|
Тема
|
Хетски///Месеопотамски митове??
|
|
Автор |
Logrus_ (Kwn) |
Публикувано | 27.12.04 00:48 |
|
Здравейте!
Ако някой се интересува от старите Шумерски и Хетски митове, ще се радвам да ми помогне с една мистерия...
Когато кажем "класически месопотамски мит" всички се сещаме първо за епоса за Гилгамеш. Освен него обаче съществуват и други типични митове, които се срещат във всеки сборник- между тях са 3 -
1. "Поражението на Дракона" - за битката между "Бога на Ураганите" и "Дракона"
2. "Завръщането на пролетта" - за разсърдения бог на пролетта Телепину
3. "Приказката за чудовището Уликуми, което стигало с главата си небето"
Да не ги преразказвам, че са много дълги, а и са известни на всички
До тук добре
Обаче на скоро ми попадна една книга за хетите в която освен за "Хилядите богове на хедската замя" е засегнат и въпросът за митовете.
Разбира се, споменава се, че по онези земи митологичната система е била изключително комплексна, вкючваща митове от чужд произход - месопотамски, хуритски, сирийски
Обаче имало и "чисто анатолийски митове" - хетско-лувитски и протохетски
И кои са 3-те "чисто анатолийски мита" дадени като пример:
1. "Мита за Илуянака или борбата срещу Дракона" - съвършенно копие на "Поражението на Дракона" до последната подробност
2."Мита за Телепин" - за разсърдилия се бог на пролетта (едно към едно със "Завръщането на пролетта")
3."Песента на Уликуми" (като "Приказката за чудовището Уликуми.......")
И вече епосът за Гилгамеш е цитиран като общ за всички народи от района.
Значи един от двамата автори нещо бърка
Обаче кой?
По склонен съм да вярвам, че митовете са месопотамски, защото из тях се мотае бог Еа например (и в "хетската" приказка се споменава името му, а той е Шумерски бог)
Обаче "Бога на ураганите" го има и в "месопотамската" история за Дракона, а Бога на Бурята си е хетски бог....
Вашето мнение???
| |
Тема
|
Re: Хетски///Месеопотамски митове??
[re: Logrus_]
|
|
Автор | Mist (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.12.04 19:11 |
|
не е много ясно дали е месопотамски първоизточникът. няколко неща, които трябва да се имат предвид:
- влиянието вероятно е двупосочно. през 16в. пр. н. е. (или беше 15?) хетите прегазват вавилон. по това време, както и следващите няколко века, хетите са основна сила в региона, а вавилонците са по-ниски от тревата. както е известно митовете и боговете имат навика да ходят с победителите. напълно е възможно оригиналът на историите (или поне на някои от тях) да е наистина хетски.
- хетските имена са с неизяснено произношение, затова обикновено за богове и прочие се ползват хуритски, акадски, вавилонски, етц еквиваленти. например тешуб - онзи от "дракона" и основен бог в хетския пантеон - е хуритско име. тъй че наличието на еа не трябва изобщо да те учудва.
- еднакви архетипни истории имат навика да се споунват из най-различни невероятни местенца. човек може дори да реши, че юнг не го боли главата чак толкоз много :). тук разбира се има малък детайл, че хетите са индо-европейци, за разлика от шумерите и семитските месопотамски народи, та може да се допусне, че не споделят кой знае колко общи предшественици.
та с две думи - може и обратното да е.
| |
|
бе може, ама май по-скоро не може, щото изброените митове май могат да се проследят (е, не че аз точно преди лягане ще мога, но... :} ) до шумерски такива и вероятността за далеч по-късното хетско влияние нещо се изпарява...
| |
|
да уточним условието преди да седнем да решаваме задачата: там където се казва, че изброените митове са основните за хетите, това не може ли да е в смисъл, че са най-значимите, а не, че са най-уникални и неприсъщи другиму?
а и не съм много сигурна, дали изброените месопотамски митове са съвсем коректно зададени, щото "Поражението на Дракона" вероятно иде да рече нещичко за битката между Мардук и майката-дракон Тиамат, но самия Мардук си е малко нещо късно изобретение и сега точно не се сещам откъде се беше пръкнал, но що пък да не е просто "Първата вълна" на станалите класика впоследствие борещи се с дракони богове на бурите?...
За Телепину още повече ме съмнява нещо - иииимаше нещо за това че Ищар слиза при сестра си Ерешкигал и настава смърт и зима на земята, докато боговете не си я връщат отново?... Един вид имаме повече Коре/Персефона мит май, а не хетско-малоазийските Телепину/Адонис/кой-беше-там дето са мъжки богове на вегетацията...
Не помня наистина, но определено изброените месопотамски митове не ми звучат много читаво (щом няма Ищар и Ану/Енлил/Еа няма как да са наред :))) )
| |
|
|
|
|