4 и безплатно зареждане на резервоар бензин от "Петрол" АД, за срок от 12 месеца, ще се извърши след окончателното приключване на промоционалната игра /1.10.2004 година/."
Та ??? Как стои въпросът?   
| |
|
много вникваш в нещата
значи колата си е за теб, а можеш да зареждаш промоционално по 1 резервоар на месец в Петрол, за срок от 1 год.
След това си сипваш от собствения джоб 
| |
|
Хм, човекът е много наблюдателен и наистина е мернал нещо интересно - една коварна запетая.
Ако не е сбъркал в писането, то:
"Фактическото предаване на големите награди - автомобили Daihatsu TERIOS SX 4х4 и безплатно зареждане на резервоар бензин от "Петрол" АД, за срок от 12 месеца, ще се извърши след окончателното приключване на промоционалната игра /1.10.2004 година/."
според правилата на книжовния език (а те са задължителни в Бг, включително и в юридическите казуси) е сложно изречение, което, разделено на съставните си значи:
1.Фактическото предаване на големите награди - автомобили Daihatsu TERIOS SX 4х4 и безплатно зареждане на резервоар бензин от "Петрол" ще се извърши след окончателното приключване на промоционалната игра /1.10.2004 година/.
2. (действията от предното изречение са) за срок от 12 месеца.
Тука е малко смущаващо и тълкуването на използваната дума - предаване. Идва от глагола "предавам", а основните му значения според тълковния речник са:
1. Давам от ръка на ръка нещо, връчвам
2. Давам на разположение на някого
по-нататък има и преносни, но никъде няма синоним "подарявам"
Съвсем друго означава същото изречение, но без запетаята:
"Фактическото предаване на големите награди - автомобили Daihatsu TERIOS SX 4х4 и безплатно зареждане на резервоар бензин от "Петрол" АД за срок от 12 месеца, ще се извърши след окончателното приключване на промоционалната игра /1.10.2004 година/." - тука вече е съвсем точно, че 12-те месеца се отнасят единственно за зарежданията и по никой начин и правило не се отнасят за колите.
Обаче...пред "ще" не се слага запеатя, така, че всеки грамотен българин ще го напише без нито една. В МТел са грамотни и са сложили 2 запетаи, т.е. след време може да се случи и тълкуването с 2 -те, които разделят срока от останалата част, т.е. той се отнася за ВСИЧКО в другото просто изречение. Освен, ако самото "предаване" не е предвидено да е в следващите 12 месеца, но едва ли.
А чуденката с "предаването" си остава
А опита ми с МТел ме е научил, че трябва да вникваш не само в дребния шрифт, а и в запетаите. Преди време бях взел на изплащане тел за 12 мес. и като отидох да прекратя договора се оказа, че съм длъжен поне още 1 месец да съм с нея карта - ТОЧНО ЗАРАДИ ЕДНА ЗАПЕТАЯ в договора.
Редактирано от Cтepн™ на 18.09.04 18:18.
| |
|
|
|
|