Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:41 17.07.25 
Култура и изкуство
   >> Митология
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема самодивитенови  
Авторлюбoпитeн (Нерегистриран)
Публикувано19.09.03 13:03

интересува ме инфо за самодивите.моля кажете какви са били та къде са живяли вярно ли е че в местност близо до мадарския конник е имало светилище на самодиви и с какво привлича хората да го видят изобщо търся нещо интересно за самодивите

Тема Re: самодивитенови [re: любoпитeн]  
Автор Lorien ()
Публикувано26.09.03 20:29

Ето ти нещо от мен, въпреки че не е кой знае какво:

Балрогът си опича работата сам

Тема Re: самодивитенови [re: любoпитeн]  
Автор Akashia (oceansoul)
Публикувано11.10.03 23:28

Аз не мога да ти кажа точно какво са самодивите или да изразя каквото и да е било точно .
Усещам ги близки и съществуващи - красиви символи ...Създания от различни вярвания ,които са станали вдъхновение за поетите и романтиците.
Да те съществуват ...Нещо много чисто са ,защото са диви ..запазили са връзката си с природата и всяка мисъл за покорство ги подлудява...Те знаят как да се носят на крилете на свободата ...Затова са и недосегаеми за хората ...

Говори ми ...с глас ,взет назаем от Тишината.

Тема Re: самодивитенови [re: Akashia]  
АвторAypeлия (Нерегистриран)
Публикувано15.06.05 04:45

Акашиа, изразил/а си се прекрасно!
Самодивите са красиви "белоноги" девойки от славянската митология, които могат да бъдат видени да танцуват по дивите места (хора най-често). Има поверие, че смъртен, който се хване в хорото им, напуска света на смъртните и пребивава в небитието...вечно... Друго поверие гласи, че който успее да открадне венеца/премяната на самодива, тя е длъжна да стане негова (робиня,съпруга,любовница...) Някои смятат, че самодивите са духове на горите, други, че всъщност са вещици (простосмъртни?), изпълняващи своите мистични ритуали през нощта.
Самодивите напомнят на елфите от келтската и особено от скандинавската(кралиците на нощта) митология, както и на Валкириите на Один.
Все пак, самодивите си остават една красива легенда и може би, мечта...

Тема Re: самодивитенови [re: Aypeлия]  
АвторДиoниc (Нерегистриран)
Публикувано11.07.05 16:43

А, не са от славянската митология :)
Спомни си кой убива Орфей след като губи тотално Евредика. Самодивите са девойки, обрекли телата и душите си на Загрей ( Дионисий). И не са легенда - орфизма оше живее сред нестинарите.

Тема Re: самодивитенови [re: Диoниc]  
Автор Nbtj ()
Публикувано11.07.05 21:50

Май бъркаш самодивите с менадите (спътниците на Дионис). Не че са много далечни, но все пак са различни образи, от различни митологии.

Иначи за самодивите, до колкото знам има поверие, че който види самодива, означава, че ще умре.
Също така има вярване, че там, където са танцували самодиви порастват в кръг билки или гъби, не съм сигурна , но първото ми звъчи по-вероятно. А такива кръгове наистина има!

Тема Re: самодивитенови [re: Nbtj]  
АвторДиoниc (Нерегистриран)
Публикувано12.07.05 09:30

Как така са от различни митологии ? Да не се бъркаш с гръцките митове ? Само че легендите за Орфей и Дионисий са заемка от по древни тракийски. А българския фолклор в най - голямата си част е наследен от траките. Още повече че аналог на самодивите извън балканите и етническите граници на тракийските племена няма.

Тема Re: самодивитенови [re: Aypeлия]  
Автор Бъдъмбa (инсектоид)
Публикувано12.07.05 10:53

Горски женски духове/божества, покровителки на растителността, яздещи елени и враждебни към простосмъртните, има още в тракийската митология. Друг е въпроса как са ги наричали.
За самодивите, юдите, вилите и т.н. има най-различни легенди и описания, понякога противоречиви, така че вероятно са се наслагвали вярванията на различни народи. Далеч не всички са блондинки Една голяма част са червенокоси, а дрехите им са с цветовете на дъгата...

Тема Re:нови [re: Бъдъмбa]  
Автор firefox (пчелъвче)
Публикувано12.07.05 14:18

hippies!

Тема Re: [re: Диoниc]  
Автор firefox (пчелъвче)
Публикувано12.07.05 14:21

ми това не е точно така :)
келтските елфи са най-малкото братовчеди на нашенските самодиви :)
а и в славянската митология (т.е. по територията на русия и полшя примерно) има доста горски и речни духове - много от тях женски, много от тях повече или по-малко аналогични на античните нимфи и дриади

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.