|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
лозата и гроздето - символ на какво?
|
|
| Автор |
no_clouds (убавица лична) |
| Публикувано | 14.02.06 09:57 |
|
|
моля ви, търся каквато и да е информация за това, какво символизират лозата и гроздето конкретно при българите - има ги в толкова народни песни, на обредни хлябове...
благодаря предварително за всеки отговор!
http://bulgarian-kuber.blogspot.com/
| |
|
Тема
|
Re: лозата и гроздето - символ на какво?
[re: no_clouds]
|
|
| Автор |
Last roman (PRAEFECTUS URBI) |
| Публикувано | 14.02.06 18:18 |
|
|
Ми виното...
Виното e живот - земя, плодородие.
In vino veritas est!
Ad majorem pharmacie gloriam!
| |
|
Тема
|
[re: no_clouds]
|
|
| Автор |
ф (ц) |
| Публикувано | 15.02.06 15:20 |
|
|
Трифон Зарезан е трансмутация на Загрей (преминал у гърците като Дионисий, римляните - Бакхус ). Гроздето символизира плодородие, а също и сексуална мощ, похот. В последствие при приемането на християнството символизира божията кръв, но и старите езически символи се запазват : Царя (Загрей с лозовия венец) се пръска с вино и се пожелава : Толкова богата година, че виното да прелива / да е в излишък. За съжаление не ми е познат друг елемент от орфизма, който да се е запазил.
| |
|
Тема
|
[re: ф]
|
|
| Автор |
Бъдъмбa (инсектоид) |
| Публикувано | 16.02.06 10:32 |
|
|
За съжаление не ми е познат друг елемент от орфизма, който да се е запазил. - кукерските шествия също пресъздават части от мита за Загрей
А и нестинарството е тракийски обичай
| |
|
Тема
|
[re: Бъдъмбa]
|
|
| Автор |
ф (ц) |
| Публикувано | 16.02.06 11:58 |
|
|
Имах предвид, че не ми е познат друг елемент от орфизма, който да се е запазил в ритуала, изпълняван на Трифон Зарезан (14 февруари).
| |
|
Тема
|
[re: ф]
|
|
| Автор |
Koпpивeнa мeтлa (lutom e тука) |
| Публикувано | 16.02.06 21:10 |
|
|
Тука май си противорече замалко.
Понеже казваш, че виното при езичниците било, освен друго и похот, пък после се запазило в християнството. Някак си е невъзможо, ако виното значи и похот да го възприемат християните това нещо. А и поръсването на Царя дали е от "мита за Загрей"?
На Бъдъмба, за да не й пиша отделно, ще кажа да помисли дали кукерските игри "пресъздават части от мита за Загрей", или обратното?
Vade retro, Satana
| |
|
|
|
Е де!
В много тесен смисъл четеш "похот". А и християните са възприели доста повече езически неща, отколкото вероятно подозираш. Ако поръсването на Царя не е от мита за Загрей, то откъде е? (Никакви отговори, свързани с християнството, не се приемат поради грубо разминаване в датировката)
...дали кукерските игри "пресъздават части от мита за Загрей", или обратното?
- Ъ???? Искаш да кажеш, че хората първо са си имали кукерски игри, а по някое време са решили да им прикачат философско обяснение?!  
| |
|
|
|
Искаш да кажеш, че хората първо са си имали кукерски игри, а по някое време са решили да им прикачат философско обяснение?
Да. Правилно си схванала
Горе-долу това искам да кажа.
Какво христините са възприели от езичеството и какво не точто това се разправяме в клуб Езичество. Но не съм сигурен в подготовката на "съперниците" ми?!
Поръсвенето няма как да го възприемат християните. По тяхно време е нямало мит за Загрей. Понеже няма траки вече, те са романицирани, или еленизирани.
Колкото и да не ти се иска да го чуеш, обяснението е ясно и просто - Исус е цар, така е у пророците, и като такъв се явява Царя в християнските държави, а поръсването е с неговата (на Христос/Царя) кръв, както Христос сам е казал на Тайната вечеря. Сега ти ми обясни защо да не се приемат християнски обяснения и поради какво грубо разминаване в датировките? Каква роля играе тука времето?
Vade retro, Satana
| |
|
|
|
Ще обясня само веднъж и то набързо, понеже момичето питаше съвсем друго.
Митовете за Загрей, Орфей и Евридика, Хадес и Персефона и някои други са били възприети от гърците по време на елинизирането на траките, защото този процес (както и повечето подобни) е бил двустранен. Самите гърци посочват, че тези части от религиозната им система са тракийски. Впоследствие същите тези митове и изобщо цялата древногръцка религия са били възприети от римляните, които с удоволствие са вписвали в пантеона си всеки нов и интересен култ. Още по-впоследствие, когато християнството набира сподвижници, мотива остава и в неговата система от ритуали, силно променен, разбира са. Да, по време на въвеждането на християнството като държавна религия е нямало траки, но е имало останки от тракийската религия. Както и от египетската, малоазийската и т.н.
Сега разбра ли защо слагаш каруцата пред коня?
| |
|
|
|
Въпреки че не разбрах какво точно имаш предвид, приемам обяснението ти щом не ти се обсъжда по-дълго.
Vade retro, Satana
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|