|
|
Чудя се каква стратегия да предприема.
Реното на жена ми го взех в началото на тази година. Предвид това, че застраховката не може ( или не можеше) да се прехвърля на следващия собственик,а тя така или иначе е платена, остана прехвърлянето на автомобила да стане в края на тази или в началото на следващата година.
Въпроса ми е - кога да го направя прехвърлянето - в края на тази година или в началото на другата, и регистрацията в КАТ също?
В Кат ще ми искат ли застраховка - респ. трябва ли да правя застраховка на мое име за два-три дни до края на годината ( за да я закарам до КАТ)
Ако я прехвърля тази година, а я регистрирам в началото на другата ( има едноседмичен срок от нотариалната заверка да КАТ) как ще я закарам до КАТ без застраховка ( защото тя пък се пише на името в талона на колата) и и въобще голяма боза
Дайте акъл
Ride to live-live to Ride
MB E250 S124
Clio 1.4Energy
| |
|
както бях споменал и преди - застраховката на колата може да се направи дори да е без номера - само по номера на рамата и двигателя, та камо ли да не можеш да си направиш застраховка на твое име за автомобила преди да го прехвърлиш или веднага след това. ако трябва дори с празно име на собственика ще ти го направят и пак ще ти вземат парите, предполагам.
аз ти предлагам да си направиш прехвърлянето в края на тази година и пред нотариус и пред кат и направо да си направиш застраховката с твоето или на жена ти име за следващата година. а от момента на прехвърлянето , до следващата година - да си караш само "големия кораб" и да не рискуваш някой чичко катаджия дали ще ти вземе или няма да ти вземе едни пари , щото нямаш ГО за тази година :-)
направо поговори с хората , които те застраховат - те ще измислят нещо.
If there is a will - there is a way!!!
| |
|
В сега действащата наредба за застраховките пише че след прехвърляне на собсвеността действието на застраховката се прекратява. Но при разговор със застрахователи казаха че се прекратявало след като се смени талона, тоест можеш спокойно да я караш до КАТ (мисли как ще я връщаш ). Ако преди края на годината сключиш ГО ще ти го направят не до 31.12 а за 3 месеца напред от датата на сключване, това е минималния срок според наредбата. Тук идва един тънък момент, би трябвало от тези 3 месеца периода който е в 2005 да го сметнат по тарифите за 2005 , а останалия по тарифите за 2006, обаче един колега който си купи кола през ноември се оплака че целия 3 месечен период са му го сметнали по тарифите за 2006. Не знам правилно или не, а и на него не му се занимаваше, в крайна сметка сумата не е голяма, така си останаха нещата.
Сега, за теб кое е по-добре? Според мен е все едно дали в края на тази или в началото на следващата година. аз лично бих я прехвърлил сега. Но зависи какво ще стане с цените на застраховките, защото в случая с моя колега той плати по тарифите за 2006 които бяха възприети ноември месец, а тогава ако си спомняте бяха едни цифри...Така че, ако я сключиш сега а цените паднат още ще бъдеш леко ощетен, ако пък изчакаш а те вземат че се вдигнат - пак не е в твой интерес. Но това са прекалено тънки сметки.
И аз искам да попитам нещо за застраховките, гледам че някои компании предлагат като бонус към ГО и безплатна застраховка против кражба. Което ми се струва твърде изгодно че да е вярно, някой знае ли подробности за това?
| |
|
не съм сигурен, но мисля, че цените за 2006-а година трябваше да излязат вчера. просто не съм ровил да търся.
А относно това, че важи ГО до смяната на талона...
ето един сценарий - до 31.12.2005 г. прехвърляш пред нотариус колата, а в първият възможен за теб ден от 2006-а г . качваш колата на репатрак (около 20лв) и я закарваш в КАТ, за да й смениш талона, като в КАТ й правиш и ГО и си тръгваш с колата като пич, какъвто СИ! и не се занимаваш по този начин с правене на временна тримесечна ГО , която предполагам ще ти струва пак около 20-30лв.
| |
|
Нещо започна да ми се изяснява хавата
От много мислене влязох точно в сферата на тези "тънки сметки" и оттам така се омотах, че направо ми спря мисловната дейност.
Утре отиваме при нотариуса и зависвам в КАТ ( в Пловдив процедурата е безкрайно дълга и ако мина за един ден, съм голям късметлия )
Тя жена ми в тоя сняг не приприра чак толкова да я кара колата. Живеем на 12-13 км от КАТ, ако нещо се закучат ченгетата, ще смажем и без това добре работещата машина с 10-тина лева и толкоз.
Благодаря ви за съветите
PS За застраховка кражба мисля, че отговорността им беше до 1000 лева - срещу тези 28 , които плащаш - сиреч автоматично се обезсмисля,
Ride to live-live to Ride
MB E250 S124
Clio 1.4EnergyРедактирано от Mercedes driver® на 20.12.05 09:06.
| |
|
чух за застраховка ГО и каско от булинс. ама каското е само против кражба и е левче на хиляда ;-)
провери ако искаш
| |
|
|
|
|