Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:21 19.07.25 
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема ЗА ЧАЛГАТА,ХОРАТА И ОЩЕ НЕЩО....нови  
Автор D.D.Terziev ()
Публикувано17.12.99 22:25

Повод да напиша тези няколко реда ми даде темата "фолк маниаци " от DODO и по точно изказванията на някои от тук присъстващите по нея. Още от самото начало искам да кажа че тук няма да дискутирам качествата на чалгата,а нещо друго свързано с нея и с някои други неща. Освен това нека се знае че в музикално отношение съм от така нареченият тип "музикална боза" , което ще рече че харесвам както чалгата(не всичко разбира се), така и Хиподил,Сигнал , Щурците... ,абе почти всичко българско, дори имам дискове и на Vanessa Mae. Но не затова иде реч(или по-точно текст).Става дума за отношението на българина към тези около него.Открай време той плюе по околните само за това че симпатизират на друг футболен отбор, друга партия,харесват друга музика или въобще нещо друго ,което той не харесва.Иначе казано липсва му толерантност към околните.Това води до конфронтация ,от която се ражда само насилие(Бой по стадионите и т.н. дори може да доведе до гражданска война). Така че искам да кажа че е крайно време да спрем да оценяваме околните по техните интереси , а оценката да бъде на основа какви качества притежава дадена личност.Да уважаваме интересите на околните макар и да не им симпатизираме , да спрем да се конфронтираме а да се обединим , като нация.Само така можем да влезем в Европа.А това кой каква музика слуша,от кой отбор е, каква религия изповядва и т.н. да си остане проблем на самата личност. Надявам се че не съм ви отегчил и че разбрахте какво искам да ви кажа. Ще се радвам ако има отзиви. Д.Д.Терзиев :)

Тема ЗА ЧАЛГАТА,ХОРАТА И ОЩЕ НЕЩО....нови [re: D.D.Terziev]  
Автор BRAVEHEART ()
Публикувано18.12.99 00:07

Не съм съгласен! Българинът е достатъчно толерантен към ближния. По английските(и по доста други западни) терени стават такива боеве, каквито тук никога не е имало, а да не говорим за Южна Америка. За липса на толерантност по религиозни въэгледи е смешно да се говори. Българина си е атеист, той даже не знае какво точно е протестант, католик или будист. Е има резерви към мюсулманите, но в нормални граници. И за политиката се отнася същото, то си личи и по политиците. В италянския парламент съм виждал такива кечове, сякаш всички имат дан по карате, а в българския всичко свършва с няколко шамара. И като говоря за това се сещам, че в италианския парламент политиците се сбиха, когато обсъждаха скандалното съдийство на мача Интер-Ювентус преди година две.

Тема ЗА ЧАЛГАТА,ХОРАТА И ОЩЕ НЕЩО....нови [re: BRAVEHEART]  
Автор BRAVEHEART ()
Публикувано18.12.99 00:21

А сега за "фолк маниаците". Може да спорим дълго, но хората, които считат, че чалгата им е в кръвта са прости и нискоинтелигентни. Не тези, които понасят чалгата,а "фолк маниаците". Повечето чалгаджии(особенно от нежния пол) се познават от далече - случвало ми се е да се запозновам с някое момиче и да си казвам на ум: "Тя е чалгаджийка" - повярвайте ми винаги когато съм си го помислял, съм се оказвал прав. Като и видя прическата, дрехите, като и чуя изказа, вече ми е ясна.

Тема Хората и тяхните интереси са "пакетна сделка&нови [re: D.D.Terziev]  
Автор Св. Скромни ()
Публикувано18.12.99 00:41

Просто дадени хора, с дадена култура, образование, и т.н. биват привличани към дадени културни мероприятия. И да, знаейки за културното мероприятие, можем да съдим, до значителна степен, за качествата на хората, привлечени към него. Примерно, ако знаеш, че аз съм бил член на клуб по бални танци, можеш ли да отсъдиш какво отношение бих имал към младеж, небръсната, несресана, дълго-коса, облечена в разкъсани дънки? Изобщо, когато ти покажат снимки от бален танцов клуб, с двойките разработващи вариаций, примерно, на валс, какво би казал за хората от тези снимки? В твоето въбражение, как биха ти изглеждали тези хора? Как биха се държали? Какви обноски биха имали? Къде би могъл да си ги представиш по-лесно: в трактор на полето, или в умствена работа? Какъв доход трябва да имат тези хора, че да могат да си позволят членство в клуба? (Една зала, в която могат да бъдат пакетирани две-триста друсащи се "танцьори", поема не повече от десетина танцови двойки; едно е наем за вечерта, разделен на триста посетителя, друго е на двадесет!) Каква класа са тези хора, че не само да развият интерес към балните танци, но и да могат да го поддържат? Ха сега смени описанията и размишленията от балните танци с чалга. Като място, където бива свирена. Като хора, които я харесват. И изобщо като културно обкръжение. Задай си горе-споменатите въпроси. Няма ли тези хора, намерили се на едно място заради общ интерес, самите да имат нещо общо помежду си? Примерно, наши приятели ни поканиха на обществена "въртележка" в дома си тази Неделя. 50-тина гости. Музиката беше класическа, с модернизиран аранжимент. Най-дръзката музика беше парчета джаз с китара и танцов ритъм. Но НЕПРЕМЕННО човек можеше да поддържа смислен разговор ПРЕЗ музиката, без нужда даже да вдига глас за да бъде чут. Сега скромен въпрос: по време на събиране на чалга-любители, човек може ли да си чуе гласа през силата на музикалния звук? Просто хората и тяхните интереси са доста тясно свързани. За това и светът е толкова шарен. Всеки има право да си търси щастието и да прави това, което му харесва. И да дружи с хората, които му прилягат на разбиранията. Мое лично мнение, разбира се.

