| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Средиземноморска кухня 
 | 
 
 |  
| Автор | 
NoNaмe (Безименен) |  
| Публикувано | 15.04.10 09:48 |  
             |  
           | 
            
           
  Винаги когато се заговори за Средиземноморието се споменава и неговата кухнята.
 
 Средиземноморската кухня, изключвам прословутата "Средиземноморска" диета на Хамър-иканците, може да се раздели на три региона:
 - Южна Европа(без Балканите, но плюс Словения и Хърватско);
 - Северна Африка - Магреб, не включва Египет;
 - Източно Средиземноморие.
 
 Основна допирна точка между тях е зехтинът, ароматните подправки и билки. Основен източник на храни и хранителни продукти са дребните домашни животни и птици. Говеждото или телешко месо не е част от диетата на Средиземноморието, а за по-голяма част, също и свинското. По Средиземноморието няма подходящи пасища за едър рогат добитък. 
 
 Островите по Средиземноморието(без гръцките острови), също имат специфична кухня, но кухнята им е повлияна от принадлежността към една или друга държава.
 
 Може ли, всеки от вас да сподели (лични) впечатления от кухнята на различните средиземноморски региони?
  Поздрави,
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Октопода. 
[re: NoNaмe]
 | 
 
 |  
| Автор | 
jamie (градинар) |  
| Публикувано | 15.04.10 17:08 |  
             |  
           | 
            
           
  Определено едно от нещата които не бих пропуснал да ям в Гърция.
 Посварен, на скара, със сос (зехтин и лимон) ...
 Сервира се както цяло пипалце, така и нарязано на кръгчета 
 
 ПП: В Италия ми сервираха много интересен колбас - варен, леко желиран, сервира се топъл. Жабите също са забавни, не знаех че ги ядат цели (без глави и вътрешности само). Там също ме впечатлява и маринования финокио (зеленчук от вида на копър!), маринована месестата част а не листата. Също и панирани листа от разни зеленчуци.
  
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Основни хранителни продукти на Средиземноморието 
[re: NoNaмe]
 | 
 
 |  
| Автор | 
NoNaмe (Безименен) |  
| Публикувано | 28.04.10 15:08 |  
             |  
           | 
            
           
  Испания в южните и източните райони - маслини, цитрусови плодове, ориз, лук, картофи, домати, чушки, и колбаси;
 
 Крайбрежната южна Франция, Прованс и Лазурния бряг се използват растителни продукти като сини домати, червени, жълти, оранжеви и зелени чушки, тиквички и тикви;
 
 Прованс - маслини, много билки като босилек, мащерка и розмарин, в северна Италия също;
 
 Италия - плодове като грозде, портокали, и лимони; пресни билки като босилек, магданоз и розмарин;
 
 Сицилия - ябълки, домати, репички, копър и патладжани;
 
 Гърция и Турция са известни с маслините си, калмарът и октоподът в гръцките острови, а Турция с лавракът, скумрията и други видове риби;
 
 Източно Средиземно море - сухото и топло време благоприятства култури, като маслини и ечемик;
 
 Източното Средиземноморие е известно със своите мед, ядки, и много сладки десерти;
 
 Ливан е известен със своите лимони, сирийската кухня включва основно леща и нахут;
 
 Северна Африка - горещ климат, но все пак достатъчно валежи, много добри условия за отглеждането на редица култури, като:
 - ориз, царевица, и боб  - Египет ;
 - фурми, пшеница и ечемик -  Мароко и Либия;
 - домати, бадеми, маслини и фурми - Тунис.
 
 Номадските племена отглеждат много кози и овце, а месото и млякото от тях са основни продукти;
 
 Чесън, домати, бадеми, ориз, риби и морски "дарове" са общи съставки в почти всички кухни в региона.
 
 Поздрави,
 Редактирано от NoNaмe на 28.04.10 15:43. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Една интересна риба 
[re: NoNaмe]
 | 
 
 |  
| Автор | 
himbeer (седмият елен) |  
| Публикувано | 20.05.10 22:49 |  
             |  
           | 
            
           
  От 2 дни съм много впечатлена от една риба - Opah (Лунна риба) или по-точно от по-северната й разновидност.
 
