Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:45 20.07.25 
*Кратък преглед

Тема За балконските чучури и други подобнинови  
АвторOптимиcт (Нерегистриран)
Публикувано11.03.01 12:11

Отдавна се възмущавам от чучурите на българските балкони. Още от преди да бях напуснал страната. Връщам се от късно кино и току от някой балкон ще рукне дебела струя мръсна вода. Някой си мие балкона и всичката мръсотия, ако не на нечия глава, то ще се изсипе на тротоара. Плющи и пръска насред тротоара на столичен централен булевард. Ето ви друга проява на комунистическа селяндурщина. Кооперациите с балкони от преди девети нямат чучури. Кооперациите из западните градове също нямат чучури. Дошъл комунистическия селяндур в София да живее и както си е лискал кофата с мръсната вода пред входа на село, така решил че може и тук, в София. Даже го въвел като стандарт. Български Селяндурски Стандарт!!!
Всички балконски чучури трябва да бъдат забранени със закон, запушени и зазидани. Този срам за града, за всички градове, трябва да бъде премахнат един път за винаги. Както си мият коридорите в апартамента, така ще си мият и балконите. С две кофи! Едната с чиста вода и малко прах за пране, другата празна, за изстискване на замърсения парцал. Или както си искате, но никаква мръсна вода през чучурите, та на тротоара.
Ако повечето кооперации изглеждат толкова зле, то е заради шибаните чучури. Не защото тече мръсна вода през тях. Не! А заради това че нямат добра изолация. Водата, било от миене, било от дъжд, минава както през чучура, така и покрай него. Просмуква се през стената покрай чучура и дай му една година, мазилката наоколо - паднала. Дай му повече години и мазилката по целия балкон паднала. След време част от бетона започва да се кърти а след още време, има случаи когато целият балкон се срутва. Всичко това от некадърността да се направи балкон с чучур, който да не просмуква вода през стената на балкона и от немукаетлък некадърността да бъде оправена на време. Абе, как за петдесет години правене на балкони с чучури, не се научиха да ги правят както трябва?! Срам за ВСИЧКИ български строителни инженери и архитекти. Срам за ВСИЧКИ български "майстори". Как за петдесет години не ги досрамя да си оставят ръцете на всяка постройка! Осраха всички градове с некадърността си. А иначе с големи претенции. Искат заплатите им да бъдат изравнени с заплатите на западните си колеги. За какво бе некадърници? За тия лайна които серете по целия град? Трябва да ви отнемат дипломите на всички поради некадърност, нехайство и незнание. Нямате оправдание! Мърлячи сте всичките! Нямате капка интелект, който да събуди съзнанието ви, че да осъзнаете какво вършите, че да се оправите. Щото оправянето не е чак толкова трудно. Трудно е осъзнаването при липса на интелигентност. Което пък ми напомня друг факт. На западна Европа са били необходими близо десет века да асимилират постиженията на римската империя, че да започнат да ги прилагат в съответните си страни. А ако на западна Европа са били необходими десет века, представете си колко време ще е необходимо на сегашните българи.
Та, да си продължа мисълта. Говоря с главният инженер на нашият строеж, питам го това - онова, как мисли да го направи. Той - ГОЛЯМ го дава. Прави скъп строеж, а също имаше намерение да слага чучури по балконите. Поговорихме по въпроса. Викам му, защо чучури като улуците минават точно покрай балконите, макар и от външната страна. Колко повече ще струва да съедини канализацията на балконите с минаващите покрай тях улуци? Няма ли да го дразнят тия грозни чучури на тая красива кооперация? Ама, било стандард, казва! Убеждавам го, че стандарта е за тия които не знаят друго. Че никой няма да го глоби ако направи нещо по-добро а пък ако се случи такава дивотия, аз поемам отговорността и финансирането по съдебния процес, ако такъв се наложи. Разгеле, съгласи се. Кооперацията няма чучури!
Говориме и по друг въпрос. Въпроса за измазването на една постройка. Казвам му, инженер си, знаеш да правиш сложни изчисления, вдигаш постойка която няма да се срути!!! Гордееш се с работата си! Но, казвам, изсирате се на труда си най-накрая, като дойде ред на измазването и боядисването на постройката. Защото това е което се вижда!!! По това се съди за вашата работа. А го смятате за толкова маловажно, че оставяте тази работа на цигани, турци, селяни дошли от планинските ни райони, нямащи си представа от технология на каквото и да било. Било измазване, било боядисване, всичко си има технология на изпълнение. Как може кооперациите на запад или дори български кооперации правени преди '43та година да изглеждат толкова добре след десетки години, дори стотици години а вие да не можете да направите една замазка която да издъжи няколко години, дори няколко месеца в известни случаи. Абе, вика, има такова нещо. Ами, как да няма като гледам с очите си. Ако не знаете как се прави замазка, питайте!!! Изпратете си човек до Германия да види, да чуе, да научи. Ти, викам, ходиш до Германия
всяка година, гледаш постройки, купуваш материали, толкова ли не се сещаш да попиташ нещо толкова просто. Замазка бе мама му стара, как се прави замазка, технологията на замазката, какъв материал се използва, как се прилага! Защо е толкова прост тоя народ, говоря за инженери и други вишисти. Взели дипломи а останали прости! Има си обяснение и за това. Човек като си помисли кой ги учи и му просветва. Не само кой ги учи ами и кой е учил тези които сега учат следващото поколение. Издигаха на ректорски и професорски места комунисти, партийни деятели и друг вид кретени и успяха за петдесет години да опошлят всичко.
Ех, народе мой, мъчно ми е, но всичко трябва да се преодолява и демокрацията да се отстоява ако искаме да просъществуваме.
Бъдете живи и здрави.

