Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:13 17.07.25 
Култура и изкуство
   >> Митология
*Кратък преглед

Тема таласъмнови  
АвторИнтepecyвaщ ce (Нерегистриран)
Публикувано12.02.06 10:27

Здравейте!!!
Интересува ме какво представлява това митологично същество таласъмът.Чел съм, че се получавало когато котка прескочи неопят мъртвец.Чел съм, че са животински духове и т.н.Общо взето само бабини приказки, които се различават доста.Нормално е на различните места да има различни представи, но все трябва да има обобщителен образ. Дали някой може да конкретизира, какво представляват тези чудесии?
А можем ли да ги сравняваме с "гоблините", имат ли нещо общо?Ако ми кажете и представите за голините в чуждите фолклори ще съм още по-доволен.
ПП:Айде, че една самодива чака

Тема Re: таласъмнови [re: Интepecyвaщ ce]  
Автор kozaa (рогата)
Публикувано12.02.06 21:49

Драги ... таласъм! Малко странно е да си избираш име, а после да питаш какво означава, но както и да е
Накратко : Понеже търсиш прилика с гоблин, препоръчвам ти да прочетеш ХП (Хари Потър или Хитър Петър, зависи за гоблин ли иде реч или за таласъм) Таласъм (Goblin)
Характеристика: Таласъмите са ниски създания, с леко мургави лица и изключително умни в смятането. Тези създания пазят и управляват банката за магьосници "Гринготс". Известни са с кървавите си бунтове за това не е хубаво да се замесваш с тях.

The chase is better than the catch

Тема Re: таласъмнови [re: kozaa]  
Публикувано12.02.06 22:30

"Таласъм" съм озаглавил темата.
Имах предвид в БГ митологията, защото там инфото е наистина противоречиво.
Харито точно сега нямам време да чета, но благодаря, че се отзова.Важен е жеста, нали

Автор Бъдъмбa (инсектоид)
Публикувано16.02.06 10:45

Таласъмът е преди всичко стопан. Той може да е духът на починал прародител, който след смъртта си се грижи за къщата и наказва потомците си, ако са немарливи с домакинската работа, или човек, чиято сянка е била вградена в строеж. Може също да пази имане, ако кръвта му е била пролята над него. (Последните два вида са изкуствено създадени стопани). Може да приема различни животински образи, но духът-прародител се явява основно като смок, а пазителят на имане като куче, котка и др.
Отношенията му с хората могат да са добри или лоши в завимост от изпълнението или не на някакви ритуали за омилостивяване.

С гоблините не съм много наясно, така че ако намериш инфо, сподели го

Тема Re: таласъмнови [re: Бъдъмбa]  
Автор firefox (mice-elf)
Публикувано16.02.06 19:33

бъдъмб, така описани таласъмите не се отличават от призраци и привидения
мисля, че човекът търси описание на външността не само на функцията
също си мисля, че има какво да кажеш и по отношение на етимологията

All the king's horses and all the king's men can't put the past together again.

Тема Re: таласъм [re: firefox]  
Автор Бъдъмбa (инсектоид)
Публикувано16.02.06 21:55

Ами то в българския фолклор какви призраци и привидения има освен таласъмите, навите и караконджулите?
За външността поне в моите източници няма данни, извън животинските превъплъщения, за етимологията също.
Ще се радвам да прочета твоята теория

Публикувано18.02.06 21:38

Хм...В нета има разни страници за славянските духове : http://forgiveness.cult.bg/slavism/slavism05.html А за гоблините въобще не мога да кажа нещо интересно.Освен от фентъзи книгите и разни игри няма друга конкретизация.Но и там има различия.Например не винаги са представени като миролюбиви управници на банка(както ми написаха за Хари Потър).Жалко че няма повече информация А в на линка, който пуснах, са разграничени Вили и Самодиви(макар да са родственици), а друг път се споменават като две имена за едно и също създание.Имате ли мнение за това?

Автор Caбaзий (минаващ)
Публикувано21.02.06 01:58

"Например не винаги са представени като миролюбиви управници на банка(както ми написаха за Хари Потър"
За свфте научавам,че жидите са миролюбиви хахаха

Автор Strider (nuatan)
Публикувано26.02.06 06:51

Амиии... пущини (които живеят в запуснати постройки и места) и сенища (ония таласъми, които се превръщат в такива, вследствие вграждането на сянката им в строеж).

Дай да се пробваме с една теория за етимологията, Бъдъмб. :) В клуб Лингвистика обсъждахме караконджолите преди време, но на таласъмите не сме оказвали внимание.

Допускам, че "таласъм" има общо с "талисман".

Етимологията на "талисман" е както следва:

От фр. talisman - отчасти през арабски tilsam (мн. ч. tilsaman), гръцка заемка; отчасти пряко от византийското telesma - "талисман, религиозен обред, ритуал"; по-рано - "посвещаване, церемония", първоначално "изпълнение, извършване"; от telein "изпълнявам (религиозен ритуал), завършвам", от telos - "завършване, край"

При нас най-вероятно е дошло през турски - tilsam => тур. tilsim - магия, заклинание, талисман, амулет.

Примерно.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.