Тема За Св. Скромнинови [re: Св. Скромни]  
Автор D.D.Terziev ()
Публикувано18.12.99 01:24

По въпроса за балните танци... Не мислиш ли че: 1) такъв тип хора са ограничени от собствените си предубеждения.Такъв човек трудно би отишъл на друго място защото още от малък е убеждаван че неговото място е в балните зали,при хората от неговият ранг(разбирай с неговите пари). 2)ако една личност няма финансова възможност (или не иска) да посещава бални танци тя според теб на по-ниско интелектуално ниво ли е от тези , които посещават. 3)Ако в клуба се допускаха и по -"нископоставени" хора щяха ли всички "господа" да запазят интересите си към балните танци. Сега по втората част: 1)по въпроса за културното обкръжение ще ти кажа само че голяма част от текстовете се пишат от съпругата на Дамян Дамянов (лека му пръст). 2)...да тези хора ще имат нещо общо помежду си,но кое пречи в останало отношение да са съвсем различни.И защо от едни общи интереси трябва да приравняваме всички. 3)на подобно събиране на чалга любители не съм бил но моето мнение е че когато човек отива да се забавлява е нормално музиката да е на по силни обороти( не го смесвай с обикновено парти на което предимно се разговаря.На гостито при вашите приятели едва ли си отишъл за да слушаш музика. За тази цел си има специални зали , в които не се разговаря). Накрая наистина хората и техните интереси са тясно свързани , но хората имат много интереси и е грешка само по един от тях да правим извод за дадена личност. Благодаря ти за мнението :)

Автор D.D.Terziev ()
Публикувано18.12.99 01:40

Braveheart благодаря за мнението !!! Но какво значи достатъчно толерантен( или е или не е). 1)Ти като отидеш на стадиона искаш ли да те пребият ? 2)По мое скромно мнение по- голяма част от българите не са атеисти.Не знам ти откъде черпиш сведения. 3)Ако нашите политици се биеха в парламента в по-хубав свят ли щяхме да живеем. В заключение не съм писал че Италианците са по толерантни от нас , а че ние не сме достатъчно. Пример ако ти кажат че някой ,който ти не си виждал и не познаваш слуша чалга ти какво ще си помислиш за него? ...за това ми е думата , че отричаме всичко , което не е като нас.А трябва да се научим ако не да живеем заедно то поне да се опитваме да се понасяме един друг и да не се конфронтираме за дребни неща. ЧАО :)

Автор D.D.Terziev ()
Публикувано18.12.99 01:53

За себе си ще кажа че съм студент 4 курс в СУ " К.Охридски" специалност Математика и Информатика. Но не си мисли че ако човек не е завършил висше е прост и нискоинтелигентен.Напротив дори обратното - в тая държава е пълно с нискоинтелигентни хора с висше образование и лошото е че някои от тях дори се опитват да управляват държавата. Накрая нормално ли е заради дрехите,прическата и т.н. на даден човек ти да го презираш ?Опитай се да останеш безразличен към такъв човек(щом не ти харесва) , а не да го ненавиждаш. За тия нещица ставаше дума. Благодаря ти още веднъж за мнението :)