 Малко уточнение.
 
 Лунната риба има 2 разновидности, които обитават различни места. Аз се впечатлих от 1вата, която се среща и в Средиземно море и става по-голяма от южната и е по-разпостранена (в кухнята  ). 
 
 
 Lampris guttatus обитава главно Атлантик и Средиземно море. Както и Индийския океан и източния Пацифик на Аляска до южна калифорния.
 
 
 Lampris immaculatus обитава южно от 34ти паралел до южното Полярно море/ Южния океан.
 
 
 Lampris guttatus може да достигне обща големина до 2 Mетра и тегло 270 килограма.
 
 Храни се с калмари, малки риби и крил. И няма зъби.
 
 Лови се чрез Longline fishing но като случаен улов при ловенето на октоподи.
 
 Най-много е ценена на Хаваи. Приготвя се главно на сашими (подобно на суши, но без ориз и рибата е филитирана) само 25% от теглото й може да се яде. Лови се рядко и май е повече трофей, отколкото храна.  Аз лично бях много впечатлена от огромните й очи и хубавите цветове  
 
 Яде се и пушена или пържена.
 
 Аз не съм фен на рибените ястия, но ако Джейми се навие да я опита, ще пиша как е на вкус. На мен месото ми се стори странно. Някакси сиво. Четох че при обработка ставало светло.
 
 Сега в хладилника имам филе от половин дива лахс, чието месо е розово-оранжево и него мога да го ям. Но пробването е по-умно от умуването, така че ще трябва да потърся с какво може да се яде тая риба 
 
 
 
 
 by himbeerРедактирано от himbeer на 20.05.10 22:53. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Картинката не е излязла, линквам 
[re: himbeer]
 | 
 
 |  
| Автор | 
himbeer (седмият елен) |  
| Публикувано | 21.05.10 23:33 |  
             |  
           | 
            
           
 
 
  
 by himbeer
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  вида месо в една риба.. интересно 
 
 Искам и да си уловя храната, риболова ми е хоби 
 
 Лахс обаче има в Северно море, не знам в Средиземно дали изобщо се намира?
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     И аз не знам 
[re: jamie]
 | 
 
 |  
| Автор | 
himbeer (седмият елен) |  
| Публикувано | 22.05.10 16:54 |  
             |  
           | 
            
           
  Това е "сьомга", която мигрира, така че може да я има някои видове в Средиземно море
 
 Точно тая риба от горния пост едва ли ще хванеш  Тази, която видях май не беше от най-големите, голяма е колкото малка манта,тази май беше около 35-40 см в диаметър  По-малка от тази на снимката
 
 
 by himbeerРедактирано от himbeer на 22.05.10 16:57. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     За съжаление я няма. 
[re: himbeer]
 | 
 
 |  
| Автор | 
jamie (добре познат) |  
| Публикувано | 22.05.10 21:35 |  
             |  
           | 
            
           
  "Salmon live in both the Atlantic (one migratory species Salmo salar) and Pacific Oceans, as well as the Great Lakes (approximately a dozen species of the genus Oncorhynchus)."
 Ще си наваксам с дорадо 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Една интересна риба
[re: himbeer]
 | 
 
 |  
| Автор | 
AGLER () |  
| Публикувано | 23.05.10 02:00 |  
             |  
           | 
            
           
  така че ще трябва да потърся с какво може да се яде тая риба
 
 
 
 Не търси, аз ще ти кажа.
 Яде се с един хубав половин килограмов телешки стек, за предпочитане ал англе.
 Започва се с яденето на стека и се завършва с изхвърлянеъо на рибата на боклука!
 
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Една интересна риба 
[re: AGLER]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Kиpo  ( ) |  
| Публикувано | 27.05.10 12:19 |  
             |  
           | 
            
           
 
 
   
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |