Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:46 04.12.25 
Природни науки
   >> Медицина
*Кратък преглед

Тема Излишък на йод в организманови  
Автор rudipo-80530 ((бившия Заек))
Публикувано23.05.16 22:06

На някого случвало ли му се е при кръвни изследвания да му го открият ? И като се разрових из нета не открих храна или плод и зеленчук в които да няма йод. Какво се яде при такива случаи ?

Тема Re: Излишък на йод в организманови [re: rudipo-80530]  
Автор hidrazin4o (ветеран)
Публикувано23.05.16 22:19

Ами направо си станал да работиш в зони с повишена радиация.
Няма да е нужно да поемаш калиев йодид за да си задръстиш щитовидната жлеза с йод.

Сега сериозно - избягваш рибите и минаваш на плодове, зеленчуци, мляко...
Абе тези с най-малко съдържание на йод.
И казаха ли ти от какво имаш повишено съдържание на йод?
По принцип най-добре е да се изкаже лекар по въпроса. Ме по форумите.
Аааа.... и да не забравя.
В орехите няма никакъв йод. Освен ако някой не ги е торил с калиев йодид или друга йодна сол.

Автор saksun (непозната)
Публикувано24.05.16 01:44

Първият въпрос е откъде е дошло повишеното количество на йод в организма? Колко е стойността? И с колко е над нормата? Оттам ще се определи и съответното поведение с цел намаляване на съдържанието на въпросния микроелемент.

- работа в среда, свързана с производството на йодни продукти.
Тогава трябва откъсване от работа за определен период от време.

- предозиране на определени лекарства с активна субстанция калиев йодид или конкретни храни.
Разбира се, в този случай се спира медикаментът, а съответните храни се избягват.
Хидразинчо е казал рибата. Да, главно морската.
Морските ,,дарове".
Млякото и млечните продукти също съдържат йод.
Яйцата.

Ти да не консумираш прекалено йодирана сол?

Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи. ЛЕРМОНТОВ

Тема Re: Излишък на йод в организманови [re: saksun]  
Автор saksun (непозната)
Публикувано24.05.16 01:51

Оплаквания ли имаш? По какъв повод е правено изследването на йода?
След време го повтори. Може резултатът да е нормален.

Автор saksun (непозната)
Публикувано24.05.16 10:26

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Ти си прав/а, че в почти всички хранителни продукти се съдържа някакво количество йод. Просто ограничи онези, които притежават повече такова.
Не трябва да се лишаваш напълно от всички млечни продукти, например. Нито от плодове. Избягвай сливите, ягодите. Те доказано внасят по-голямо количество йод в организма.

Гледай упътването към сиропите за кашлица, мултивитамините, имуностимулаторите, поради същата причина.

Тема Re: Излишък на йод в организманови [re: hidrazin4o]  
Автор saksun (непозната)
Публикувано24.05.16 10:39

Хидразинчо, особено в пресните орехи има йод. Но няма проблем, тъй като съдържанието му е твърде минимално, за да причини йоден излишък.
А те са много полезни при ред заболявания и профилактика, знаем. И човек не бива да се лишава от тях.

Автор rudipo-80530 ((бившия Заек))
Публикувано24.05.16 16:34

От 17 години съм безработна и работя в счетоводната къща на моя мъж. На последък започнах да получавам разни странни неща , разрових се из нета и видях , че става въпрос за повишено съдържание на йод в организма. от там се сетих , че една ендокриноложка ми беше казала да внимавам какво ям , защото имам много високо завишаване на йод в организма . Иначе имам хашимото , дебела съм, имам още куп други заболявания но те нямат връзка с йода и така. Разрових се из нета и установих , че няма храна която да няма в себе си йод - без значение дали е плод , зеленчук или нещо друго. Бяха ми казали да ям много риба заради високия холестерол , но след като започнах да получавам метален вкус в устата я спрях и започнах да чета всичко за йода. Мисля от началото на юни пак да си направя изследвания и да се видя. Просто питах да видя дали някой не е изпадал в моята ситуация. Честит празник за днес.

Автор hidrazin4o (ветеран)
Публикувано24.05.16 19:03

Хидразинчо, особено в пресните орехи има йод.

Има, има, колко да има?
Дори и да изплюскаш кило орехи, няма да си докараш необходимата дневна доза от йод.
Практически съдържанието на йод в орехите е нищожно.
Независимо какво пишат разни тъпи "здравословни" сайтове.

Тема Re: Излишък на йод в организма [re: hidrazin4o]  
Автор saksun (непозната)
Публикувано26.05.16 06:44

Ти каза, че в орехите няма никакъв йод. Затова те коригирах, че има.
Иначе съм съгласна, че опасност от предозиране на йода изобщо не съществува, защото трябва да се поглъщат огромни количества от тях, което е невъзможно.

Автор saksun (непозната)
Публикувано26.05.16 06:49

Не, досега не съм срещала случай на повишено количество йод в организма, особено пък да е причинило дадени оплаквания и симптоми.

Недостигът му е много по-честото нарушение.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.