|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Средиземноморска кухня
|
|
Автор |
NoNaмe (Безименен) |
Публикувано | 15.04.10 09:48 |
|
Винаги когато се заговори за Средиземноморието се споменава и неговата кухнята.
Средиземноморската кухня, изключвам прословутата "Средиземноморска" диета на Хамър-иканците, може да се раздели на три региона:
- Южна Европа(без Балканите, но плюс Словения и Хърватско);
- Северна Африка - Магреб, не включва Египет;
- Източно Средиземноморие.
Основна допирна точка между тях е зехтинът, ароматните подправки и билки. Основен източник на храни и хранителни продукти са дребните домашни животни и птици. Говеждото или телешко месо не е част от диетата на Средиземноморието, а за по-голяма част, също и свинското. По Средиземноморието няма подходящи пасища за едър рогат добитък.
Островите по Средиземноморието(без гръцките острови), също имат специфична кухня, но кухнята им е повлияна от принадлежността към една или друга държава.
Може ли, всеки от вас да сподели (лични) впечатления от кухнята на различните средиземноморски региони?
Поздрави,
| |
Тема
|
Октопода.
[re: NoNaмe]
|
|
Автор |
jamie (градинар) |
Публикувано | 15.04.10 17:08 |
|
Определено едно от нещата които не бих пропуснал да ям в Гърция.
Посварен, на скара, със сос (зехтин и лимон) ...
Сервира се както цяло пипалце, така и нарязано на кръгчета
ПП: В Италия ми сервираха много интересен колбас - варен, леко желиран, сервира се топъл. Жабите също са забавни, не знаех че ги ядат цели (без глави и вътрешности само). Там също ме впечатлява и маринования финокио (зеленчук от вида на копър!), маринована месестата част а не листата. Също и панирани листа от разни зеленчуци.
| |
Тема
|
Основни хранителни продукти на Средиземноморието
[re: NoNaмe]
|
|
Автор |
NoNaмe (Безименен) |
Публикувано | 28.04.10 15:08 |
|
Испания в южните и източните райони - маслини, цитрусови плодове, ориз, лук, картофи, домати, чушки, и колбаси;
Крайбрежната южна Франция, Прованс и Лазурния бряг се използват растителни продукти като сини домати, червени, жълти, оранжеви и зелени чушки, тиквички и тикви;
Прованс - маслини, много билки като босилек, мащерка и розмарин, в северна Италия също;
Италия - плодове като грозде, портокали, и лимони; пресни билки като босилек, магданоз и розмарин;
Сицилия - ябълки, домати, репички, копър и патладжани;
Гърция и Турция са известни с маслините си, калмарът и октоподът в гръцките острови, а Турция с лавракът, скумрията и други видове риби;
Източно Средиземно море - сухото и топло време благоприятства култури, като маслини и ечемик;
Източното Средиземноморие е известно със своите мед, ядки, и много сладки десерти;
Ливан е известен със своите лимони, сирийската кухня включва основно леща и нахут;
Северна Африка - горещ климат, но все пак достатъчно валежи, много добри условия за отглеждането на редица култури, като:
- ориз, царевица, и боб - Египет ;
- фурми, пшеница и ечемик - Мароко и Либия;
- домати, бадеми, маслини и фурми - Тунис.
Номадските племена отглеждат много кози и овце, а месото и млякото от тях са основни продукти;
Чесън, домати, бадеми, ориз, риби и морски "дарове" са общи съставки в почти всички кухни в региона.
Поздрави,
Редактирано от NoNaмe на 28.04.10 15:43.
| |
Тема
|
Една интересна риба
[re: NoNaмe]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 20.05.10 22:49 |
|
От 2 дни съм много впечатлена от една риба - Opah (Лунна риба) или по-точно от по-северната й разновидност.
Малко уточнение.
Лунната риба има 2 разновидности, които обитават различни места. Аз се впечатлих от 1вата, която се среща и в Средиземно море и става по-голяма от южната и е по-разпостранена (в кухнята ).
Lampris guttatus обитава главно Атлантик и Средиземно море. Както и Индийския океан и източния Пацифик на Аляска до южна калифорния.
Lampris immaculatus обитава южно от 34ти паралел до южното Полярно море/ Южния океан.
Lampris guttatus може да достигне обща големина до 2 Mетра и тегло 270 килограма.
Храни се с калмари, малки риби и крил. И няма зъби.
Лови се чрез Longline fishing но като случаен улов при ловенето на октоподи.
Най-много е ценена на Хаваи. Приготвя се главно на сашими (подобно на суши, но без ориз и рибата е филитирана) само 25% от теглото й може да се яде. Лови се рядко и май е повече трофей, отколкото храна. Аз лично бях много впечатлена от огромните й очи и хубавите цветове
Яде се и пушена или пържена.
Аз не съм фен на рибените ястия, но ако Джейми се навие да я опита, ще пиша как е на вкус. На мен месото ми се стори странно. Някакси сиво. Четох че при обработка ставало светло.
Сега в хладилника имам филе от половин дива лахс, чието месо е розово-оранжево и него мога да го ям. Но пробването е по-умно от умуването, така че ще трябва да потърся с какво може да се яде тая риба
by himbeerРедактирано от himbeer на 20.05.10 22:53.
| |
Тема
|
Картинката не е излязла, линквам
[re: himbeer]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 21.05.10 23:33 |
|
by himbeer
| |
|
вида месо в една риба.. интересно
Искам и да си уловя храната, риболова ми е хоби
Лахс обаче има в Северно море, не знам в Средиземно дали изобщо се намира?
| |
Тема
|
И аз не знам
[re: jamie]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 22.05.10 16:54 |
|
Това е "сьомга", която мигрира, така че може да я има някои видове в Средиземно море
Точно тая риба от горния пост едва ли ще хванеш Тази, която видях май не беше от най-големите, голяма е колкото малка манта,тази май беше около 35-40 см в диаметър По-малка от тази на снимката
by himbeerРедактирано от himbeer на 22.05.10 16:57.
| |
Тема
|
За съжаление я няма.
[re: himbeer]
|
|
Автор |
jamie (добре познат) |
Публикувано | 22.05.10 21:35 |
|
"Salmon live in both the Atlantic (one migratory species Salmo salar) and Pacific Oceans, as well as the Great Lakes (approximately a dozen species of the genus Oncorhynchus)."
Ще си наваксам с дорадо
| |
Тема
|
Re: Една интересна риба
[re: himbeer]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 23.05.10 02:00 |
|
така че ще трябва да потърся с какво може да се яде тая риба
Не търси, аз ще ти кажа.
Яде се с един хубав половин килограмов телешки стек, за предпочитане ал англе.
Започва се с яденето на стека и се завършва с изхвърлянеъо на рибата на боклука!
| |
Тема
|
Re: Една интересна риба
[re: AGLER]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 27.05.10 12:19 |
|
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|