|
Тема
|
таласъм
|
|
Автор | Интepecyвaщ ce (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.02.06 10:27 |
|
Здравейте!!!
Интересува ме какво представлява това митологично същество таласъмът.Чел съм, че се получавало когато котка прескочи неопят мъртвец.Чел съм, че са животински духове и т.н.Общо взето само бабини приказки, които се различават доста.Нормално е на различните места да има различни представи, но все трябва да има обобщителен образ. Дали някой може да конкретизира, какво представляват тези чудесии?
А можем ли да ги сравняваме с "гоблините", имат ли нещо общо?Ако ми кажете и представите за голините в чуждите фолклори ще съм още по-доволен.
ПП:Айде, че една самодива чака 
| |
|
Драги ... таласъм! Малко странно е да си избираш име, а после да питаш какво означава, но както и да е
Накратко : Понеже търсиш прилика с гоблин, препоръчвам ти да прочетеш ХП (Хари Потър или Хитър Петър, зависи за гоблин ли иде реч или за таласъм) Таласъм (Goblin)
Характеристика: Таласъмите са ниски създания, с леко мургави лица и изключително умни в смятането. Тези създания пазят и управляват банката за магьосници "Гринготс". Известни са с кървавите си бунтове за това не е хубаво да се замесваш с тях.

The chase is better than the catch
| |
Тема
|
Re: таласъм
[re: kozaa]
|
|
Публикувано | 12.02.06 22:30 |
|
"Таласъм" съм озаглавил темата.
Имах предвид в БГ митологията, защото там инфото е наистина противоречиво.
Харито точно сега нямам време да чета, но благодаря, че се отзова.Важен е жеста, нали 
| |
|
Таласъмът е преди всичко стопан. Той може да е духът на починал прародител, който след смъртта си се грижи за къщата и наказва потомците си, ако са немарливи с домакинската работа, или човек, чиято сянка е била вградена в строеж. Може също да пази имане, ако кръвта му е била пролята над него. (Последните два вида са изкуствено създадени стопани). Може да приема различни животински образи, но духът-прародител се явява основно като смок, а пазителят на имане като куче, котка и др.
Отношенията му с хората могат да са добри или лоши в завимост от изпълнението или не на някакви ритуали за омилостивяване.
С гоблините не съм много наясно, така че ако намериш инфо, сподели го
| |
|
бъдъмб, така описани таласъмите не се отличават от призраци и привидения
мисля, че човекът търси описание на външността не само на функцията
също си мисля, че има какво да кажеш и по отношение на етимологията
All the king's horses and all the king's men can't put the past together again.
| |
|
Ами то в българския фолклор какви призраци и привидения има освен таласъмите, навите и караконджулите?
За външността поне в моите източници няма данни, извън животинските превъплъщения, за етимологията също.
Ще се радвам да прочета твоята теория
| |
Тема
|
Re: таласъм
[re: Бъдъмбa]
|
|
Публикувано | 18.02.06 21:38 |
|
Хм...В нета има разни страници за славянските духове : http://forgiveness.cult.bg/slavism/slavism05.html А за гоблините въобще не мога да кажа нещо интересно.Освен от фентъзи книгите и разни игри няма друга конкретизация.Но и там има различия.Например не винаги са представени като миролюбиви управници на банка(както ми написаха за Хари Потър).Жалко че няма повече информация А в на линка, който пуснах, са разграничени Вили и Самодиви(макар да са родственици), а друг път се споменават като две имена за едно и също създание.Имате ли мнение за това?
| |
|
"Например не винаги са представени като миролюбиви управници на банка(както ми написаха за Хари Потър"
За свфте научавам,че жидите са миролюбиви хахаха 
| |
|
Амиии... пущини (които живеят в запуснати постройки и места) и сенища (ония таласъми, които се превръщат в такива, вследствие вграждането на сянката им в строеж).
Дай да се пробваме с една теория за етимологията, Бъдъмб. :) В клуб Лингвистика обсъждахме караконджолите преди време, но на таласъмите не сме оказвали внимание.
Допускам, че "таласъм" има общо с "талисман".
Етимологията на "талисман" е както следва:
От фр. talisman - отчасти през арабски tilsam (мн. ч. tilsaman), гръцка заемка; отчасти пряко от византийското telesma - "талисман, религиозен обред, ритуал"; по-рано - "посвещаване, церемония", първоначално "изпълнение, извършване"; от telein "изпълнявам (религиозен ритуал), завършвам", от telos - "завършване, край"
При нас най-вероятно е дошло през турски - tilsam => тур. tilsim - магия, заклинание, талисман, амулет.
Примерно.
| |
|
|
|
|