Тема Re: За балконските чучури и други подобнинови [re: Oптимиcт]  
АвторToni (Нерегистриран)
Публикувано12.03.01 13:06

Не си единствения възмутен. Наш`те майстори са ненадминати в мърлящината си. И старите и новите. Да пукна, ако съм видял сграда "ново строителство", която да е изпълнена грамотно. Спестено е от всичко - материали, труд, че и проект. Ти спомена, че общо взето всичко е направено как-си-требе и само измазването е претупано. Ти да си виждал БМВ с лош фабричен лак? Квото отвън, такова и отвътре. Абе, нещастници, като вътре сте спестили от хидро- и топлоизолация, като бетонът ви е нестандартен, като електроинсталациите ви са опасни, барем излижете фасадата, че да замажете очите. Виждал съм нови кооперации, с протекли покриви, които зимно време топлят атмосферата, алуминиевите дограми се раздрънкват на втората година, мраморните плочки от фасадата падат по тротоарите, мазилката се лекьосва от течове от улуците, а ръждата обхваща всичко, що е желязно. Говоря все за нови кооперации със сериозни цени. Де не зачекваме безумното проектиране на помещенията, противоречащо на елементарна функционалност и ергономия - то са едни коридори, едни преходни стаии, едни чудесии...

Та по въпроса за мазилката - ми че всички материали си кородират и еродират. Мазилката, аджеба е защитно покритие, ако е нанесена и забърката по правилата. Тя като се отхлаби и можем да честитим на тухлите и бетона отдолу. Отделно неправилното подготвяне на повърхнините преди нанасяне и направо забравяме за сцеплението.

Няма да забравя навремето, някъв простак явно доста беше крал, та си вдигна няква разчупена постройка с веранди, покриви и всякакви анджаклами. Та над централния вход - баш верандата с баш парапета отпред. Парапетът мяса на ковано желяза, ама като се вгледаш отдолу, по-скоро е заваряван. Значи идва първата зима на къщата и на пролет - красота. Целият парапет е ръждясъл и от всяка пръчка текли ръждиви вади по бялата фасада надолу. Абе, цветови контраст а ла употребени бебешки пелени. Е това е нивото. Къща за стотици хиляди, ама спестено от качествена защита на стоманите. Това говори за манталитет, така че смятай другото с какво качество е.

Обратно на темата за твоя проектант. Щом се допускат компромиси с такъв важен елемент, като фасадата, считай, че това е маниерът и за всичко останало и можем само да се надяваме да не ни разлюлее, че тогава ще лъсне цялата работа.

Сетих се и за още една пробойа в чучурната концепция. Зимно време се събира вода в микропукнатините около чучурите. След няколко зими пукнатините вече са макро, та през нощта ледът кърти, а през деня водата яде арматурата, а кородиралото желяза надува и още повече напуква всичко.

Живот и здраве, пък другото ще видим.

Тема Re: Чучурната концепциянови [re: Toni]  
Авторpesimist (Нерегистриран)
Публикувано12.03.01 16:47

Чудесно звучи-чучурно!Развеселихте ме макар,че е за плач историята.Пак "малки" примери,битката титанична се очертава.Отивам в "Предложи нов клуб" да се помоля за "Простотията и ние" такъв.Щото аз пък ще получа не фасадно-измазвачески ами церебрални пробойни от изтупвателната концепция: имам си една комшиика която ми е трудно да я гледам с демократично уважение.Причината е малка,незначителна.Ами кикимората си изджасква селяндурските китеници и снежнобели спални завивки точно в 7 сутринта,вкл. и събота и неделя.Вече 20 години търпя и не съм казвал нищо.Знам отговора.Дали пък става дума пак за отстояване на демокрация!?
Песимисте в едно си много прав.Примери малки колкото щеш,но нищо още не е постигнато в мисленето на селяндурите комунисти.Размазаха ни с чудовищна дебелащина,простотия,алчност,бездушие ,откровенно злосторничесво....Но трябва да се говори,много да се говори!И с песимизъм и с оптимизъм,но всичката простотия трябва да се изтупа за последно от балконите и да се изчучури,мамка и...пък и още колко много неща!Дай боже сила и търпение!

Тема Re: Чучурната концепция [re: pesimist]  
Автор Пecимиcт (последователен)
Публикувано12.03.01 17:05

Ех, колега и духовен адаш.

"Простотията и ние" предлагате. И колко останахме ние?

И къде ли сме.

По време на ялтенския период, за комунистите бяхме "ония". Но ни уважаваха, защото чувстваха, че в нас има нещо, което те с партийните си позиции не могат да достигнат.

Сега пак сме "ония". Само че никой не ни уважава, защото спазването на принципи е повод за насмешка.

Такива работи. Песимистични.

Тема Re: За балконските чучури и други подобнинови [re: Toni]  
Автор*** (Нерегистриран)
Публикувано17.03.01 03:22

Топлоизолацията се полага отвън...защото това отвътре е безполезно. За функционалността - последната година се нагледах на построени нови мезонети с кухненски боксове без прозорец/балкон/вентилиращи отвори и в най-тъмните участъци на помещението (там, където е подходящо да се спи); липса на тоалетни на 1-во ниво; безумно малки стаи тип "японка" (безмислено пестене на жилищна площ); апартаменти с площ от 120 кв.м и повече, но само с една тоалетна, която е заедно с банята (въобще българинът няма нужда да взима душ сутрин и вечер, особено ако живее с други членове); не дай си Боже да поставя изискването към всяка спалня да има баня; да не споменавам кривите стени и мазилки с повече от 5 см (опитай да наместиш после някакви первази, мебели или интериор); ами така наречените лоджии - това е нещо средно между прозорец и 3/4 балконче с неизяснена ми функция, но с площ, която се заплаща; гледам с широко отворени очи, ако ми представят "чудесния" изглед към някой калкан или "панорама" към бетонен квартал. И всичко това е на "подходяща" висока цена. Но аз продължавам да търся жилище за семейството си, което един ден да стане дом. Оптимистка съм...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.