Тема Ei Terzievнови [re: D.D.Terziev]  
Автор Alfa ()
Публикувано18.12.99 01:54

Ama chestno, ne si li zabeliazal koeficienta na inteligentnost na hora koito po cial den slushat radio " Signal +" ili pak gledat " Oniks" ili daze horata koito izkluchitelno mnogo se zabavliavat kato gledat neskonchaemite sapuneni operi vsiaka vecher po TV ta. Naistina li ne razbirash che tia hora ne mogat da razberat muzika kato Pink Floid zastoto tia gi zatormoziava, che te se kefiat na " Hvani me, stisni me...." zastoto tova e nai blizko do tiah. Ne che te haresvat daden tip muzika a pak druga ne haresvat. Problema e kakvo izkustvo e Chalgata??? Sled 3 chashi rakia i az moga da ti izpeia edna pesen bez problem + i tekst ste ti sachenia ako iskash sled chetvartata. Ami zadai si vaprosa kolko pevci kato Mark Nofler ili Madona dori ili drug izvesten izpalnitel s kachestva i kolko pevci na chalga ima samo v Balgaria? Zasto li sa tolkova mnogo? Zasto vseka malko po gotina zena s leki muzikalni naklonosto pravi Chalga? Ste ti otgovoria . Stoto e lesno i dohodno. No tova ne oznachava kachestveno ili niakakav vid izkustvo. Kato zakluchenie ste ti kaza, horata ot tipa " Folk Maniaci" sa imenno takiva zastoto nivoto im na intelegentnost ne im pozvoliava da oceniat istinskite dostoinstva na muzikata, te prosto ne ia razbirat i zatova ne im haresva. Tuk ne stava vapros za razlika mezdu hora koito obichat Jaz ili Hora koito haresvat Alternativna muzika ili pak Klasika.Tuk stava vapros za CHALGADZII. Razberi tova i ne se opitvai da tasish pod vola Tele s razni umozakluchenia bazirani na tvoiata moze bi chalgadziiska psihika. Mezdu drugoto az ,kakto i mnogo drugi hora predpolagam sled kato si piina poveche ili v podhodiasta obstanovka moga da se kefia na chalgata.NO DA SI PUSNA CHALGA I DA SI SLUSHAM V NAS EI TAKA PROSTO STOTO MI HARESVA NIKOGA. Ima si momenti i za Chalgata no tuk stava vapros za horata na koito Tova im e hobi, te sa za oplakvane. I loshoto e che vse poveche hora izprostiavat i toia biznes se razrastva. Aide ostani si sas zdrave i si pusni Bial Mercedes me presledva........

Тема Здрасти Alfaнови [re: Alfa]  
Автор D.D.Terziev ()
Публикувано18.12.99 02:30

Това за коефициента на интелигентост... е в известна степен вярно но не за всички.Не бъркай образованието с коефициента на интели- гентност. Въпрос - Кое ни дава право да презираме хората с по нисък К.Е. от нашият ?Прочети още веднъж това което съм , написал .Ако искаш прочети и другите мнения и моите отговори там. Забелязваш ли че ти презираш всички чалгаджии без да ги познаваш като личности просто от предубеждения.Едно време така аристокрацията е презирала всички под нея.Пак казвам оценявай хората по техните качества а не по техните интереси. И още нещо за тези хора окачествени от теб като "прости". Те са много по искренни с околните отколкото други с "правилна музикална ориентация".Не си ли забелязал ,колко фалшив е този свят.(отидох на друга тема...). Такова нещо като оценяване на музика няма.Едно нещо или ти харесва или не(въпрос на вкус).Ако ти го харесваш а друг не не значи че другият няма акъл да го оцени ,а че не му харесва. Въпрос - ако на теб ти кажат че нямаш акъл за да оцениш чалгата как ще реагираш ? Щом чалгата е нещо "лесно и доходно" (цитирам те) защо ти не започнеш да печелиш пари.Не искаш пари ли ? Отговорът е че не можеш.Ако запишеш поне една твоя песен аз ще си взема думите обратно. Истина е че има меко казано "не добри песни " и според мене но това го има във всеки стил музика. Накрая последен въпрос. И защо ако Иван харесва чалга и не харесва Маdona а Пешо харесва класическа музика и също не харесва Madona трябва да презираме Иван и да кажем евала на Пешо. За всеки влак си има пътници .Въпроса е да се научим да се уважаваме един друг. Благодаря ти за мнението и не се сърди ако тонът ми ти се стори по остър.Нищо лично :)

Тема ЗА ЧАЛГАТА,ХОРАТА И ОЩЕ НЕЩО....нови [re: D.D.Terziev]  
Автор ebacha ()
Публикувано18.12.99 12:09

za kakwo stawa wypros: ima hora prostaci i takiwa koito ne sa. pyrwite se kefjat na chalga, a drugite na drugo. towa za koeficienti na inteligentnosti i prochie njama znachenie,ako edin chowek si e bash prostak-takyw deto psuwa, bie i poshtipwa serwitojrkite w krychmata. Na nego mechtata mu e da si sloji gyza w BMW ili Mercedes i da naduwa klaksona pred wsjaka madama.Ta az njamam nisto protiw samata chalga(wsyshnost ne e nikakyw folk, a predimno turski, grycki i srybski kawyri). Obache mnogo me draznjat horata ,koito ja slushat.Spored men te sa takiwa i zaradi ljubimata si muzika-wseki znae za kakwko se pee tam. MRAZJA GI PROSTACITE!!! Neka si slushat chalga, no da ne mi se prechkat,taka kakto az ne im se prechkam.Ne iskam da slusham chalga i da mi ja natrapwat otwsjakyde-neka si ostane za TIR kabinkite, dolnoprobni krychmeta i ciganski bitaci- az tam ne hodja.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.