Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:21 18.06.25 
Природни науки
   >> Медицина
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Тема Ваксина  
Автор osvoboden pich (Ястребовски)
Публикувано06.08.23 17:30

Миналата седмица във вторник (2.8) отидох да ми ударят ваксина за тетанус-дифтерит - било ми ред тая година. Аз на тези ваксини им имам доверие, но на мястото на убождането ми все още имам твърд оток (все едно имам топъл камък под кожата). Мястото е втвърдено и горещо и ме боли все едно имам мускулна треска - не по-силно.
Поинтересувах се и разбрах, че това е нещо нормално (имунен отговор на организма), но прочетох, че отминавало за ден-два а при мен продължава повече и затова се притеснявам. Предстои ми ходене на море и се чудя дали няма да ми развали почивката - да питам - има ли някакви мазила да речем дето облекчават отока и температурата там?

Тема Re: Ваксинанови [re: osvoboden pich]  
Автор saksun (непозната)
Публикувано06.08.23 19:55

От 02. до 06.08. са 4 дена. Напълно възможно е да има подуване, зачервяване и болезненост в мястото на убождане по-дълго време.
Особено уплътнението може да се задържи повече и постепенно да намалява.

Не се ползват мазила. Правеха се компреси с риванол, по-скоро при децата, но при възрастни не се практикува общо взето.

Ще мине, макар и по-бавно, индивидуална реакция на организма е.

Добрата ваксина е наличната, а най-добрата - поставената.

Тема Re: Ваксинанови [re: saksun]  
Публикувано06.08.23 20:15

Благодаря. Разбираш притеснението ми да не ми прецака предстоящата почивка. До колко време горе-долу продължава отока?

Автор saksun (непозната)
Публикувано06.08.23 20:32

Подуването е около мястото на убождането, нали?
Може и повече от две седмици. Постепенно ще започне да намалява.

Пресен пример: сложиха ми ваксина срещу тетанус (без дифтерия, не от редовните планови) на 09.07.
Почти месец е минал, още опипвам леко уплътнение и има следи от зачервяването.
Всъщност най-изразената болка и оток настъпиха осем-девет дена след ваксинирането.

Публикувано07.08.23 03:50

Благодаря ти. Явно всичко е наред. За пръв път личният ми лекар ме извика за регулярна ваксина - всички други регулярни съм ги правил като дете по татово време.

Автор saksun (непозната)
Публикувано07.08.23 09:42

Няма за какво.

Добре е, че са ти направили ваксината.

Публикувано07.08.23 19:28

Аз нямам представа какви ваксини трябва да си поставям периодично. За тази личният лекар се обади - иначе представа нямам за ваксинационния календар.

Автор saksun (непозната)
Публикувано07.08.23 20:39

Ако говорим за задължителните ваксини съобразно имунизационния ни календар – точно тази срещу тетанус и дифтерия, която ти е поставена.
След училищна възраст се прави на 25, 35, 45, 55, 65 и т.н. години. През 10.

Публикувано08.08.23 04:06

Благодаря.

Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.