Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:25 09.05.25 
Природни науки
   >> Медицина
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема Трета дозанови  
Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано29.10.21 12:23

Имам следните въпроси:
1) Ваксинирани сме през март - кога се предполага, че нивото на антителата е спаднало?
2) Под 60 годишни сме - препоръчва ли се изобщо трета доза?
3) Третата доза в какъв срок вдига нивото на защита - 2седмици след поставянето ли?
4) Изобщо има ли смисъл да се мерят антитела? (Щом са толкова много видове и щом не всички имат отношение към защитата)

След редакция добавям:

5) За различните ваксини различен срок/условия ли има за трета доза? Ние сме с Модерна

Редактирано от Green Light на 29.10.21 12:26.

Тема Re:нови [re: Green Light]  
Автор saksunМодератор (непозната)
Публикувано29.10.21 13:30

По реда на въпросите за конкретния случай:

1. Счита се, че спадът на антителата е изразен към шестия-седмия месец от поставянето на втората доза от ваксината (ти с продукта на Модерна, значи двудозова ваксина).
Имаш и клетъчен имунитет, ще посоча, за да не скочат някои, че този имунитет се забравя. Просто още се проучва.

2. Бустерната доза, за нея пишеш, може да не се прилага масово при млади хора без придружаващи заболявания, неработещи в рискова среда, без имунокомпрометиращи болести и без имунен дефицит..

3. Да, 2 седмици след поставянето на въпросната доза е налично повишаване на имунната защита.

4. В случая няма значение изследването на антителата. Важно е времето, минало от втората доза, т.е.
минимум 180 дни (6 месеца).

5. Не е различен срокът за приложение на бустерната доза при различните ваксини.

6. Добавям тази точка от себе си: бустерната доза е от иРНК ваксина само. Засега те могат да бъдат прилагани като такива.

П.П. Да подчертая, че пишеш точно за бустерна доза, защото има и т.н. допълнителна доза, за която няма да споменавам сега, за да не настъпи объркане.

Добрата ваксина е наличната, а най-добрата - поставената.

Тема Re:нови [re: saksun]  
Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано29.10.21 13:41

Супер, мерси, ти си бонбон, отговори на всичко!

Във всеки ваксинационен център ли поставят? Има ли предварително условие - достатъчно ли е да нося серификата?

Тема За теб конкретнонови [re: saksun]  
Публикувано29.10.21 13:43

Мъж, под 60-годишна възраст, значи на 50+, със завършен ваксинационен курс преди 7 месеца може да си постави бустерна доза.
Особено ако е нямал по-сериозни странични ефекти при ваксинирането, а са били обичайните.
Това е и моята препоръка.

Напр. във ВМА изискването за слагане на бустера е единствено да са минали минимум 180 дни от втората доза.
Там поставят някоя от двете ваксини – на Pfizer или на Moderna.

Тема Re: За теб конкретнонови [re: saksun]  
Публикувано29.10.21 13:44

Да, носи си сертификата.

Може да го поискат, може да проверят направо в електронната система.

Публикувано29.10.21 13:52

Зет ми - мъж на сестра ми, и брат му (на 34 години) си поставиха бустерната доза в Културния дом на ж.к. ,,Дружба".
Там работят само в събота и неделя, затова е удобно за заетите в делниците.
Издават веднага сертификата за бустера.

Тема П.П.нови [re: saksun]  
Публикувано29.10.21 13:58

Само не знам дали на споменатото място в ,,Дружба" слагат ваксината на Модерна. Pfizer – със сигурност.

Тема Re:нови [re: saksun]  
Автор rien ne va plus ()
Публикувано29.10.21 14:45

Защо реши, че имат и клетъчен имунитет?
Това е сега ново 20.

Автор rien ne va plus ()
Публикувано29.10.21 14:49

Не знам защо умираш от кеф с тези тъпи сертификати.
Направо оргазъм получаваш като стане въпрос за сертификат. Няма по-голямо куку от теб.
Изглежда наистина след като се набоде и съвсем превъртя с тези ваксини. Ако можеше всеки ден щеше да се ваксинираш.

Тема Re:нови [re: Green Light]  
Автор rien ne va plus ()
Публикувано29.10.21 14:52

Ваксинирай се, че да не те насерат гълъбите. Като пуснеш 5 джито и гълъбът е изпържен.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.