|
Тема
|
Хранителен режим по време
|
|
Автор |
Metropolis (LANL) |
Публикувано | 27.02.23 16:24 |
|
.
Интересно ще е сако някои тук също сподели свое мнение.
| |
Тема
|
Re: Хранителен режим по време
[re: Metropolis]
|
|
Автор |
saksun (непозната) |
Публикувано | 27.02.23 18:00 |
|
Диетологът каза нещо много важно – кои групи хора не е правилно да постят или поне не дълго време, как става спирането на животинските мазнини и захранването после, а именно постепенно.
Същевременно приемът на оптимално количество течности (визираха водата) да не спира.
Ще вметна, обаче, че течностите трябва да се сумират, защото хората не пият само вода, а чай, капучино, сокове, ядат супа и т.н.
Поначало е ясно, че храненето спада към основните фактори, влияещи върху здравословното ни състояние. Особено значение има при деца, бременни, по-възрастните хора и такива с хронични заболявания. Отварям скоба, че за редица болести има определени диети, които носят номера, примерно за хипертониците назначаваме диета номер 10, за диабетици - 9 и други.
Аз не постя. Мислех сега за Великденските пости да направя нещо по въпроса, но още не съм.
Добрата ваксина е наличната, а най-добрата - поставената.
| |
|
За толкова натоварени хора като теб и контакуващи с всякакви чужди индивиди трябва да се подхожда много внималтелно. А и по принцип тези неща се консултират със свещеник. Мисля знаеш, че при поста, хранителният режим е средство, а не самоцел. Това е функцията на диетата.
| |
|
Тук си говорим за телесната страна на поста. Затова реших, че не само за тези дето постят, а и хората на разни диети ще е полезно да видят някоя постна гозба.
Ето една разядка - модифициран хумус:
бадеми - 11 сурови и белени ядки
чесън - 1 - 2 скилидки
леща - 350 грама
сусам - 40 г
зехтин - 70 мл
карамфил - 1 щипка, на прах
сол - 2 щипки или на вкус
кимион - 1 к.л.
лимонов сок - 30 мл
ЗА ГАРНИРАНЕ
магданоз - свеж за украса
зехтин - 1 струйка за поливане
червен лук - 1/4 глава
Първо сварете лещата до пълното омекване на зърната. Отцедете я и я оставете да се охлади.
На сух тиган запечете за кратко сусама, за да получи леко златист цвят. Внимавайте да не го прегорите.
В блендер сипете сусама, бадемите, чесъна и посолете. Налейте лимоновия сок и зехтина. Пасирайте за няколко секунди.
Добавете сварената леща и ядките, овкусете с подправките и завъртете още няколко секунди, за да се получи гладка паста.
Вие преценете дали искате хумусът да е напълно фин или го предпочитате малко по-груб. Ако обичате по-силни вкусове, добавете още лимонов сок, кимион и сол.
Поръсете разядката с наситнен червен лук, залейте със струйка хубав зехтин. Украсете с магданоз и поднесете.
Добър апетит!
| |
|
Изплакваш го в морето - и си е риба, и никво нарушение на постите!
Bеer? Mоre?
| |
|
Ти да не си сарацин бе драги? между другото великденският пост по принцип е най-строг и през него не се яде и риба. С изключение на няколко дни през 7 седмичният пост.
| |
|
Не съм монотеист - ни сарацин, ни юдей, ни християнин.
Ама, имам всякакви приятели.
Та един от тях - християнин, ама приятел с мюсулмани.
И той им е на гости.
А мюсулманина му предлага ракия, и свинско.
И той:
- Ама това не е ли забранено за вас?
- А бе аланкоолу (ама тъй де - с доброта) всичко добро е от Аллаха! А това добро ли е?
Как, как да не се съгласи човека?
Bеer? Mоre?
| |
|
Говорим за различни неща. Тук освновно за телесната страна на поста.
| |
|
|
|
|