Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:41 14.07.25 
Политика, Свят
   >> Средиземно море
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Средиземноморска кухня  
Автор NoNaмe (Безименен)
Публикувано15.04.10 09:48

Винаги когато се заговори за Средиземноморието се споменава и неговата кухнята.

Средиземноморската кухня, изключвам прословутата "Средиземноморска" диета на Хамър-иканците, може да се раздели на три региона:
- Южна Европа(без Балканите, но плюс Словения и Хърватско);
- Северна Африка - Магреб, не включва Египет;
- Източно Средиземноморие.

Основна допирна точка между тях е зехтинът, ароматните подправки и билки. Основен източник на храни и хранителни продукти са дребните домашни животни и птици. Говеждото или телешко месо не е част от диетата на Средиземноморието, а за по-голяма част, също и свинското. По Средиземноморието няма подходящи пасища за едър рогат добитък.

Островите по Средиземноморието(без гръцките острови), също имат специфична кухня, но кухнята им е повлияна от принадлежността към една или друга държава.

Може ли, всеки от вас да сподели (лични) впечатления от кухнята на различните средиземноморски региони?

Поздрави,

Тема Октопода.нови [re: NoNaмe]  
Автор jamie (градинар)
Публикувано15.04.10 17:08

Определено едно от нещата които не бих пропуснал да ям в Гърция.
Посварен, на скара, със сос (зехтин и лимон) ...
Сервира се както цяло пипалце, така и нарязано на кръгчета

ПП: В Италия ми сервираха много интересен колбас - варен, леко желиран, сервира се топъл. Жабите също са забавни, не знаех че ги ядат цели (без глави и вътрешности само). Там също ме впечатлява и маринования финокио (зеленчук от вида на копър!), маринована месестата част а не листата. Също и панирани листа от разни зеленчуци.

Тема Основни хранителни продукти на Средиземномориетонови [re: NoNaмe]  
Автор NoNaмe (Безименен)
Публикувано28.04.10 15:08

Испания в южните и източните райони - маслини, цитрусови плодове, ориз, лук, картофи, домати, чушки, и колбаси;

Крайбрежната южна Франция, Прованс и Лазурния бряг се използват растителни продукти като сини домати, червени, жълти, оранжеви и зелени чушки, тиквички и тикви;

Прованс - маслини, много билки като босилек, мащерка и розмарин, в северна Италия също;

Италия - плодове като грозде, портокали, и лимони; пресни билки като босилек, магданоз и розмарин;

Сицилия - ябълки, домати, репички, копър и патладжани;

Гърция и Турция са известни с маслините си, калмарът и октоподът в гръцките острови, а Турция с лавракът, скумрията и други видове риби;

Източно Средиземно море - сухото и топло време благоприятства култури, като маслини и ечемик;

Източното Средиземноморие е известно със своите мед, ядки, и много сладки десерти;

Ливан е известен със своите лимони, сирийската кухня включва основно леща и нахут;

Северна Африка - горещ климат, но все пак достатъчно валежи, много добри условия за отглеждането на редица култури, като:
- ориз, царевица, и боб - Египет ;
- фурми, пшеница и ечемик - Мароко и Либия;
- домати, бадеми, маслини и фурми - Тунис.

Номадските племена отглеждат много кози и овце, а месото и млякото от тях са основни продукти;

Чесън, домати, бадеми, ориз, риби и морски "дарове" са общи съставки в почти всички кухни в региона.

Поздрави,

Редактирано от NoNaмe на 28.04.10 15:43.

Тема Една интересна рибанови [re: NoNaмe]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано20.05.10 22:49

От 2 дни съм много впечатлена от една риба - Opah (Лунна риба) или по-точно от по-северната й разновидност.

Малко уточнение.

Лунната риба има 2 разновидности, които обитават различни места. Аз се впечатлих от 1вата, която се среща и в Средиземно море и става по-голяма от южната и е по-разпостранена (в кухнята

).

Lampris guttatus обитава главно Атлантик и Средиземно море. Както и Индийския океан и източния Пацифик на Аляска до южна калифорния.

Lampris immaculatus обитава южно от 34ти паралел до южното Полярно море/ Южния океан.

Lampris guttatus може да достигне обща големина до 2 Mетра и тегло 270 килограма.

Храни се с калмари, малки риби и крил. И няма зъби.

Лови се чрез Longline fishing но като случаен улов при ловенето на октоподи.

Най-много е ценена на Хаваи. Приготвя се главно на сашими (подобно на суши, но без ориз и рибата е филитирана) само 25% от теглото й може да се яде. Лови се рядко и май е повече трофей, отколкото храна. Аз лично бях много впечатлена от огромните й очи и хубавите цветове

Яде се и пушена или пържена.

Аз не съм фен на рибените ястия, но ако Джейми се навие да я опита, ще пиша как е на вкус. На мен месото ми се стори странно. Някакси сиво. Четох че при обработка ставало светло.

Сега в хладилника имам филе от половин дива лахс, чието месо е розово-оранжево и него мога да го ям. Но пробването е по-умно от умуването, така че ще трябва да потърся с какво може да се яде тая риба

by himbeer

Редактирано от himbeer на 20.05.10 22:53.

Тема Картинката не е излязла, линквамнови [re: himbeer]  
Публикувано21.05.10 23:33

by himbeer

Тема 4нови [re: himbeer]  
Автор jamie (добре познат)
Публикувано22.05.10 00:39

вида месо в една риба.. интересно

Искам и да си уловя храната, риболова ми е хоби

Лахс обаче има в Северно море, не знам в Средиземно дали изобщо се намира?

Тема И аз не знамнови [re: jamie]  
Публикувано22.05.10 16:54

Това е "сьомга", която мигрира, така че може да я има някои видове в Средиземно море

Точно тая риба от горния пост едва ли ще хванеш Тази, която видях май не беше от най-големите, голяма е колкото малка манта,тази май беше около 35-40 см в диаметър По-малка от тази на снимката

by himbeer

Редактирано от himbeer на 22.05.10 16:57.

Тема За съжаление я няма.нови [re: himbeer]  
Автор jamie (добре познат)
Публикувано22.05.10 21:35

"Salmon live in both the Atlantic (one migratory species Salmo salar) and Pacific Oceans, as well as the Great Lakes (approximately a dozen species of the genus Oncorhynchus)."
Ще си наваксам с дорадо

Тема Re: Една интересна рибанови [re: himbeer]  
Автор AGLER ()
Публикувано23.05.10 02:00

така че ще трябва да потърся с какво може да се яде тая риба

Не търси, аз ще ти кажа.
Яде се с един хубав половин килограмов телешки стек, за предпочитане ал англе.
Започва се с яденето на стека и се завършва с изхвърлянеъо на рибата на боклука!

Тема Re: Една интересна рибанови [re: AGLER]  
Автор KиpoАдминистратор ( )
Публикувано27.05.10 12:19

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.